Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Jednoduchý fígl, jak snadno oloupat brambory vařené ve slupce

aktualizováno 
Loupat brambory vařené ve slupce není příliš populární práce. Všichni to znají minimálně z Vánoc, když mají svléknout slupku na výrobu mísy bramborového salátu. Přitom geniální trik ukazuje, jak lze bramboru oloupat za jednu nebo dvě vteřiny.

Všichni víme, že vařit brambory ve slupce je zdravější. Jde o to, že z oloupaných brambor se při vaření vylouhuje draslík a dostává se do nich sodík. To obrátí původně příznivý poměr draslíku a sodíku v neprospěch našich cév, ledvin a krevního tlaku. Nemluvě o tom, že se z nich vyplavuje i vitamin C.

Fotogalerie

Snadná kuchyňská finta přivádí k dokonalosti známou zásadu, že se slupka lépe „svléká“, když se před vařením trochu prořízne. Kuchař na videu bramboru prořízne „kolem pasu“ po celém obvodu.

Po uvaření a rychlém zchlazení je pěkně vidět, jak je „košilka“ brambory pěkně uvolněná. Jediným pohybem ji pak můžete v okamžiku stáhnout.

Existuje několik prověřených rad, jak s bramborou zacházet. Nové brambory se nehodí pro přípravu těst, protože obsahují málo škrobu. Jestli se z nich chystáte připravovat například knedlíky, nemuselo by to dopadnout dobře.

Vodu pro brambory vařené ve slupce nezapomeňte osolit, jinak se rozvaří. Pokud připravujete novou bramboru jako přílohu i se slupkou, můžete do vody lehce přidat nové koření a bobkový list, brambory příjemně dochutí. Z toho důvodu se například dochucují i už oloupané vařené brambory kmínem, petrželkou či libečkem.

A nakonec zásada číslo jedna. Pokud vaříte brambory ve slupce, vařte brambory pokud možno stejné velikosti, aby byly stejně provařené.

Autor:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.