Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak uhasit hořící plynovou lahev. Důležité je chlazení

aktualizováno 
Hrozivě vypadal požár v restauraci v hustě osídlené obytné čtvrti čínského města Su-čchien v provincii Ťiang-su. Chytly totiž i plynové lahve v kuchyni restaurace, kde naštěstí v tu chvíli nebyli hosté. Přivolaní hasiči vytáhli hořící propan-butanové lahve přímo na ulici a tam je teprve začali chladit.

Požár zaregistrovali sousedé, kteří zavolali jak hasiče, tak majitele podniku. Aby v hustě osídlené obytné čtvrti zabránili výbuchu, vytáhli hasiči hořící propan-butanové lahve z restaurace na ulici, kde je chladili studenou vodou z požárních hadic. O několik minut později bylo jasné, že je vyhráno a exploze s ničivými účinky už nehrozí. Něco podobného se stalo i před pěti lety ve Zlíně (více zde).

Fotogalerie

Podle Zdeňka Hanušky, ředitele odboru integrovaného záchranného systému a výkonu služby na generálním ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, oba uvedené zásahy - ten v Číně i ten ve Zlíně - přesně reagovaly na základní nebezpečí tlakových lahví, jímž je nebezpečí výbuchu.

Do podobné situace se přitom může dostat každý, kdo má doma plynový gril nebo spotřebič. Měl by tedy vědět, že výbuch hrozí v případě požáru ze dvou důvodů.

Jednak může dojít k výbuchu samotné lahve s plynem. „Vlivem zahřívání se plyn v lahvi roztahuje a nárůstem tlaku může dojít k roztržení lahve. Lahve s propan-butanem nepatří k nejnebezpečnějším, ale jsou i lahve plněné například acetylenem. U těch působením tepla dochází při dosažení určité teploty ke spontánnímu uvolnění plynu z látky, do které je nasycen, a následnému výbuchu. I proto je lahve nejprve potřeba proudem vody zchladit, stejně jako uzavírací ventil lahve. Pak je teprve možné unikající plyn zavřít, s rozžhaveným ventilem manipulovat nelze,“ vysvětluje plukovník Hanuška.

Ale může také dojít k výbuchu unikajícího plynu. „Pokud by nastala situace, že by byl plamen hořícího plynu na lahvi uhašen a plyn by neodhoříval, ale jen unikal do prostoru. To je nebezpečné, protože vzniká výbušná směs plynu a vzduchu. Při iniciaci plamenem nebo třeba elektrickou jiskrou, má velké destruktivní účinky pro široké okolí,“ popisuje nebezpečí Hanuška.

Hořící plyn nikdy nehaste, dokud se nezastaví jeho únik

Proto v případě plynu platí důležitá základní zásada, a to nejen u plynových lahví. „Uniká-li plyn a hoří, nesmí se plamen uhasit, pokud není zabezpečeno, že se dá unikající plyn zastavit. Například uzavřením ventilu nebo uzavřením celé větve rozvodu plynu, tedy hlavního  uzávěr plynu v domě a podobně,“ radí odborník.

Například v případě uvedeného zásahu zlínských hasičů (zde) mělo chlazení za cíl ochránit lahev před roztržením a plyn byl ponechán k vyhoření. „Zřejmě se teplem poškodil ventil a nešlo s ním manipulovat,“ usuzuje u tohoto případu Hanuška. Vzhledem k objemu plynu v lahvi je to podle něj to nejbezpečnější řešení.

Hořící plyn nikdy nehasit!

Pro podobné situace jednoznačně platí jednoduchá zásada: uniká-li odkudkoliv plyn a hoří, nesmí se jeho plamen uhasit, pokud není zabezpečeno, že se dá unikající plyn zastavit. „Výbuch nespáleného plynu ve směsi se vzdušným kyslíkem je daleko horší než hořící plyn,“ konstatuje Zdeněk Hanuška.

„Pokud někomu přehoří plynová hadice u plynového grilu nebo plyn začne hořet u ventilu, musí se snažit únik plynu z lahve uzavřít,“ radí Hanuška. Proto by u právě používaného grilu měla být neustále obsluha, pak lze rychle reagovat.

„Pokud ventil uzavřít nelze, třeba kvůli nebezpečí popálení, nesnažte se plamen uhasit, ale odstraňte z okolí plamene hořlavé předměty, nebo přemístěte gril tak, aby na ně plamen nepůsobil. Pokud je gril venku a od plamene nic dalšího nehoří a hořet nemůže, nechte plyn vyhořet, nebude to dlouho trvat,“ doporučuje odborník zachovat klid, i když se v průběhu hoření může plamen zvětšovat, jak narůstá tlak v lahvi z důvodu ohřívání.

„Pokud ovšem hrozí, že se oheň může šířit dál nebo je hořící plynová lahev v místnosti, nebo uvnitř nějakého objektu, vždy volejte hasiče na linku 112 nebo 150. Do jejich příjezdu je možné ochlazovat hořlavé předměty v okolí hořícího grilu vodou, ale nehasit plamen na lahvi,“ radí jednoznačně Hanuška.

Hasiči v okamžiku příjezdu podle něj nejlépe posoudí co dál, tedy jestli chladit, pokusit se uzavřít ventil, či vynést (v žádném případě není možné hořící lahev vyhodit z okna) do bezpečnějšího prostoru a nechat vyhořet. Podobně jako to udělali vzdálení čínští kolegové zachycení na videu agentury Reuters. „Pokud má třeba jen 2 kg, může už být plynová lahev v době příjezdu hasičů i vyhořelá,“ uzavírá možným ideálním rozuzlením nepříjemné situace zkušený hasič.

Autoři: ,




Nejčtenější

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Další z rubriky

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Speciál Emanuel kombinuje mango džus s ice batch brew.
S colou, pivem i ovocem. Takové jsou letošní kávové letní hity

Období od května do konce září patří v kavárnách všem ledovým kávám, domácím limonádám nebo ledovým čajům. Každý rok se však najdou zajímavé kombinace, které...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.