Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Metanol pijete v ovocných pálenkách vždycky. Je na něj norma

  12:03aktualizováno  12:03
Metanol je naprosto přirozenou součástí přírodních pálenek. Evropská norma určuje, že litr čistého alkoholu může obsahovat 12 gramů metylalkoholu.

Etylalkohol hoří modrým plamenem... | foto: Profimedia.cz

Přítomnost metanolu v ovocných destilátech je naprosto přirozená. "Je známkou toho, že se opravdu jedná o přírodní destilát z ovoce. Proto v nich naše i evropská norma stanovuje povolený obsah 12 gramů metanolu na litr čistého alkoholu, což je šest gramů metylalkoholu v litru 50% ovocné pálenky. Kvalitní potravinářský líh k výrobě lihovin obsahuje max. jen 0,5 g metanolu v 1 l čistého (tj. 100% lihu)," vysvětluje docentka Helena Uhrová z VŠCHT. (Jaká je první pomoc při intoxikaci metanolem, se dočtete zde.)

Nepoznáte ani čichem, ani podle barvy plamene

S množícími se případy otrav metylalkoholem vyvstává před laiky spousta otázek. Lze poznat pouhým okem nebo čichem, jaký tvrdý alkohol nepít? Lze to zjistit nějakou jednoduchou zkouškou?

Na "zasvěcených" internetových diskusích se dočtete, že jakmile je v lihovině přítomen metylalkohol neboli dřevný líh, hoří jinou barvou plamene než lihovina, která je v pořádku. Ano, metanol hoří oranžovým plamenem, kdežto etanol modrým, ale to platí pouze pro čisté látky.

"Metylalkohol hoří stejně modrým plamenem jako etanol, změnu v barvě plamene nezjistíte ani u ovocného destilátu," nechce vyvolávat zbytečné iluze Uhrová. "Barva se může změnit dík některé příměsi, třeba zvýšenému obsahu sodíku nebo jiné látky, která není regulérní součástí destilátu nebo lihoviny," konstatuje Uhrová. 

Kde se musí stát chyba, aby metanol zabíjel

Jako velmi problematické vidí senzorické zjištění metylalkoholu i Kamil Kutina, vedoucí provozu palírny Radlík v Jílovém u Prahy. "Běžnému spotřebiteli bych radil nakupování alkoholu pouze z důvěryhodných zdrojů, tedy z prověřených lihovarů a pěstitelských pálenic, kde je jistota, že metylalkohol je oddělen již při destilaci v takzvaném úkapu. To znamená nenakupovat alkohol z černých palíren a stáčený alkohol z neznámých zdrojů," vysvětluje Kutina.

Že odpovědnost za zvýšené množství metanolu může nést neoddělení úkapu při destilaci, potvrzuje i docentka Uhrová: "Tam je největší podíl etanolu a metanolu. Bude tam ale pravděpodobně i zbytkový octanol, který by mohl nepříznivě ovlivnit chuť. Ale to už každý nepozná." 

Správně se při destilaci stáčí až takzvané jádro. "A tam už je podíl obou alkoholových složek v pořádku," uklidňuje. V nelegální pálenici je ovšem možné, že dodržování tohoto jedině možného výrobního postupu nikdo neřeší.  

Další teoretickou možností, jak se metanol do tvrdého alkoholu dostal, je použití technického lihu místo čistého potravinářského etanolu. "A tam už lze jen spekulovat. Jestli chtěl někdo ušetřit a použil nečištěný technický líh, kde jsou nejrůznější příměsi včetně metanolu. Anebo jestli byl prostě hloupý a řekl si líh jako líh..." nechce ani domýšlet smutnou variantu docentka z VŠCHT. 

Autor:




Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.