Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak seřídit dvířka u kuchyňské linky

aktualizováno 
Dvířka kuchyňské linky je většinou nutné po několika letech provozu seřídit. Kování totiž časem povolí a výsledkem jsou nehezké a nerovnoměrné spáry. Náprava je snadná, jen je třeba vědět, který šroub hýbe čím.

Takto seřízená dvířka dělají jen ostudu | foto: Marek Burza

Jednoduše a přehleně: co

Závěsy patří mezi namáhané mechanické díly, šrouby se mohou časem povolit. Problematické je i jejich uchycení v dřevotřískových korpusech. V mnohých domácnostech vládne po letech "provozní slepota", to znamená, že si časem nedostatku už nikdo nevšímá. Škoda. Stačí vzít šroubovák a jemnou kalibrací si s kováním prohrát.

Podobný problém bude řešit i ten, kdo koupí levnější kuchyni v rozloženém stavu. Po jednoduché montáži dvířek podle návodu zjistí, že jemné seřízení musí udělat tak jako tak.

Závěsy ve třech směrech

Staré závěsy (vpravo) neměly možnost seřízení ve vertikálním směruU starších závěsů nebyla možnost seřídit je ve vertikálním směru. Otvory pro vruty v závěsech byly kruhové (obr. vpravo): kam výrobce předvrtal v korpusu otvory, tam bylo nutné závěs přišroubovat bez možnosti posouvat s ním. U těch současných jsou ale otvory probrané tak, aby bylo možno dvířky ve zhruba pětimilimetrovém rozmezí svisle pohybovat. Tím se ustaví základní vertikální vzdálenosti mezi jednotlivými dvířky kuchyně.

Dalším problémem, kterým trpí zvláště starší "ochozené" kuchyně, je nerovnoměrná horizontální spára, dvířka směrem od závěsů jakoby padají. Pokud už máme základní výšku nastavenou, lze ji srovnat například šroubováním předního vrutu závěsu - horního nebo spodního, podle toho, který z rohů dvířek je třeba pozvednout nebo naopak snížit.

Zadním šroubem se seřídí boční mezeryDvířka by neměla lícovat jen při čelním pohledu, ale i bočním tak, aby jejich povrch tvořil jednolitou plochu. Kdyby slunce svítilo pod ostrým úhlem, neměla by vrhat stín (podobně jako je to někdy vidět u křivě nahozené venkovní fasády). K tomuto seřízení pak slouží vrut umístěný nejhlouběji ve skříňce.

Na první pohled to vypadá jednoduše, i profesionální montážníci ale přiznávají, že někdy to jednoduché není: "Chce to hlavně trpělivost. Vychytat si, čím pohne který vrut, a ladit a ladit," říká Lukáš Viktoryn, technik výrobce Koryna. Takže: jestli milujete 3D hry, Rubikovu kostku nebo ježka v kleci, vyčleňte si volné víkendové odpoledne a hurá do toho.

Na vzpěry s elektrickým šroubovákem

Vzpěry se časem Zatímco klasické závěsy se v téměř nezměněné podobě používají po dlouhá desetiletí, nízké horní skříňky otvírané směrem vzhůru u nás tak dlouhou historii nemají. Na seřízení jsou ale ještě náročnější. Je třeba je usadit nejen pohledově, kde se jednotlivé závěsy seřizují podobně jako u klasických dvířek, ale musí se mechanicky upevnit tak, aby chlopně držely otevřené v jakékoliv poloze, tahem dolů by se přitom měly jemně dovřít bez bouchání.

Chod dvojdílných chlopní se sřizuje pomocí křížového šroubováku, lepší je však použít elektrický šroubovák, jde to pak rychlejiSituace je tu komplikovaná i proto, že každý z výrobců (mezi nejznámější patří Hettich, Blum, Kesseböhmer a Grass) nabízí několik různých systémů, každý se seřizuje jinak. Jeden z nejběžnějších, používaný pro jednoduchá jednochlopňová dvířka, se utahuje pomocí imbusu, nastaví se tak tuhost chodu.

Komplikovanější systém určený hlavně pro dvojchlopňové systémy počítá při nastavování chodu s použitím elektrického šroubováku: nastavení je tak jemné, že při použití obyčejného byste si dlouhým otáčením "vykloubili" zápěstí.

Koho to zajímá, může se podívat například na české stránky výrobce Blum, kde najde dvě návodná videa ukazující jemnou kalibraci těchto závěsů: dvě chlopně, jedna chlopeň (klikněte si vždy na třetí video v pořadí, první dvě se týkají montáže). Ale i v ostatních případech se vyplatí navštívit internetové stránky jednotlivých výrobců a v sekci Montážní návody si stáhnout (většinou PDF) soubory s montážními postupy, které napoví, jak postupovat v konkrétních případech. Například ZDE najdete montážní návody od Hetticha, ZDE například návod na výsuvné kování spížní skříně, které používá Koryna, ZDE zase montážní návody od Bluma.

Autoři:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.