Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Koše hřibů teď z lesa asi nepřinesete, ale pořád je z čeho vybírat

  16:13aktualizováno  16:13
Na růstu hub se teplé počasí posledních dní neprojevilo zrovna příznivě, alespoň v Čechách. Po několika týdnech, kdy na řadě míst nosili lidé z lesa košíky plné hřibů, tak přichází zklamání. Září však klidně může příjemně překvapit.

Kotrč je pro řadu houbařů oblíbenou houbou, i když se hůř čistí. Pochvalují si ale, že se dá i nakládat a je skvělý do omáček. | foto: Profimedia.cz

Podle mykologů se lidé z lesů s prázdnou nevrátí ani teď, nadále je z čeho vybírat, protože spektrum hub rostoucích v tomto období je dostatečně široké.

Fotogalerie

„V uplynulých týdnech jsme si chválili růst hub, trvalo to tři čtyři týdny, teď nastal zřetelný útlum,“ uvedl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Přesto považuje celý srpen z hlediska růstu hub za průměrný. Tipovat, jaké bude pro houbaře září, je ovšem předčasné. I když bývá úroda hub na podzim většinou největší, bude záležet hlavně na počasí.

I teď se ale podle Landy v lese dá najít spousta hub, z nichž si vyberete. Mimo jiné suchohřiby, kozáci, křemenáče, klouzci či holubinky, najít se dá i jedlý kotrč kadeřavý. Pozor ale na jedovaté pestřce, vláknice, pavučince, pečárky zápašné nebo jedovaté druhy muchomůrek.

Autor:
Témata: Hobby - houby, Jedlé

Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Lahodné jarní kačenky české už rostou, ochlazení jim jen prospělo

Kačenka česká je velmi chutná jarní houba, která ale zdaleka neroste všude.

Houbaři jsou po zimě nabuzení a jejich jarní touha najít místečko s kačenkami připomíná hlad po medvědím česneku. Pokud...

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Václavka smrková

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z...

Najdete na iDNES.cz