Jak napéct a nazdobit muffiny: škola strašidelného zdobení pro děti

aktualizováno 
Děti se o prázdninách nudí, pokud je nezaměstnáte. Místo sledování televize se společně pusťte do pečení a strašidelného zdobení.

Pavoučci v síti | foto: Profimedia.cz

Recept na dětmi oblíbené muffiny najdete níže, na ozdobení minidortíků budete potřebovat jen potravinářská barviva a marcipán. My jsme použili už obarvený marcipán, který běžně dostanete v supermarketu. Sada šesti malých kousků, které vypadají jako plastelína, stojí 40 Kč. Na dozdobení využijete nejrůznější laskominky, jako jsou čokoládové čočky, žužu nebo želatinové bonbony.

Bezoký slizák

Bezoký slizák

Na slizovou polevu budete potřebovat bílek, který rozšleháte s větším množstvím moučkového cukru. Nedělejte příliš hustou polevu, jaká se používá například na perníčky, udělejte ji spíše řidší a nechte ji lehce stékat po krajích. Nejlepší je muffiny podávat ihned, než moučkový cukr zatvrdne. "Vlasy" nahradí obarvený kokos, zuby jsou také jedlé: využili jsme žužu, balíček Zuby od Jojo.

Zelený mimozemšťan a zakuklená mumie

Zelený mimozemšťanZakuklená mumie

Na zelenou obludu stačí na moučkovém cukru rozválet kus obarveného marcipánu. Nechte lehce potrhané okraje, nemusíte je ořezávat dohladka. Ze dvou kousků marcipánu vymodelujte tykadla, oči udělejte z neobarveného marcipánu.

Na mumii rozválejte kus marcipánu a nakrájejte ho na slabé proužky; my jsme použili cukrářskou hmotu White Icing, která se prodává v cukrářských obchodech. Proužky pak poskládejte na muffiny, oči udělejte z černého marcipánu, doprostřed oka vlepte bílou marcipánovou čočku. Místo očí z marcipánu můžete použít i čočku čokoládovou.

Hadí hnízdo a oranžový nosatec

Hadí hnízdoOranžový nosatec

V prvním případě na muffiny navrstvěte přes sebe barevné želatinové hady. Na oranžového nosatce začněte bílkovou hmotou z bílku a moučkového cukru, obarvenou na oranžovo. Potravinářské barvy koupíte v hypermarketu, jeden odstín v malém sáčku stojí zhruba šest korun. Pozor, použijte opravdu jen malé množství. Z obarveného marcipánu udělejte nos, oči a ústa, barvěte kakaem nebo barvivem. Pokud chcete udělat vlasy, protlačte marcipán lisem na česnek.

Bílý duch a vyzubená růžovka

Bílý duchVyzubený růžovka

Ducha vytvoříte jednoduše: muffin pokryjte rozváleným kouskem marcipánu, místo očí použijte voňavý hřebíček nebo čokoládové čočky.

Růžovce udělejte zuby z želatinových bonbonů, oči z malých kousků marshmallows. Tělo můžete pokrýt opět slizem (viz výše) nebo třeba rozváleným kouskem čokoládového marcipánu.

Sestava strašidýlek

Sestava strašidýlek

Základní recept na pečení muffin

Borůvkové

  • 80 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 150 g jogurtu
  • 320 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml borůvek (čerstvých či mražených)

Máslo a cukr a vejce utřete do pěny. Ostatní suroviny (až na borůvky) smíchejte, přidejte k nim máslovou pěnu. Jako poslední přidejte borůvky, už jen lehce zamíchejte. Těsto plňte zhruba do dvou třetin muffinkových košíčků (případně vymazaných forem). Pečte při 170 stupních asi 25 minut.

Čokoládové

  • 60 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 4 lžíce kakaa
  • 4 lžíce horké vody
  • 250 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 50 g hořké čokolády
  • 50 g mléčné čokolády

Utřete máslo s cukrem, vejci a horkou vodou. V další míse smíchejte prášek do pečiva, mouku a kakao a vše spojte dohromady. Čokoládu nasekejte na drobné kousky a vmíchejte ji do těsta. Můžete přidat také ořechy. Košíky plňte do 2/3, pečte při 190 stupních asi 20 minut.

Autoři:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Nezkracujte psům vycházky a nechejte je pořádně očichávat, radí vědkyně

Pro psy je čich nesmírně důležitý.

Psi čenichem zkoumají svět, využívají k tomu až miliardu receptorů. Umějí tak dokonale číst lidské emoce. Proto nechte...

Další z rubriky

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

OBRAZEM: Ty nejlepší fantastické pohledy z dronů na svět kolem nás

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby....

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby. Vše nafocené z ptačí perspektivy díky...

Polka vytvořila obal z bakterií a kvasinek. Můžete ho sníst

Biologický obal je vyrobený z přírodních látek a po použití jej můžete...

Polská návrhářka Roza Januszová vymyslela alternativu k plastovým obalům na potraviny. Je vyrobena z přírodních látek a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz