4/ Nakupujte po hmatu i nosem
Kontrolu, zda není ovoce viditelně nahnilé nebo plesnivé u stopky, to dělá člověk při nákupu tak nějak automaticky. Od věci ale není ani jemná kontrola hmatem a čichem, stačí znát pár triků:
- Pomeranče i ostatní citrusy poznáte podle váhy. Čím těžší, tím šťavnatější. Podezřele tvrdé a v poměru k velikosti lehké citrusy už většinou mají sušší dužinu a minimum šťávy.
- Obecně by při jemném stisknutí mělo ovoce klást odpor. Kontrola stiskem ovšem musí být jemná, abyste ovoce nepromáčkli a nezničili.
- Zelenina typu cibule, brambory, česnek by naopak měla být na omak dokonale pevná a tvrdá.
- A nestyďte se k plodům přičichnout. Typická vůně také vypovídá o zralosti a plné chuti, což je patrné například u medového melounu nebo rajčat.