Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak připravit chalupu na jaro

aktualizováno 
Březen je pro chalupáře měsícem oprav. Je třeba zkontrolovat střechu, těsnění oken, topení, vodu a odpady, vyhnat myši, vyčistit studnu...

Tradiční česká roubenka | foto: Profimedia.cz

Většina problémů, které mohou přes zimu nastat v opuštěném a nepoužívaném domě, se pravidelně opakuje téměř každý rok. Sníh strhne pár tašek a ohne okapy, v nevětraných místnostech se vytvoří plíseň, do opuštěné chaty se nastěhují myši.

Díry ve střeše

Jednou z prvních věcí, kterou byste měli při příjezdu na chatu zvládnout, je kontrola střešní krytiny. Během letošní zimy několikrát dlouze sněžilo a teploty se pohybovaly hluboce pod nulou, což mělo za následek popadané tašky. Jestliže máte náhradní, jste bez problému. V opačném případě musíte dokoupit takové, které padnou na střechu, případně sáhnout do zásob, které máte schované pro Strýčka Příhodu.

Při výměně tašek postupujte opatrně, pracujte nejlépe v páru. Krytinu pokládejte postupně, nadzvedněte tašky nad otvorem po upadlé a zavěste novou. Opravu plechové střechy nechte raději na profesionálovi.

Rozbitá okna

Díry ve střeše jsme sice úspěšně spravili, v domu je ale stále cítit mírný průvan a od oken jde chlad? Nejprve byste měli zkontrolovat, zda výkyvy teplot okna pouze pokroutily nebo jestli úplně nepopraskaly tabulky. V prvním případě vám stačí samolepicí izolace, která zadrží chlad zvenčí, inspirujte se naším článkem na toto téma. Jestliže ale praskla okenní tabule, budete ji muset vyměnit. S výměnou u dřevěného okna si vystačíte sami, s plastovým či eurooknem je třeba jít ke sklenáři.

Když komín netáhne

Všechny možné otvory, kterými by mohlo teplo unikat jsou zatěsněné, a tak si konečně můžete zatopit v krbu nebo kamnech. Najednou ale z krbu začne valit černý dým přímo do vaší chalupy. Co teď? Máte ucpaný komín.

Ze skříně vytáhněte kominickou štětku s ocelovým lanem a závažím, otevřete dvířka do komína a pořádně ho protáhněte. Poté zkuste znovu prudce zatopit, obvykle se doporučují noviny, aby vznikl prudký oheň. Existují i speciální polena, která mají schopnost komín vyčistit.

Zanesené trubky – neteče voda

Jestliže jste pustili kohoutek a nedostalo se vám žádné odpovědi, pak rozhodně nepanikařte a položte si dvě základní otázky: funguje čerpadlo? Je ve studni dostatek vody?

Když obě odpovědi vyšly kladně – máte problém, možná jste zapomněli na podzim vypustit ze systému vodu a došlo k roztrhání trubek. To v té nejhorší variantě, pak nezbývá než volat instalatéry a obětovat několik tisícikorun. Základní postup si připomeňte přečtením našeho článku na toto téma.

Co s ucpaným odpadem

Zřejmě nejběžnějším problémem, na který ale narazíte až pozdě večer, když zavítáte do koupelny, je ucpaný odpad. Na ty bohužel neexistuje žádná rada, kromě těch, které už všichni dobře známe. Jako první sáhněte po gumovém zvonu, který je ale většinou jen jednorázovou pomocí.

Trvalý odtok zajistíte zejména pomocí chemických přípravků, které dokáží odstranit usazeniny z pracích prášků, mýdel, vlasů, tuků a biologického kuchyňského odpadu.

Kde řádí myši

Myši mají rády nejen sýr, ale i chléb s paštikou či ořechyV zimě neobývaná chalupa se může stát i rájem hlodavců, kteří se stahují do tepla a hlavně tam, kde neopatrný majitel zanechal zbytky zásob, takže pro myší komunitu vytvořil něco jako závodní jídelnu. Zbavit se hlodavců není jednoduché, podle odborníků více než klasické pastičky zabírá chemie, někomu se osvědčily i elektronické "myšoplaše", které vydávají zvuk, který hlodavci nesnáší. Poněkud komické jsou "babské" rady doporučující pořídit si do chalupy kunu. Je pravda, že myši vyžene, ale zároveň nadělá více paseky než celá myší školka. Podrobnosti najdete v článku o tom, jak vyhnat z domu hlodavce.

A co vy, už jste odzimovali chalupu? S jakými následky zimy jste se setkali a jak jste je řešili? Přispějte do diskuze a pomozte i ostatním.





Nejčtenější

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.