S každým syrovým kuřecím zacházejte jako s potencionálním zdrojem nákazy. Testy ukázaly, že se to vyplatí. | foto: Profimedia.cz

Chlazená kuřata se dají koupit se salmonelou, ukázal test

  • 118
Bakteriologické testy syrových kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen na našem trhu ukázaly, že se vyplatí se syrovým kuřetem zacházet tak, jako by bylo potenciálním zdrojem salmonelové nákazy. Ve Zlatém kuřeti z Vodňan se dokonce našla nebezpečná salmonela.

Kuřecí u nás dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější druhy masa, navíc od prosince 2011 platí v Evropské unii limity pro vybrané invazivní druhy salmonel v čerstvém drůbežím mase uváděném na trh. Proto občanské sdružení dTest během ledna nakoupilo a otestovalo celkem 17 syrových kuřecích výrobků, každý po pěti vzorcích. Většina byla v pořádku, ale v několika kuřatech se salmonela našla.

Milujeme kuřata

Za loňský rok každý Čech v průměru zkonzumoval necelých 80 kg masa, z toho 22,7 kg drůbeže. Po vepřovém (41,6 kg za rok) je to druhé nejoblíbenější maso u nás.

Česko přitom přestalo být po vstupu do EU soběstačné v produkci drůbeže, takže každé třetí kuře na českém trhu je z dovozu. Hlavně z Polska, Slovenska a Německa.

Ve Zlatém kuřeti z Vodňan se našla Salmonella enteritidis, a kuře tak nevyhovělo unijnímu nařízení. Salmonelu bakteriologické vyšetření odhalilo i v kuřeti Raciola Jehlička. Jednalo se o druh Salmonella ohio, na který se ale unijní nařízení nevztahuje.

Ve všech kuřatech byl navíc nalezen Staphylococcus aureus, Escherichia coli nebo Listeria monocytogenes. "To jsou ale u kuřat určených k tepelnému opracování nálezy celkem obvyklé," vysvětluje a uklidňuje Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest, který výsledky testů přináší v aktuálním únorovém čísle.

Hodně nepříjemné je, že dokonce u 15 ze 17 testovaných kuřecích výrobků mikrobiologické rozbory objevily přítomnost termotolerantních kampylobakterů, které jsou nejčastější příčinou infekčních střevních onemocnění z potravin. Příznaky jsou obdobné jako u salmonelózy: průjmy, horečky a nevolnost.

Závěr je jednoznačný, ostražitost je na místě!

Řiďte se jednoduchými zásadami manipulace se syrovým kuřecím masem už při  nákupu, ale i během jeho skladování a zpracování a můžete kuřecí a drůbeží maso vůbec dál konzumovat bez obav.

Už když kuře v supermarketu vybíráte, zkontrolujte, zda balíček nemá porušený obal, a doporučené datum zpracování. A než kuře vložíte do košíku k ostatním nakupovaným potravinám, pro jistotu ho ještě zabalte do neporušeného mikrotenového sáčku. Kdyby původní obal nebyl těsný, zabráníte tak potřísnění ostatních potravin tekutinou, která se může z kuřete uvolnit.

Doma chlazené kuře co nejdříve uložte do chladničky, abyste dodrželi doporučenou teplotu skladování, mražené výrobky uložte do mrazničky. Nechte kuře zabalené i v uvedeném mikrotenovém sáčku, abyste zamezili případnému skapávání volné tekutiny z kuřecího masa. Mohla by kontaminovat jak plochy v chladničce či mrazničce, tak ostatní uložené potraviny. Nezapomeňte hlídat dobu použitelnosti masa.

Pro čištění a porcování syrového kuřete používejte prkénko, na kterém už nezpracovávejte jiné potraviny. Veškeré nástroje a pracovní desku stolu pokaždé  důkladně omyjte, průběžně si při manipulaci s masem pořádně myjte ruce.

Salmonela se totiž už při pokojové teplotě rychle množí. Platí to i pro mražená kuřecí masa, protože mráz salmonelu nezahubí, pouze se dočasně přestává množit.

Následná tepelná úprava tedy musí být taková, aby se maso důkladně propeklo nebo provařilo. A to v celém rozsahu, tedy i maso u kosti a v hloubce svaloviny. "Uvádí se, že k likvidaci nákazy stačí působení teploty nad 70 °C po dobu minimálně 10 minut," radí Rozová.

Pokud tedy budete například připravovat kuřecí vývar podle našeho receptu, jste v pohodě. Navíc vás krásně zahřeje. Viz předchozí článek Silný domácí kuřecí vývar jako od babičky táhněte alespoň dvě hodiny.