Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Místo obýváku mají sklářskou huť, můžete se zajet podívat

  10:48aktualizováno  10:48
V největší místnosti svého domu by mohli mít obývák, ale mají tam sklárnu. Tatínek sklář o tom jako hlava rodiny rozhodl zhruba před patnácti lety a od té doby se u Čangelových kolem sklárny točí všechno. Není divu, že nejstarší syn ani nemá čas najít si partnerku.

Ve sklárně není možné po směně zhasnout a odejít. "Sklářské pece jedou 24 hodin každý den. Velmi brzy zrána u nich začne makat rodina, myslím hlavně rodiče a bráchu, který je formař. Odpoledne je vystřídají další skláři a od pozdního odpoledne do noci je to na mně," vypočítává Patrik Čangel, kdy kdo zajišťuje provoz rodinné hutě ve Skalici u České Lípy.

Práce, práce a zase práce

Vůbec to ale není o tom, že by Patrik do odpoledne odpočíval, když pak do noci, respektive do časného rána, připravuje sklářský materiál a sklárnu pro ostatní na další pracovní den. Od rána do odpoledne maká po okolí například na střechách nebo na svém domě, který už sedm let buduje pro svoji budoucí rodinu. "Jakmile skončí odpolední směna, naběhnu do sklárny já: musím utavit sklovinu, uklidit huť, čas od času vyčistit i sklářskou jímku," vysvětluje Patrik, vyučený soustružník.

O víkendu zpestřují každodenní rutinu exkurze, protože tradiční sklářská výroba má svoje kouzlo. Kdokoliv si dokonce může zkusit sklo vyfouknout nebo vytvarovat. Jindy si pec pronajímají skláři zvenku.

"Občas také pronajímáme sklárnu i se sklářem. Jsou lidi, kteří mají přesnou představu, co by chtěli například z křišťálu vyrobit, ale nejsou skláři. Tak si to mohou namalovat, proberou to technologicky s profíkem a ohlídají si vysněnou podobu křišťálové vázy nebo třeba mísy až do konce," popisuje Patrik.

Z průběhu výměny sklářské pánve
Z průběhu výměny sklářské pánve
Z průběhu výměny sklářské pánve

Z průběhu výměny sklářské pánve "zatepla"

Občas mají ve sklárně ještě veseleji. Například minulou sobotu zatepla měnili sklářskou pánev, ve které se taví sklovina. Co si kdo představuje pod pojmem "zatepla" je hodně individuální záležitost. "Zatepla, to pro nás to znamená při 900 oC, což je pohoda," vysvětluje Patrik. Při provozu jsou totiž teploty v peci mnohem, mnohem vyšší.

Taková akce nedovoluje žádné zaváhání a vyžaduje dokonalou souhru všech zúčastněných. "Rozpálené pánve se během přesunu z jedné pece do druhé nesmíte dotknout ničím studeným, jinak by praskla," nastiňuje Patrik, kde se skrývá možná zrada. Veškerou manipulaci musí obstarat dřevěný vozík a rozpálené kovové háky, jak je evidentní z fotografií.

Ještě stádo ovcí a les

Také o ovce se starají u Čangelových. Jejich stádečko momentálně čítá osm ovcí a 12 jehňat, která se rodila od února až do konce března. "Přes léto se pro ně suší seno na zimu. A nejen pro ně, seno vozíme i do lesa," říká syn, jehož otec je navíc vášnivý myslivec. "Já v lese rád pomáhám, ale zvíře bych nezastřelil, to mě neláká, takže myslivec po tátovi ze mě nebude," konstatuje Patrik. Zato divoké vyjížďky ve svém terénním nissanu si fakt užívá.

Patrik Čangel se svým terénním miláčkem
Patrik Čangel si láme hlavu, jakou si vybrat partnerku pro život
Lenka a Lída s Patrikovým terénním miláčkem

Patrik, jeho terénní miláček a dvě potenciální partnerky, které o něho mají zájem

Je evidentní, že Patrik Čangel je pracovně vytížený za dva. Není divu, že si ještě nenašel partnerku, ačkoliv po rodině už touží a domácí zázemí považuje za jednu z nejdůležitějších věcí v životě. Proto se přihlásil do reality show Farmář hledá ženu, kterou můžete každé pondělí večer sledovat na Primě. Jenže najde se žena pro takového neúnavného pracanta?





Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Jediná zahradní kůlnička, která má osvědčení k silničnímu provozu.
Brit postavil nejrychlejší kůlnu na kolech. Získal s ní světový rekord

Zahradníkovi Kevinu Nicksovi nestačilo postavit si na zahradě kůlničku jako zašívárnu. Postavil ji ještě k tomu na kola a zajel s ní rychlostní rekord.  celý článek

Instantní fotoaparát vyrobený z lega
Už žádný digitál, řekl si kutil a vyrobil instantní fotoaparát z lega

Albertino Tam (40) z Hongkongu jednou uviděl, jak kamarád vyhodil krabici plnou lega. A napadlo ho, že by z kostek mohl vytvořit fotoaparát, který by fotil...  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.