Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Dorty vzbuzující dokonalé iluze. Vznikají dlouho, snědí se hned

  10:03aktualizováno  10:03
Vystudovala tvorbu a výrobu skleněných figurek v Železném Brodu, nyní tvoří dorty jako umělecká díla. První dort v životě přitom upekla až své dceři k druhým narozeninám před necelými čtyřmi lety. A dnes už má vlastní pořad v televizi.

Dívat se Markétě Krajčovičové pod ruce, jak modeluje dort ve tvaru kaktusu (konkrétně Astrophytum myriostigma) pro ředitele liberecké botanické zahrady, je zážitek. Její postup připomíná sochařinu; v tvarování jí pomáhá nejen nůž, jímž osekává korpus z piškotového těsta, ale i krém, pomocí kterého potřebný tvar zase vybuduje.

Fotogalerie

Samostatnou kapitolou a pastvou pro oči pak je potahování základu dortu marcipánovým těstem, hledání správného barevného tónu a dotváření jeho finální podoby (právě to najdete na videu). Tehdy je evidentní, že Markéta nezapře svoji sklářskou školu, a je jasné, odkud se bere její smysl pro detail. 

Další inspiraci na dort, pro změnu v podobě ovečky Shaun, najdete zde.

Cukrářka z Jablonce si zdaleka nezakládá jen na tom, aby její dorty byly dokonalou imitací skutečnosti. Snaží se také používat kvalitní suroviny, pokud možno bez chemie. Do dortu s pistáciovou příchutí přidává pravé pistácie, čokoládu vybírá se 70 % kakaa, vychytaný recept na korpusy má po své babičce. Používá speciální americké barvy na dorty a zdůrazňuje, že se je snaží užívat v minimálním množství. A na přání připravuje ve své malé výrobně v Jablonci nad Nisou dokonce i dorty bezlepkové.  

Víc se o postupu přípravy "kaktusového" a podobných dortů vůbec dozvíte v pořadu Božské dorty od Markéty. Vznikl na základě odezvy po vystoupení Markéty Krajčovičové v pořadu Show Jana Krause a Prima love s ním vyjíždí v pondělí 4. března večer.

Koho by poté chytila mlsná a chuť sladce tvořit, ale na tak náročný dort si zatím netroufne, dočká se od Markéty i receptu na plněné linecké košíčky. (Recept na linecké košíčky plněné pudinkovým krémem najdete také v předchozím článku zde.)

Autor:




Nejčtenější

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Další z rubriky

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.