2/ Do zásoby kupte nedozrálé
Perfektně zralé lokální ovoce a zelenina, které koupíte v jejich sezóně, je a vždy bude chuťově nejlepší. Jenže celosvětově oblíbené je i exotické ovoce, které se většinou přiváží nedozrálé, jinak to ve větších objemech ani nejde. Většina tohoto ovoce doma po pár dnech v pokojové teplotě ´dojde´.
Například dokonale žluté a tvrdé banány nejsou zdaleka nejchutnější, navíc obsahují hodně škrobu, který není pro trávení ideální. Nechte je tedy doma nejprve dozrát. Teprve hnědé tečky na slupce jsou známkou správné zralosti, kdy se škrob přeměnil na jednodušší cukry. Banán je pak sladší, chutnější a lépe stravitelný. A například avokádo dozrává dokonce pouze až po utržení.
Z tuzemských druhů vám doma čístečně dozrají tvrdá rajčata, broskve, švestky či meruňky. Ale neplatí to pro všechny druhy ovoce a zeleniny; nečekejte třeba, že vám doma dozrají papriky, bobulové ovoce nebo lilek.