Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

aktualizováno 
Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40 procent je v rozpacích, když má přebalit dítě, a víc než polovina lidí si na silnici neporadí s prázdnou pneumatikou.

Pojišťovna provedla průzkum mezi 2 000 respondenty a zjišťovala, jak si lidé poradí s nejjednoduššími úkoly v běžném životě. Zjistila, že zhruba dvacet procent lidí si doma neumí vyměnit žárovku a třetina lidí se při vaření běžných jídel neobejde bez kuchařky.

Téměř polovina lidí přiznala, že se cítila bezradně, když hlídala dítě a bylo potřeba vyměnit plenu. V případech, kdy se musel řešit problém například s tekoucím radiátorem, změřit hladinu oleje v autě nebo sestavit koupenou polici, dopadly výsledky ještě hůře – tam statistika zaznamenala přes padesát procent dezorientovaných dotazovaných.

Kde lidé shánějí informace o domácích pracích
Metodou pokus/omyl 50 %
Od otce 45 %
Od matky35 %
Z internetu (například pomocí videa)20 %
Pomocí knih a příruček17 %
V práci16 %
Od přátel15 %
Ve škole15 %
Z televize12 %
Zeptal jsem se odborníka 8 %

Na druhou stranu jsou mnozí lidé odvážní a nebojí se experimentovat. Každý druhý účastník průzkumu své dovednosti získává metodou pokus/omyl. Až pak se do žebříčku dostává tradičnější způsob: 45 % se učilo od svých otců a 35 % od matek. A naopak jen osm procent lidí postupovalo tak, že se prostě zeptali toho, kdo tomu rozumí.

Průzkum také zjišťoval, jak informace získávají lidé v různých věkových kategoriích. Čtyři lidé z deseti ve věku do 25 let získávají informace o problému, který potřebují aktuálně řešit, z internetu. To dvojnásobek těch, kteří používají spíše příručky a publikace.

A naopak: knihy a manuály používá drtivá většina lidí nad 55 let. Z těchto dotázaných využije znalosti z internetu zhruba jen 10 procent.

Podívejte se na video, jak si snadno poradit s vařením vajec pomocí gadgetu BeepEgg Timer.

Autor:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Další z rubriky

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Avokádové quacamole
Avokádové quacamole

Rychlovka, kterou zvládne a miluje každý.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.