Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Jednoduchý fígl, jak snadno oloupat brambory vařené ve slupce

aktualizováno 
Loupat brambory vařené ve slupce není příliš populární práce. Všichni to znají minimálně z Vánoc, když mají svléknout slupku na výrobu mísy bramborového salátu. Přitom geniální trik ukazuje, jak lze bramboru oloupat za jednu nebo dvě vteřiny.

Všichni víme, že vařit brambory ve slupce je zdravější. Jde o to, že z oloupaných brambor se při vaření vylouhuje draslík a dostává se do nich sodík. To obrátí původně příznivý poměr draslíku a sodíku v neprospěch našich cév, ledvin a krevního tlaku. Nemluvě o tom, že se z nich vyplavuje i vitamin C.

Fotogalerie

Snadná kuchyňská finta přivádí k dokonalosti známou zásadu, že se slupka lépe „svléká“, když se před vařením trochu prořízne. Kuchař na videu bramboru prořízne „kolem pasu“ po celém obvodu.

Po uvaření a rychlém zchlazení je pěkně vidět, jak je „košilka“ brambory pěkně uvolněná. Jediným pohybem ji pak můžete v okamžiku stáhnout.

Existuje několik prověřených rad, jak s bramborou zacházet. Nové brambory se nehodí pro přípravu těst, protože obsahují málo škrobu. Jestli se z nich chystáte připravovat například knedlíky, nemuselo by to dopadnout dobře.

Vodu pro brambory vařené ve slupce nezapomeňte osolit, jinak se rozvaří. Pokud připravujete novou bramboru jako přílohu i se slupkou, můžete do vody lehce přidat nové koření a bobkový list, brambory příjemně dochutí. Z toho důvodu se například dochucují i už oloupané vařené brambory kmínem, petrželkou či libečkem.

A nakonec zásada číslo jedna. Pokud vaříte brambory ve slupce, vařte brambory pokud možno stejné velikosti, aby byly stejně provařené.

Autor:



Nejčtenější

Chtěli vylovit basketbalový míč, pod vodou čekalo překvapení

Oficiální míč NBA

Nezvyklý úlovek se podařil manželům Annie a Ianovi Gilbertovým při projížďce na moři. Když chtěli z vody vylovit...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Kdy pes promluví? Zatím se zjistilo, že umí dobře počítat

Detail hlavy psa

Nejchytřejší psi rozumí i několika stovkám povelů v lidské řeči. Blíží se snad doba, kdy si s námi budou normálně...

VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

Martinské rohlíčky

Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky,...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...

Další z rubriky

VIDEO: Pohlreich radí, jak na čirý hovězí vývar. I další pomalé vaření

I takto se dá servírovat hovězí vývar z jednoho hrnce - i se zeleninou,...

Na dobré věci se vyplatí si počkat, říká televizní šéfkuchař a zdaleka tím asi nemyslí jen jídlo. Každopádně tak uvedl...

VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

Martinské rohlíčky

Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky,...

Upečte si anglický rostbíf. Podle Pohlreicha není nic jednoduššího

Anglický rostbíf zvládnete i doma. Odpočinuté maso po upečení nakrájíte na...

Pěkný odleželý kus roštěné je dobrý základ pro to, abyste zvládli připravit tradiční anglický rostbíf. Přípravy se...

13 pravd o rodičovství
13 pravd o rodičovství

Tyhle hlášky vás svou upřímností dovedou k smíchu i pláči



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.