Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Jednoduchý fígl, jak snadno oloupat brambory vařené ve slupce

aktualizováno 
Loupat brambory vařené ve slupce není příliš populární práce. Všichni to znají minimálně z Vánoc, když mají svléknout slupku na výrobu mísy bramborového salátu. Přitom geniální trik ukazuje, jak lze bramboru oloupat za jednu nebo dvě vteřiny.

Všichni víme, že vařit brambory ve slupce je zdravější. Jde o to, že z oloupaných brambor se při vaření vylouhuje draslík a dostává se do nich sodík. To obrátí původně příznivý poměr draslíku a sodíku v neprospěch našich cév, ledvin a krevního tlaku. Nemluvě o tom, že se z nich vyplavuje i vitamin C.

Fotogalerie

Snadná kuchyňská finta přivádí k dokonalosti známou zásadu, že se slupka lépe „svléká“, když se před vařením trochu prořízne. Kuchař na videu bramboru prořízne „kolem pasu“ po celém obvodu.

Po uvaření a rychlém zchlazení je pěkně vidět, jak je „košilka“ brambory pěkně uvolněná. Jediným pohybem ji pak můžete v okamžiku stáhnout.

Existuje několik prověřených rad, jak s bramborou zacházet. Nové brambory se nehodí pro přípravu těst, protože obsahují málo škrobu. Jestli se z nich chystáte připravovat například knedlíky, nemuselo by to dopadnout dobře.

Vodu pro brambory vařené ve slupce nezapomeňte osolit, jinak se rozvaří. Pokud připravujete novou bramboru jako přílohu i se slupkou, můžete do vody lehce přidat nové koření a bobkový list, brambory příjemně dochutí. Z toho důvodu se například dochucují i už oloupané vařené brambory kmínem, petrželkou či libečkem.

A nakonec zásada číslo jedna. Pokud vaříte brambory ve slupce, vařte brambory pokud možno stejné velikosti, aby byly stejně provařené.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší...

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Najdete na iDNES.cz