PORADNA: Jak mám poznat, že dřevo k topení je dostatečně vysušené

aktualizováno 
Pořád se píše, že máme k topení použít dřevo, které má maximálně 20 % procent vlhkosti, píše čtenář Martin. Ptá se, jak to v domácích podmínkách poznat.

Základem je dříví co nejdříve nařezat a rozštípat, o to rychleji bude vysychat. | foto: Profimedia.cz

U čerstvého dřeva tvoří voda přes polovinu hmotnosti. Sušením se odpaří třetina váhy. Pro měření vlhkosti existují různé sofistikované metody.

Nejpoužívanější a dostatečně přesné je měření digitálním vlhkoměrem. Jde o kapesní přístroj se dvěma ocelovými hroty, jež se zapichují do dřeva, nikoliv do kůry. Do tvrdého dřeva lze sondu zarazit tak dva milimetry hluboko, čím je dřevo sušší, tím obtížněji lze vlhkoměr do polínka zapíchnout.

Fotogalerie

„Na povrchu může být polínko již pěkně oschlé a přesto vlhkost uvnitř, která nás zajímá, může být i trojnásobná. Poleno je proto vhodné těsně před měřením rozštípnout a měřit ve středu,“ upozorňuje Karel Hruška ze společnosti BSP holding, která se na svých stránkách hodně věnuje určování kvality dřeva pro topení.

Vlhkoměr lze koupit už od cen kolem 500 korun, postačí pro orientační zjištění vlhkosti a lze je použít i pro měření ostatních materiálů. Typicky například pro měření vlhkosti betonových potěrů před pokládkou plovoucích podlah v případě, kdy se staví nebo renovuje dům nebo byt.

Jak připravovat dřevo na topení

Dřevo na topení se řeže a štípe vždy jako čerstvé. Poražený strom bude ležet dva měsíce a vlhkost dřeva se téměř nezmění; může klesnout, může i vzrůst. Necháme-li kmeny v terénu ležet déle, dřevo dříve shnije, než vyschne, nejdříve od vlhké hlíny a pak od deště zatékajícího do hrubé kůry (např. dub, akát, měkké dřevo). Teprve až se kmen tzv. otevře, tedy nakrátí, naštípe a uskladní, začíná v podstatě proces vysychání.

Vhodnost k topení se dá také zjistit uzavřením polene na noc do neprodyšného sáčku, pokud zevnitř nebude orosený, můžeme přikládat. Výsušné trhliny na řezu nejsou spolehlivé, někdy jsou brzy výrazné, jindy ale mohou být i u suchého dřeva neznatelné.

Naprosto jednoduchou metodou je měřit hmotnost vybraného polene. Vlastně je to podobné, jako když kuchař Vojtěch Kalášek z britského vyslanectví vysouší vepřovou kýtu a vyrábí z ní domácí pršut. Kýtu zváží před přípravou a pak sleduje, kdy „zhubne“ o 30 %. Pak ví, že je dostatečně vysušená. 

Podobně to můžete udělat i s měrným polínkem. Jakmile se zastaví úbytek hmotnosti, dřevo je vzduchosuché. 

Zkušení topiči dřevem to mají daleko jednodušší. Jakmile dřevo začne „zvonit“ při nárazu kus na kus, je vyschlé a kamnům a komínu neublíží.

Autoři:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Šroubováky, vrtačka nebo svěrák. Nejlepší dárky pro kutily

Základní sada šroubováků

V každé domácnosti potřebujete alespoň minimum nářadí, abyste byli schopni zvládnout nenadálé havarijní situace. Přece...

Další z rubriky

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Amerika i Petrovice. Nejnovější příspěvky z oblíbeného místa pro relaxaci

Jednou za rok vyjíždím do USA, kde strávíme jednu až dvě noci u Grand Canyonu....

Když jsme vyhlašovali soutěž Nejlepší místo pro relaxaci o infrasaunu, vycházeli jsme z toho, že tradičně relaxujeme u...

Najdete na iDNES.cz