Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nechte si poradit od floristy, jak uvázat klasickou kytici jako profík

  0:09aktualizováno  0:09
Naučit se klasickou efektní vazbu z jakýchkoliv květin, které máte na zahradě, najdete je na louce, nebo je prostě koupíte na trzích či v květinářství, to se vám neztratí. Takovou kytici pak kdykoliv můžete darovat, nebo vzít jako pozornost na návštěvu.

Květinou neurazíš a uděláš radost. Naučte se vázat puget jako profík. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Klasickou vazbu ́dokulata ́ totiž lze uvázat ze všech druhů květin. My jsme vybrali něžnou pastelovou kombinaci a nechali si poradit od profesionála.

Pokud byste chtěli stejně laděnou kytici, budete na ni potřebovat hortenzie, růže, chryzantémy, eustomu, kalokvět a salal nebo jinou vhodnou doplňkovou zeleň. Připravte si také nůž, zahradnické nůžky a lýko na svázání kytice.

Jak na to krok za krokem

Nejprve všechny rostliny na spodní části stonků zbavte listů, protože v kontaktu s vodou ve váze by brzy začaly hnít. S obnaženými stonky vydrží déle čerstvé.

Fotogalerie

Vyberte si libovolnou květinu jako první a přes ni, mírně šikmo, přiložte druhou. Pokračujte přikládáním dalších květin dokola, každou z nich vždy mírně našikmo - jednoduše - udržujte sklon.

Jednotlivé druhy rostlin přitom pravidelně střídejte a nezapomeňte je prokládat zelení, aby byla kytice bohatší. Kytici si přitom v ruce stále pootáčejte a nakonec uzavřete spodní patro zelení.

Jakmile spotřebujete veškerý vybraný rostlinný materiál, kytici svažte lýkem. Utahujte ho jen jemně, abyste květiny neuškrtili. Nakonec zastřihněte holé stonky do roviny stonky tak, aby tvořily zhruba třetinu výšky kytice.

Stejně jako my si můžete vázání květin vyzkoušet pod dohledem profesionála v pražském zážitkovém květinářství Kytky od Pepy, což je především velká otevřená dílna Pepy Dušátka. Sami si tu můžete vybrat libovolné květiny a s radou a pomocí personálu si vytvoříte vlastní puget snů. Zaplatíte pouze vybrané květiny.

Autoři:




Nejčtenější

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Další z rubriky

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.