Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Koše hřibů teď z lesa asi nepřinesete, ale pořád je z čeho vybírat

  16:13aktualizováno  16:13
Na růstu hub se teplé počasí posledních dní neprojevilo zrovna příznivě, alespoň v Čechách. Po několika týdnech, kdy na řadě míst nosili lidé z lesa košíky plné hřibů, tak přichází zklamání. Září však klidně může příjemně překvapit.

Kotrč je pro řadu houbařů oblíbenou houbou, i když se hůř čistí. Pochvalují si ale, že se dá i nakládat a je skvělý do omáček. | foto: Profimedia.cz

Podle mykologů se lidé z lesů s prázdnou nevrátí ani teď, nadále je z čeho vybírat, protože spektrum hub rostoucích v tomto období je dostatečně široké.

Fotogalerie

„V uplynulých týdnech jsme si chválili růst hub, trvalo to tři čtyři týdny, teď nastal zřetelný útlum,“ uvedl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Přesto považuje celý srpen z hlediska růstu hub za průměrný. Tipovat, jaké bude pro houbaře září, je ovšem předčasné. I když bývá úroda hub na podzim většinou největší, bude záležet hlavně na počasí.

I teď se ale podle Landy v lese dá najít spousta hub, z nichž si vyberete. Mimo jiné suchohřiby, kozáci, křemenáče, klouzci či holubinky, najít se dá i jedlý kotrč kadeřavý. Pozor ale na jedovaté pestřce, vláknice, pavučince, pečárky zápašné nebo jedovaté druhy muchomůrek.

Autor:


Témata: Hobby - houby, Jedlé


Nejčtenější

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Zásady dobrého houbaře. Bez košíku to nepůjde, bez znalostí také ne

Jsme národ houbařů, o tom není pochyb. Ale ne všichni opravdu sbírat houby umí. Když pomineme zásady slušného lesního chování, vyplatí se zopakovat před...  celý článek

Bedla zardělá se letošní podzim vyskytuje velmi hojně.
Pochlubte se posledním houbařským úlovkem, pořád se něco najít dá

Aktuálně houby rostou podle mykologů spíš roztroušeně, a to hlavně v nižších a středních polohách, trochu lepší je to například v severních Čechách a na...  celý článek

Prvních šest ze sedmi vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz
Ještě před pár dny jste nosili z lesa hřiby, ukázaly vaše fotografie

Hřiby můžete najít i teď, jenže přešlé prvními mrazíky už nemusí být k jídlu. Je to, jako byste konzumovali nahnilé maso. Ale už se dají najít zimní druhy jako...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.