Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Upleťte si pořádnou pomlázku z 11 proutků a s vypletenou rukojetí

aktualizováno 
Šlehání pomlázkou má ženské či dívčí tělo omladit, proto na ni potřebujete čerstvé a pružné proutí z vrby, nejlépe z vrby košíkářské. A podle návodu už není problém si uplést přesně takovou pomlázku, jakou si představujete.

Pomlázky mohou mít nejrůznější podobu, vždy by se však měly plést z čerstvých pružných prutů. | foto: Profimedia.cz

Pokud vám stačí ta nejklasičtější pomlázka pletená z osmi proutků, mrkněte do našeho předchozího návodu v článku Jak se plete pomlázka. Stejně tak tam najdete podrobný návod, jak pomlázku začít, tedy jak omotat a zpevnit její rukojeť. Kdo si není jistý, může si pomoci prvotním stažením provázkem. 

Začátek postupu pletení pomlázky je navíc vždy stejný. Začne se omotáním a tedy zpevněním rukojeti, pak následuje vypletení ozdobné části a pletení vlastního těla pomlázky.  Vyplétané ozdobné části je ale možné vynechat. 

Podívejte se zkušenému řemeslníkovi pod ruce. Podle něj běžně zvládnou začít, uplést a zakončit pomlázku z osmi proutků i kluci ze třetí třídy, natož dospělí:

Ozdobná pomlázka s efektem širokého závitu

Postup na pletení efektní pomlázky z 11 prutů, jejíž tělo tvoří jakýsi široký závit, zveřejnil na svých webových stránkách Hynek Švásta a rád se o něj podělil. Natolik ho totiž tato pomlázka kdysi zaujala (a jiné už dneska neplete), že se ji sám učil plést tak, že si rozdělal jednu hotovou a celý návod si sám odvodil.

Nejprve si sežeňte čerstvé pruty z vrby košíkářské (Salix viminalis). Tělo této pomlázky je sice pletené z 11 prutů, potřebovat jich ale budete víc. K ruce si připravte také ostrý nůž, prkénko, případně i provázek a zahradnické či jiné nůžky.

Na pomlázku s ozdobně vypletenou rukojetí budete potřebovat 18 čerstvých
Jeden silnější proutek si vyberte jako středový vodící, z 10 zhruba stejných
Ze šesti kratších proutků si po obvodu vytvořte vějíř.
Spodní proutek vždy důsledně překlápějte přes horní směrem doprava. Postupně

Jeden silný proutek použijete jako vodicí středový, ten "obložíte" deseti středně silnými (z těch budete plést vlastní tělo pomlázky). K těm ještě přidejte šesti slabších, z těch vypletete ozdobu nad rukojetí. Jakmile máte zpevněnou rukojeť, začnete vyplétat ozdobu nad ní: jednoduše tak, že spodní proutek vždy překlopíte přes horní směrem doprava. Postupně vám vznikne šroubovice. 

Každý z volných konců prostrčte podle obrázku tělem pomlázky a pořádně za něj
Nyní si pruty, ze kterých vytvoříte vlastní tělo pomlátky rozdělte - pět nalevo
Takto vypadá každý následující krok - jen střídáte pruty z levé a z pravé
Při správném pletení se vám takto začne rýsovat budoucí podoba těla pomlázky.

Jakmile jsou konce proutků krátké, prostrčte každý zvlášť mezi proutky, ze kterých budete plést tělo pomlázky. Za každý přitom pořádně zatáhněte, aby se pevně napasoval mezi proutky a držel. A začněte vyplétat tělo pomlázky. Vodicí prut máte uprostřed, zbývající si rozdělte na pět vlevo a pět vpravo.

Pak vezměte nejspodnější prut z pravé strany, obtočte ho kolem středového vodicího a vraťte na pravou stranu nahoru. Totéž udělejte z levé strany a opět z pravé. Při správném pletení se vám začne rýsovat budoucí podoba těla pomlázky.

Názorně - proutek zespodu přitáhnete k vodícímu prutu.
Proutek zprava přehnete doleva a obtočíte kolem středového prutu.
Obtočený proutek si zařadíte zpátky na pravou stranu, nahoru. (Pak vezmete
Na těle pomlázky vám vzniká jakýsi široký pravotočivý závit.

Stále si musíte pamatovat, z které strany byl brán proutek předchozí, a vzít proutek z opačné strany zespodu, přitáhnout ho k k vodicímu proutku těla pomlázky, ohnout jej kolem něj a zařadit nahoru.

Krok za krokem (na předchozích čtyřech snímcích) postup vypadá tak, že proutek z pravé strany zespodu přitáhnete k vodicímu prutu, přehnete ho zprava doleva a obtočíte kolem středového prutu zpět - zařadíte si ho tedy zpátky na pravou stranu, nahoru. Pak vezmete proutek z levé strany, zezhora, obtočíte ho kolem vodicího prutu a vrátíte ho na levou stranu dolů. Takto pokračujete na střídačku pořád dokola a na těle pomlázky se vám vytváří jakýsi široký pravotočivý závit.

V této fázi už je potřeba pomlázku zakončit.
Zakončení pomlázky je jednoduché: konce proutků stáhnete  kolem středového,
Zastřihněte vršek pomlázky a zkraťte konce provázku.

Zakončení pomlázky už je velice jednoduché. Konce všech deseti proutků stáhnete ke středovému vodicímu prutu, zavážete provázkem a zastřihnete. Případně můžete pomlázku rovnou zakončit vpletením pentlí, které by neměly chybět.      

Autor:




Nejčtenější

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.