Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Houbařům snad přicházejí lepší časy. A pořád ještě rostou i hřiby

  19:39aktualizováno  19:39
"Něco" najdete všude, ale žádné houbařské žně napříč územím republiky zatím neočekávejte. I když houby začaly růst víc, protože jim pomohly deště, a objevují už se i podzimní druhy.

Přestože je druhá polovina září, stále se dají najít hřiby. Včetně hořčáků. | foto: Profimedia.cz

"Prakticky na celém území ČR je možné nějaké houby najít, o masovém růstu se však zatím mluvit nedá. Zatímco v minulém týdnu šlo o podprůměrný stav, nyní se situace o stupínek zlepšila,"  řekl dnes předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

V pražské mykologické poradně se také objevuje více zájemců o přesné určení nálezů. Podle Landy se stále ještě objevují hřibovité houby včetně hořkých hřibů.

Už se objevují i podzimní druhy hub

Momentálně roste také celé spektrum holubinek a jedlé i jedovaté muchomůrky. Začínají vyrážet i podzimní druhy hub, například závojnatky.

A zajímavostí je, že se stále ještě dají najít žampiony. Ovšem včetně mírně jedovatého žampionu zápašného, kterému jinak patří spíše začátek léta. (Více o tomto žampionu v tomto přehledu hub, které si můžete splést.)

Důležité je, že vyrážejí mladé houby. "Nacházíme mladé plodnice hub. Z toho usuzujeme, že prognóza jejich růstu je příznivá," řekl Landa. Největší šanci na dobrý houbařský úlovek máte podle něj v Pošumaví, jižních Čechách, západní části Vysočiny a severovýchodních Čechách, které patří mezi oblasti s dobrým růstem hub. 

Autor:

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

OBRAZEM: Houbami se lze otrávit i vyléčit, odhaluje olomoucká výstava

Houbaření lze označit za český národní sport - Češi podle statistiky České...

Nedočkaví houbaři už sice vyrážejí za kačenkami, nicméně za houbami nemusíte jen do lesa. Ve Vlastivědném muzeu v...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

Najdete na iDNES.cz