Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Zamiokulkas hýčkejte v úzkém květináči, aby vám „neodešel“

aktualizováno 
Přestože módní pokojová květina se zářivě lesklými listy láká k pěstování, čtenáři Hobby.cz píší, že se jim to nedaří. Podle zahradníků ale není nic jednoduššího, jen musíte exotické krásce původem z Afriky dopřát ty správné podmínky.

Péče o zamiokulkas (Zamioculcas zamiifolia) z čeledi áronovitých, neboli "Drahokam Zanzibaru", skutečně není náročná a připraví vás jen o minimum vašeho času. Dokládá to i reportáž maďarského GreenTeamu vysílaná na televizním kanále Spektrum Home

Nepřesazujte ho do většího květináče, dokud si o to neřekne

Právě jeho nenáročnost je dokonce jedním z důvodů, proč se z donedávna neznámé rostliny stala za pár let módní záležitost. Stačí totiž dodržet pár pravidel, vytvořit tak ty správné podmínky a pak už roste sám.

Zalévejte s citem

Se zálivkou to zbytečně nepřehánějte, ale za sukulentní rostlinu zamiokulkas taky nepovažujte. Nemuselo by se vám vyplatit ani jedno. V prvním případě mu hrozí zahnívání, v druhém uschnutí. Když ho zalijete jednou za týden, měl by být spokojený. Každý druhý týden pak v sezoně přidejte k zálivce i přihnojení, v zimě na přihnojování zapomeňte a nechte zamiokulkas odpočinout.   

Zamiokulkas si odnesete z květinářství ve vysokém úzkém květináči, což má svůj důvod. Vyrůstá z hlízy, které přesně takový relativně úzký prostor vyhovuje.

Takže zapomeňte na přesazování, dokud si o větší nádobu rostlina neřekne sama tím, že jí po pár letech začne být květináč malý a kořeny se začnou doslova hrnout z květináče.

Pak stačí koupit nádobu jen o něco větší, než byla ta původní, a na jaře přesadit zamiokulkas do nového substrátu pro pokojové rostliny. A protože je náchylný na zahnívání kořínků při přelití, nezapomeňte dát na dno květináče drenáž.  

Více o nebezpečí přelívání květin, hlavně v zimním období, najdete zde

Chce hodně světla, ale přímé slunce ho spálí

Soutěž o 100 tisíc korun

Zúčastněte se soutěže o nejpěknější zahrádku Česka, kterou pořádá společně Spektrum Home a redakce HOBBY.cz. Pravidla soutěže najdete ZDE.

Lesklé listy nemají rády ani spalování přímými slunečními paprsky, ani úplný stín někde v rohu místnosti. Rozptýlené světlo rostlině vyhovuje nejvíc, ale nemusíte se bát ani letnění, zamiokulkas ho ocení. Jen rostlinu pomalu otužujte nejprve ve stínu, aby ji přímé sluneční paprsky nepopálily.  

Protože ale tenhle exot potřebuje světla přece jen dost, na zimu ho směle můžete přistrčit co nejblíže k oknu, ať příliš netrpí krátkým dnem. Nesmí na něj ale táhnout a teplota v místnosti by neměla klesat příliš nízko, aby nenastydl. Pak se mu na listech objeví ošklivé černé skvrny, kterých se těžko zbavuje.

Pokud v zimě naopak hodně topíte, můžete ho rosit nebo mu čas od času dopřát vlažnou sprchu. Osvěžíte barvu a lesk listů, které zbavíte prachu, bude se jim dobře dýchat a zamiokulkas vám bude prospívat.

O Spektrum Home

Oblíbená televize Spektrum Home přináší konkrétní tipy a rady pro krásnější byt, dům a zahradu. Vysílá zcela v českém jazyce. Prostřednictvím satelitu, kabelu nebo IPTV ("televize přes internet") ji mohou v Česku sledovat zákazníci (řazeno abecedně) CentroNet, freeSAT (dříve UPC Direct), Nej TV, O2TV, Rio Media, Self Servis či UPC.

Mezi dlouhodobě nejúspěšnější pořady patří seriály Green Team, Kutiholka nebo Metamorfózy.

Provozovatelem stanice Spektrum Home je mediální společnost Chello Central Europe, do jejíhož portfolia patří televize Spektrum (dokumenty), TV Paprika (gastronomie) či Minimax (pro děti).

Autor:



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se...

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

Najdete na iDNES.cz