Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Čuníci a jablka k sobě pasujou, rozplývá se Pohlreich

aktualizováno 
Vepřové kotlety vůbec nemusí být fádní, dokazuje "šéf" jejich marinováním v jablečné šťávě. Ve spojení s grilováním je to už od pohledu lahůdka, která láká k vyzkoušení v nejbližším možném termínu.

Pokud chcete grilovat pro čtyři lidi, budete z masny potřebovat 4 velké kotlety a kousek vepřové kůže na potření roštu.

Fotogalerie

Marinádu připravíte ze zhruba 60 ml 100% jablečného džusu nebo čerstvé šťávy z jablek, 60 ml sójové omáčky, zhruba 30 g hnědého nerafinovaného cukru, půlky nadrobno nasekané malé cibule, mořské soli a čerstvě namletého pepře. Jako příloha jsou vynikající zkaramelizovaná jablka, takže nezapomeňte koupit ještě pár nakyslých jablek, citron a využijete i další hnědý cukr.

Grilované kotlety v jablečné marinádě krok za krokem

Vepřové kotlety kupujte ideálně vcelku a porcujte až doma, i když se přitom samozřejmě neobejdete bez sekáčku. Jinak jdou ale kotlety krásně oddělovat mezi jednotlivými kostmi, jak je patrné i na videu se "šéfem na grilu".

Při krájení vepřových kotlet veďte řez vždy mezerou mezi kostmi, mělo by to jít...
Aby se kotlety na grilu nekroutily, nařízněte je v krajích.
Podle potřeby srovnejte maso dlaní na rovnoměrnou výšku.

Kotlety nezapomeňte nakrojit tak, aby se na grilu nekroutily. Dlaní je pěkně vytvarujte, aby byly všude zhruba stejně vysoké a pěkně kompaktní.

Marinádu připravte z jablečného džusu.
Přidejte čerstvě namletý pepř, sůl a sójovou omáčku.
Nakonec přisypte ještě zhruba lžíci hnědého nerafinovaného cukru a marinádu...

Do misky, ve které budete maso marinovat, nalijte jablečný džus nebo šťávu, V misce smíchejte jablečný džus, cukr, sójovou omáčku. Vše dobře promíchejte.

Minimálně na hodinu vložte maso do připravené marinády. klidně ho ale nechte...
K masu v marinádě přidejte ještě pokrájenou cibuli, misku přikryjte a dejte do...

Kotlety naložte do marinády, přidejte ještě nadrobno nasekanou cibuli, maso přikryjte a dejte do lednice, minimálně na hodinu, ideálně přes noc.

Oloupané jablko či jablka nakrájejte na kostky.
Jablka prosypte hnědým cukrem.
Cukr se spojí s máslem, rozpustí se a postupně zkaramelizuje.

Jakmile se pustíte do vlastního grilování, připravte nejdřív karamelizovaná jablka na přílohu: nejlépe trochu nakyslé jablko či dvě oloupejte, vykrojte jadřince a nakrájejte je na větší kostičky. Ty pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědly, nasypte je na pánev s rozehřátým kouskem másla, posypte je hnědým cukrem a postavte i s pánví na gril. Průběžně otáčejte, až se se cukr rozpustí a potáhne kostičky jablek karamelem. Jablka by měla sice změknout, ale držet tvar.

Vepřové kotletky vytáhněte z marinády.
Kotlety vysušte ubrouskem, kousky cibule oberte, aby se na grilu nepřipalovala.
Namarinované kotlety vožte na rozpálený gril a přikryjte.

Kotlety vytáhněte z marinády a pečlivě je ubrouskem osušte, neměly by být mokré. Kousky cibule je také dobré obrat, aby se při grilování nepřipalovala.

Pokud na kotletách ještě zůstal nějaký ten kousek cibule, raději ho seberte.
Gril s kotletami přikryjte, kotlety otáčejte jen jednou.
Hotové kotletky včas sundejte z grilu.

Než vložíte kotlety na rozpálený gril, naolejujte ho, nejlépe vepřovou kůží. Na přímém žáru kotlety grilujte zhruba deset až dvanáct minut, otáčejte je jen jednou. Během grilování je ale můžete zhruba každé 2 minuty pootočit o 90 stupňů, aby se na nich vytvořila efektní mřížka.

Hotová zkaramelizovaná jablka nádherně voní.
Kotlety naservírujte na talíř, pak přidejte zakaramelizované jablečné kostky z...

Po sundání z grilu nechte maso zhruba 3 minuty odpočívat, pak servírujte se zkaramelizovanými jablky: je to nečekaně a neuvěřitelně lahodná kombinace.

Tento a další inspirativní recepty na letní grilování můžete okoukat v pondělí večer na Primě, která ve 21:20 vysílá Šéfa na grilu.

Autor:




Nejčtenější

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Další z rubriky

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.