Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Stále rostou hřiby, objevují se václavky. Dobrý důvod vyrazit do lesa

aktualizováno 
Houby pořád rostou. Sice méně, ale stále se dají najít jak pravé hřiby, tak třeba oblíbené a chutné lišky a na své by si pomalu měli přijít i milovníci václavek. Pokud tedy bude dost vláhy, neměli byste se ani v říjnu z lesa vrátit s prázdnou. I když samozřejmě záleží na lokalitě.

Hřiby z Výsluní u Chomutova | foto: Martin Kubalík

Vzhledem k tomu, že řada čtenářů stále ještě reaguje na naši výzvu z 6. září k zasílání fotografií houbařských úlovků (výzva v článku zde, fotogalerie úlovků čtenářů zde), vypadá to, že houbaři skutečně stále nechodí z lesa s prázdnou. Některé z jejich úlovků si můžete prohlédnout v tomto článku.   

Úlovky čtenářů iDNES.cz

Podle Jana Borovičky z České mykologické společnosti už sice neroste tolik hub jako před deseti dny, ale z těch dobrých a jedlých lidé stále ještě nosí z lesa například pravé hřiby, lišky a někde už i václavky.

Naopak končí typicky letní houby jako jsou třeba muchomůrky růžovky. "V září nás zaplavila růstová vlna hub, která ještě pokračuje, i když je už v útlumu. Pokud bude dost vláhy, lze předpokládat, že růst bude pokračovat a možná se dočkáme další vlny," vidí to Borovička. Jinak ale jako kdykoliv jindy platí, že záleží na lokalitě, někde je hub víc, někde méně.

Co s václavkami

Václavky jsou podle mykologa Jana Borovičky výborné pro naložení do octa. Za syrova jsou mírně jedovaté, proto je nutné, aby prošly minimálně dvacetiminutovým tepelným zpracováním.

Kdo však opravdu hledá, něco by měl najít pokaždé (rady, jak nepřijít z lesa s prázdnou, najdete v článku zde). Například na pařezech a kořenech ve smrčinách se už začaly objevovat václavky, takže to vypadá, že jejich vlna vyjde letos opravdu na Václava, jehož svátek připadá na sobotu.

Z jedovatých druhů se v lesích stále ještě objevuje muchomůrka tygrovaná, protože však pomalu končí růst oblíbených muchomůrek růžovek neboli masáků, mohlo by podle mykologa ubýt záměn těchto hub. Naše nejjedovatější houba, muchomůrka zelená, už by moc růst neměla. Naopak pozor na jedovaté druhy pavučinců, jejichž sezona pomalu začíná.  

Autoři: ,

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Do lesa jen o úplňku, babky způsobují rakovinu a další mýty o houbách

Na tradiční zářijové výstavě hub v Přerově je letos k vidění nejméně 350 druhů...

Houbaření je u nás jedním z nejoblíbenějších „sportů“. Houbaře však provází spousta mýtů, o nichž jsou mnohdy schopni...

Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Václavka smrková

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz