Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak slaví Vánoce ve světě? Zdobí se palmy, nechybí vlajky ani dárky ve džbánu

aktualizováno 
Vánoce se slaví téměř po celém světě. Narození Ježíška všechny spojuje, ale oslavy se liší. Jak je slaví evropští sousedé, nebo třeba protinožci?

V tropech si místo vánočního stromku zdobí palmu | foto: shutterstock.com

Stromeček v tropech

Zvyk zdobení stromku se rozšířil po celém světě jako lavina. Proto třeba i v horké Brazílii lidé nadšeně zdobí jehličnany, byť většinou umělé, jen ti zámožnější i pravé. Platí zde, že čím pestrobarevnější a zářivější ozdoby dostane, tím lépe.
galV Argentině si většinou vystačí s původními, stálezelenými stromy, které pěkně ozdobí, a někdy pokladou i chomáčky bavlny mající připomínat zde mytický sníh. V Mexiku, kde vánoční oslavy patří k nejveselejším, se většinou sháněním "exotických“ stromků neobtěžují, dárky vloží do velkého hliněného džbánu. Děti jej pak hledají v domě, kde jsou všechna světla zhasnutá, se svíčkami – vánoce jsou pro ně i dobrodružnou hrou.

Když konečně najdou otevřené dveře a za nimi džbán, tak dlouho do něj klepou klacíky, až se rozpadne, a pak si z darovaných pokladů vybírají, co se jim nejvíc líbí.

sphV Evropě jsou vánoční stromky klasikou, ale třeba norské by vás patrně překvapily. Norové milují svou vlajku, u každého domku je stožár, a důvodem k jejímu vyvěšení nemusí být jen státní svátek, ale třeba i dědovy narozeniny. A tak i stromky zdobí vánoční řetězy z malých vlaječek.

Kdo rozdává dárky?

galStále expandující Santa Claus, který přijede na sobím spřežení, vleze do domu komínem a naděluje dárky do připravených punčoch (musí být čistě vyprané) je původní  v Anglii a USA. V Argentině dárky naděluje tajemný Magio, a to do botek, jež mu děti připraví. Před dům pak položí trochu sena a vědro s vodou, aby se jeho koník posilnil před poutí do Betléma za Ježíškem.

Dánům dárky předává Vánoční posel, na jejich přípravě si velmi zakládají – měly by vždy souviset s vlastnostmi obdarovaného, být vtipné a překvapivé.

galV Estonsku dárky rozdává Vánoční děda, ale nejsou zadarmo – děti nejen že musí být hodné, ale aby něco dostaly, musí také zazpívat, zatančit nebo říci básničku.

Podobná postava, Otec vánoc, rozdává dárky i malým Francouzům – nasype jim je do bot (otázkou je, jak si poradí s objemnějšími zásilkami). V Chorvatsku podle starého zvyku dávají na Štědrý den mládenci svým vyvoleným ozobené jablko.

Štědrovečerní hodování

galPokud je pro vás tradiční kapr spíše utrpením nežli radostí, inspirujte se v zemích, kde ani nevědí, jak kapr chutná (nebo alespoň vyzkoušejte gurmánštější recepty nežli ohraný smažený trojobal – i kapr může mít mnoho různých chutí…) V tradičních vánočních pokrmech se různé země liší značně – každý si zakládá na nečem jiném.

sphAngličané jsou pověstní svým nepostradatelným vánočním pudinkem, kde se suroviny běžné pro sladký koláč snoubí například s hovězím lojem. Směs čeká několikahodinová příprava v páře a potom i několikaměsíční uležení. Prý to zní hůře, nežli chutná… Jinak je klasikou krocan, a to nejen zde a v USA, ale například i v Brazílii.

V Argentině na Štědrý večer připravují slavnostnější drůbeží pečínku, a to z páva, jehož peří zdobí i sváteční stůl. Hostina se většinou odehrává na zahradě.
Pod širým nebem se často hoduje i v teplé Austrálii, menu tvoří spíše studené saláty, dorty, šťávy a pivo než teplé pečeně.
sphV gurmánské Francii krocana plní lanýžovou nádivkou, a dále nechybí ústřice, šneci, žabí stehýnka a samozřejmě to nejlepší víno. Místo spousty drobného cukroví je tradiční štědrovečerní sladkostí buche de noel, výtečná čokoládová roláda ve tvaru polínka.

Nejpragmatičtěji berou štědrovečerní hostinu Belgičané, kteří si na ni klidně zajdou do restaurace. V Bulharsku se obyčejně spokojí s vepřovým a luštěninami, a tradičně založené rodiny mohou stolovat na ubruse položeném na zemi a podloženém slámou, což je vzpomínka na chlév, kde se narodil Ježíšek.

sphV Chorvatsku dávají slámu na stůl, část také na zem, kam si na ní po večeři sednou a povídají. Jelítka a vepřové jsou i na vánočním stole v Estonsku – nechybí ani pivo, dříve domácí výroby, saláty z hub či šťáva z lesních jahod. Na huse, kachně, vepřovém i tresce si pochutnávají Dánové. Slavnostní večeře by měla mít dvanáct chodů, jako je v roce dvanáct měsíců.

Vánoční zvyky a radosti

sphPřeborníky ve vánočních návštěvách a gratulacích jsou prý Australané. Ve velkém posílají a sbírají i blahopřání na pohlednicích a pak je věší na šňůry jako medaile. Pomalu se však množí i pohlednice elektronické. Ve Španělsku jsou v oblibě veselé průvody tří králů, kteří někdy jezdí dokonce i na velbloudech.

sphJako symbol nového života slouží v Portugalsku,  Chorvatsku a jižní Itálii pšenice zasetá před svátky, aby byla na Štedrý den již krásně zelená a ozdobila sváteční stůl – pak ji jako pochoutku dostanou ptáčci.

Autoři:




Nejčtenější

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Další z rubriky

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.