Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Aby ve svařáku zůstal alkohol, nesmíte ho vařit jako prádlo

  0:12aktualizováno  0:12
„Dobré víno, přiměřené množství voňavého koření, minimum cukru a zahřátí vína jen na určitou teplotu, to jsou hlavní ingredience poctivého svařáku,“ radí Jan Vorba a František Loukota, kteří se rozhodli, že přesně takové svařené víno dokážou nabídnout i Pražanům na ulici. A podělili se o recept.

Blížící se Vánoce probouzejí chuť na svařené víno, ať je venku mráz, nebo jen pošmourno, vlezlo, vlhko a brzy tma. Pokud nejste příznivci instantního vánočního svařáku, který se koupí v lahvi nebo krabici hotový, sáhněte po kvalitním vínu. Jan s Františkem se rozhodli pro Modrý Portugal v případě červené, a pro Chardonnay v případě bílé verze svařáku. V obou případech jde o víno z Velkých Bílovic.

Jak na poctivý svařák

Pak už stačí hrnec s poklicí, celá skořice, hřebíček a badyán. Pak ještě cukr a ti, kdo si chtějí svařák užít opravdu až do dna, mohou přidat i sušenou švestku. Ta se ve svařeném víně krásně „nacucá“, takže vám nebude tak vadit, že už máte vypito.

K sedmičce do hrnce přidejte smotek skořicové kůry, pár hřebíčků a kousek badyánu. Toho posledního přidávejte opravdu s citem, jinak bude víno silně chutnat po pendreku. A s doslazením také opatrně, nesmí přebít chuť vína. Honza s Fandou doporučují 30 gramů cukru na sedmičku, to je odzkoušeno. Milovníci sladkého ať si posléze svoji porci případně dosladí sami.

Tip na dochucení vína i voňavou dekoraci

Na dochucení i ozdobu se do svařeného vína hodí i kolečka citronu či pomeranče s chemicky neošetřenou kůrou. Spolu s kořením je pak můžete usušit a využít dál jako voňavou přírodní dekoraci. Která vám navíc bude připomínat chvíle strávené s rodinou či přáteli u svařeného vína.

Do vína lze přidat i plátky chemicky neošetřených citrusů, se kterými lze nápoj...
Koření i plátky citrusů použité do vína můžete posléze usušit a využít jako...

Víno nalijte do hrnce, přidejte k němu koření a zahřívejte ho jen do té doby, než začne na hladině lehce pěnit, pak plotýnku stáhněte, aby se zahřívalo a pěkně se do něj louhovala chuť koření, ale nezačalo vařit.

„Smysl má jen takový svařák, po kterém vás ani nenapadne sednout za volant. Pokud ho budete vařit jako prádlo, všechen alkohol z něj vyprchá. Což se začne dít už při teplotě 72 °C a vyšší,“ konstatují „poctiví svářeči“. Jestli pro kontrolu správné teploty použijete kuchyňský teploměr, nebo dáte na svůj odhad, to už je jen na vás.

Koření byste měli nechat ve víně louhovat zhruba deset minut až čtvrt hodinky, pak v něm rozpusťte i odvážený cukr. A hlavně. Během zahřívání a louhování koření ochutnávejte, případně lze některou z ingrediencí přidat.

Celá skořice
Hřebíček
Badyán
Sušená švestka jako třešnička na dortu, která vás příjemně překvapí na dně...

Zleva skořice, hřebíček, badyán na dochucení. Úplně vpravo sušené švestky pro radost.

Nyní můžete rozlévat do hrníčků - ideálně přes sítko - a začít si užívat nápoje, který vás zahřeje na těle i na duši. Kdo má rád, tomu přihoďte i sušenou švestku, která klesne na dno, ale po vypití vína bude příjemnou tečkou.

Srovnejte poctivý svařák z moravského vína připravený v Praze s vánočním svařákem podle Itala. I podle něj musí být víno kvalitní.

Vánoční iDNES.cz
Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší...

OBRAZEM: Bizarní světové rekordy zapsané do Guinessovy knihy 2019

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy....

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy. Podívejte se, s jakými bizarnostmi lze...

Najdete na iDNES.cz