Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak napéct a nazdobit muffiny: škola strašidelného zdobení pro děti

aktualizováno 
Děti se o prázdninách nudí, pokud je nezaměstnáte. Místo sledování televize se společně pusťte do pečení a strašidelného zdobení.

Pavoučci v síti | foto: Profimedia.cz

Recept na dětmi oblíbené muffiny najdete níže, na ozdobení minidortíků budete potřebovat jen potravinářská barviva a marcipán. My jsme použili už obarvený marcipán, který běžně dostanete v supermarketu. Sada šesti malých kousků, které vypadají jako plastelína, stojí 40 Kč. Na dozdobení využijete nejrůznější laskominky, jako jsou čokoládové čočky, žužu nebo želatinové bonbony.

Bezoký slizák

Bezoký slizák

Na slizovou polevu budete potřebovat bílek, který rozšleháte s větším množstvím moučkového cukru. Nedělejte příliš hustou polevu, jaká se používá například na perníčky, udělejte ji spíše řidší a nechte ji lehce stékat po krajích. Nejlepší je muffiny podávat ihned, než moučkový cukr zatvrdne. "Vlasy" nahradí obarvený kokos, zuby jsou také jedlé: využili jsme žužu, balíček Zuby od Jojo.

Zelený mimozemšťan a zakuklená mumie

Zelený mimozemšťanZakuklená mumie

Na zelenou obludu stačí na moučkovém cukru rozválet kus obarveného marcipánu. Nechte lehce potrhané okraje, nemusíte je ořezávat dohladka. Ze dvou kousků marcipánu vymodelujte tykadla, oči udělejte z neobarveného marcipánu.

Na mumii rozválejte kus marcipánu a nakrájejte ho na slabé proužky; my jsme použili cukrářskou hmotu White Icing, která se prodává v cukrářských obchodech. Proužky pak poskládejte na muffiny, oči udělejte z černého marcipánu, doprostřed oka vlepte bílou marcipánovou čočku. Místo očí z marcipánu můžete použít i čočku čokoládovou.

Hadí hnízdo a oranžový nosatec

Hadí hnízdoOranžový nosatec

V prvním případě na muffiny navrstvěte přes sebe barevné želatinové hady. Na oranžového nosatce začněte bílkovou hmotou z bílku a moučkového cukru, obarvenou na oranžovo. Potravinářské barvy koupíte v hypermarketu, jeden odstín v malém sáčku stojí zhruba šest korun. Pozor, použijte opravdu jen malé množství. Z obarveného marcipánu udělejte nos, oči a ústa, barvěte kakaem nebo barvivem. Pokud chcete udělat vlasy, protlačte marcipán lisem na česnek.

Bílý duch a vyzubená růžovka

Bílý duchVyzubený růžovka

Ducha vytvoříte jednoduše: muffin pokryjte rozváleným kouskem marcipánu, místo očí použijte voňavý hřebíček nebo čokoládové čočky.

Růžovce udělejte zuby z želatinových bonbonů, oči z malých kousků marshmallows. Tělo můžete pokrýt opět slizem (viz výše) nebo třeba rozváleným kouskem čokoládového marcipánu.

Sestava strašidýlek

Sestava strašidýlek

Základní recept na pečení muffin

Borůvkové

  • 80 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 150 g jogurtu
  • 320 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml borůvek (čerstvých či mražených)

Máslo a cukr a vejce utřete do pěny. Ostatní suroviny (až na borůvky) smíchejte, přidejte k nim máslovou pěnu. Jako poslední přidejte borůvky, už jen lehce zamíchejte. Těsto plňte zhruba do dvou třetin muffinkových košíčků (případně vymazaných forem). Pečte při 170 stupních asi 25 minut.

Čokoládové

  • 60 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 4 lžíce kakaa
  • 4 lžíce horké vody
  • 250 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 50 g hořké čokolády
  • 50 g mléčné čokolády

Utřete máslo s cukrem, vejci a horkou vodou. V další míse smíchejte prášek do pečiva, mouku a kakao a vše spojte dohromady. Čokoládu nasekejte na drobné kousky a vmíchejte ji do těsta. Můžete přidat také ořechy. Košíky plňte do 2/3, pečte při 190 stupních asi 20 minut.

Autoři:




Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.