Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Chlazená kuřata se dají koupit se salmonelou, ukázal test

  15:14aktualizováno  15:14
Bakteriologické testy syrových kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen na našem trhu ukázaly, že se vyplatí se syrovým kuřetem zacházet tak, jako by bylo potenciálním zdrojem salmonelové nákazy. Ve Zlatém kuřeti z Vodňan se dokonce našla nebezpečná salmonela.

S každým syrovým kuřecím zacházejte jako s potencionálním zdrojem nákazy. Testy ukázaly, že se to vyplatí. | foto: Profimedia.cz

Kuřecí u nás dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější druhy masa, navíc od prosince 2011 platí v Evropské unii limity pro vybrané invazivní druhy salmonel v čerstvém drůbežím mase uváděném na trh. Proto občanské sdružení dTest během ledna nakoupilo a otestovalo celkem 17 syrových kuřecích výrobků, každý po pěti vzorcích. Většina byla v pořádku, ale v několika kuřatech se salmonela našla.

Milujeme kuřata

Za loňský rok každý Čech v průměru zkonzumoval necelých 80 kg masa, z toho 22,7 kg drůbeže. Po vepřovém (41,6 kg za rok) je to druhé nejoblíbenější maso u nás.

Česko přitom přestalo být po vstupu do EU soběstačné v produkci drůbeže, takže každé třetí kuře na českém trhu je z dovozu. Hlavně z Polska, Slovenska a Německa.

Ve Zlatém kuřeti z Vodňan se našla Salmonella enteritidis, a kuře tak nevyhovělo unijnímu nařízení. Salmonelu bakteriologické vyšetření odhalilo i v kuřeti Raciola Jehlička. Jednalo se o druh Salmonella ohio, na který se ale unijní nařízení nevztahuje.

Ve všech kuřatech byl navíc nalezen Staphylococcus aureus, Escherichia coli nebo Listeria monocytogenes. "To jsou ale u kuřat určených k tepelnému opracování nálezy celkem obvyklé," vysvětluje a uklidňuje Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest, který výsledky testů přináší v aktuálním únorovém čísle.

Hodně nepříjemné je, že dokonce u 15 ze 17 testovaných kuřecích výrobků mikrobiologické rozbory objevily přítomnost termotolerantních kampylobakterů, které jsou nejčastější příčinou infekčních střevních onemocnění z potravin. Příznaky jsou obdobné jako u salmonelózy: průjmy, horečky a nevolnost.

Závěr je jednoznačný, ostražitost je na místě!

Řiďte se jednoduchými zásadami manipulace se syrovým kuřecím masem už při  nákupu, ale i během jeho skladování a zpracování a můžete kuřecí a drůbeží maso vůbec dál konzumovat bez obav.

Fotogalerie

Už když kuře v supermarketu vybíráte, zkontrolujte, zda balíček nemá porušený obal, a doporučené datum zpracování. A než kuře vložíte do košíku k ostatním nakupovaným potravinám, pro jistotu ho ještě zabalte do neporušeného mikrotenového sáčku. Kdyby původní obal nebyl těsný, zabráníte tak potřísnění ostatních potravin tekutinou, která se může z kuřete uvolnit.

Doma chlazené kuře co nejdříve uložte do chladničky, abyste dodrželi doporučenou teplotu skladování, mražené výrobky uložte do mrazničky. Nechte kuře zabalené i v uvedeném mikrotenovém sáčku, abyste zamezili případnému skapávání volné tekutiny z kuřecího masa. Mohla by kontaminovat jak plochy v chladničce či mrazničce, tak ostatní uložené potraviny. Nezapomeňte hlídat dobu použitelnosti masa.

Pro čištění a porcování syrového kuřete používejte prkénko, na kterém už nezpracovávejte jiné potraviny. Veškeré nástroje a pracovní desku stolu pokaždé  důkladně omyjte, průběžně si při manipulaci s masem pořádně myjte ruce.

Salmonela se totiž už při pokojové teplotě rychle množí. Platí to i pro mražená kuřecí masa, protože mráz salmonelu nezahubí, pouze se dočasně přestává množit.

Následná tepelná úprava tedy musí být taková, aby se maso důkladně propeklo nebo provařilo. A to v celém rozsahu, tedy i maso u kosti a v hloubce svaloviny. "Uvádí se, že k likvidaci nákazy stačí působení teploty nad 70 °C po dobu minimálně 10 minut," radí Rozová.

Pokud tedy budete například připravovat kuřecí vývar podle našeho receptu, jste v pohodě. Navíc vás krásně zahřeje. Viz předchozí článek Silný domácí kuřecí vývar jako od babičky táhněte alespoň dvě hodiny.  

Autoři:




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Další z rubriky

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.