Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


PORADNA: Co dělat, když se při vrtání strefím do spáry mezi cihly

aktualizováno 
Stává se to často. Potřebujete vyvrtat otvor pro hmoždinku a místo do cihly se strefíte do spáry. Když se pak pokusíte do hmoždinky zašroubovat vrut, začne se protáčet a nezbývá, než najít pro umístění poličky nové místo a začít s novou dírou.

V cihlové stěně si nikdy nemůžete být jistí, zda netrefíte zrovna spáru. | foto: Profimedia.cz

„Začal bych tím, že zvolím správný průměr vrutu. Například pro M8 univerzální hmoždinku UX se doporučují průměry čtyři a půl až šest milimetrů. Takže tenký vrut použijete třeba do betonu, protože ten nedovolí hmoždince se tolik rozepnout. Naopak v plynosilikátu nebo právě v té spáře potřebujete, aby ta hmoždinka co nejvíc nabyla, tedy použijete vrut šestku,“ radí Petr Vild ze společnosti Fischer.

Fotogalerie

Spolu s montáží je potřeba dodržet i pravidlo, že vrut by měl být tak dlouhý, aby po zašroubování prošel celou hmoždinkou. Jinak nedojde k úplnému rozepření. „Troufám si tvrdit, že v osmdesáti procentech případů se problém vyřeší,“ pokračuje Vild.

Někdy se však můžete setkat s tím, že je malta mezi cihlami tak ošizená, že se doslova sype pod rukama. Pro tyto případy je možné použít takzvanou tekutou hmoždinku. To je dvousložková hmota, která se nastříkne do otvoru a do ní se vešroubuje vrut. Toto řešení však není levné, stojí kolem 250 korun.

„Mnoho lidí, a to včetně profesionálů, proto volí jednodušší řešení. Mezi maltu a hmoždinku natlučou pár sirek a ono to pak nějak drží,“ popisuje Vild. Nic se neděje, když po čase vypadne hmoždinka držící garnýž, horší to je, když spadne elektrický bojler nebo těžká televize.

„V případě, že věším něco drahého a těžkého, dvakrát za sebou se strefím do spáry a už nemám další pokus, aniž by to nebylo vidět, začal bych uvažovat o chemické maltě, nejlépe vinyl esterové. Prodává se v klasických kartuších. Vyvrtáte otvory, vyčistíte a vyfoukáte je, zhruba do poloviny otvoru nainjektujete maltu a vtočíte závitový svorník, což je v podstatě krátká závitová tyč,“ popisuje Petr Vild.

Pro komplikované aplikace například do dutých materiálů se prodávají další pomůcky, například sítka, do kterých se chemická malta vestříkne (viz fotogalerie).

Pak máte 5 až 15 minut na to, abyste si srovnali roviny pro zavěšení daného předmětu. Takže je ideální postupovat tak, že napřed si připravíte jednotlivé otvory a následně najednou aplikujete chemickou maltu se svorníky. Podle teploty podkladu nastává zhruba hodinka tuhnutí, po které už je možné spoj zatížit.

Jak vy řešíte, když nedrží hmoždinka v maltě? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:



Nejčtenější

Chtěli vylovit basketbalový míč, pod vodou čekalo překvapení

Oficiální míč NBA

Nezvyklý úlovek se podařil manželům Annie a Ianovi Gilbertovým při projížďce na moři. Když chtěli z vody vylovit...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...

Tygří koťata už s mámou olizují maso, od čtvrtka budou k vidění

Šestitýdenní kotě tygra malajského (Zoo Praha 14.11.2017)

Jedenáctiletá malajská tygřice Banya odchovává sice teprve svoje první koťata, ale s takovou péčí, že už se chovatelé...

Další z rubriky

Upečte si anglický rostbíf. Podle Pohlreicha není nic jednoduššího

Anglický rostbíf zvládnete i doma. Odpočinuté maso po upečení nakrájíte na...

Pěkný odleželý kus roštěné je dobrý základ pro to, abyste zvládli připravit tradiční anglický rostbíf. Přípravy se...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

Blanšírované zelí má dokonce lepší barvu než syrové - zesklovatí a barvy se...

Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.