Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak v zimě pečovat o citrusy, abyste se dočkali úrody

aktualizováno 
Citrusy, to zdaleka nejsou jen pomerančovníky, citroníky, grapefruity a mandarinky. Patří mezi ně i méně známé šedoky, cedráty a řada dalších zástupců, ať už jde o samostatné druhy nebo křížence. Požadavky na pěstební podmínky mají téměř všechny citrusy podobné, dostatkem světla počínaje.

Calamondin je křížencem mezi kumkvátem (nebo chcete-li kumquatem) a některou z mandarinek. | foto: shutterstock.com

Světlo především

Není nad vlastní úroduNáročná na světlo je většina citrusů, to je základní podmínkou jejich prospívání. Proto je doma umístěte nejlépe k oknu s orientací na jihovýchod až jihozápad. Zvláště v zimě je nutné postavit rostliny k oknu co nejblíže. A pokud máte alespoň trochu na vybranou, tak mimo proud horkého vzduchu od zdroje topení.
Při přezimování v teplé místnosti zalévejte podle potřeby, ale vždy teprve po lehkém proschnutí substrátu v nádobě. Při příliš častém a intenzívním zavlažování hrozí poškození kořenů až uhynutí rostliny. To je také nejčastější chyba začátečníků, kteří potom pátrají, proč citrusům žloutnou a opadávají listy.

Ideální přezimování

Přezimovat rostliny v chladné světlé místnosti je ještě výhodnější a pro rostliny příznivější. Ideální jsou bezmrazé zasklené verandy s dostatkem světla, kde se podmínky blíží těm skleníkovým a teploty tu dosahují maximálně 10 °C. Při tomto chladném zimování omezte zálivku a rostliny nepřihnojujte.

Čas na přesazování

V designovém květináčiKoncem února se začínají zlepšovat světelné podmínky, a tak můžete začít rostliny přesazovat do nádob vždy o něco větších, aby rostliny byly dostatečně silné. Používejte pokud možno výživnou zeminu, například směs kompostu nebo zahradnického substrátu (tedy rašeliny a písku). Směs má být jemně kyselá až neutrální, lehká a vzdušná. Po přesazení rostliny mírně zalijte, aby se substrát rovnoměrně provlhčil, ale nesmíte ho přemokřit.

Řez a tvarování koruny

Na jaře může po přesazení následovat řez a tvarování koruny. Přebytečné a korunu zahušťující větve odstraňte, stejně jako zaschlé větvičky. Zakraťte také bezlisté nebo příliš bujné výhony. Brzy po přesazení a řezu citrusy většinou vstupují do nové vegetace.
Pokud rostliny zimujete v chladu při teplotách 0 až 10 °C, musíte je po přesazení dát do teplejší místnosti. V době intenzivního jarního růstu nezapomínejte na časté hnojení (jednou týdně). Pokud si najdete čas, můžete rostliny rovněž rosit, vlhkost jim prospívá.

Opylení je většinou na vás

V přírodě citrusy opylují motýli a další hmyz, který při pití nektaru shodí pyl na bliznu květu. V bytových podmínkách je nahradí opylení štětečkem. Myslete také na opylení květů. Zvládnete to bez problémů sami, například jemným štětečkem. Takovéto ruční opylení není nutné pouze u druhů tvořících plody bez opylení, jako je tomu například u některých druhů mandarinek, pomerančů nebo grepů.
Po oplození je většinou nutné provést redukci nasazených plodů. V našich podmínkách se nedoporučuje překračovat v bytě poměr 1:20, to znamená jeden plod na dvacet listů.

Pozor na škůdce

Miniaturní pomerančeRostliny čas od času pozorně kontrolujte, protože obzvlášť v suchém prostředí moderních příbytků jsou citrusy často napadány sviluškou. Z dalších škůdců je třeba dávat pozor především na štítenky a puklice. Při menším napadení se škůdců poměrně snadno zbavíte ostříkáním nebo jemným osprchováním vodou, případně otřením vlhkým hadříkem.

Druhy vhodné do BYTU

Malý citrusPetr Broža z Moravce na Vysočině, který se pěstování citrusů věnuje řadu let, doporučuje do bytových podmínek spíše okrasnější druhy, převážně s menšími a kyselejšími plody. Vyzkoušejte Citrus madurensis (takzvaný "calamondin"), v obchodech se často nabízí pod starším názvem Citrus mitis.
Na trhu se setkáte také s kumkvátem s oválnými plody (Ovale nebo také Nagami kumkvat, latinsky Fortunella margarita) nebo s kumkvátem Fortunella obovata (prodává se pod názvem Fukushu kumquat). Vhodní jsou i kříženci kumkvátů s citrusy, například lemonquat (citroník a kumkvát v jednom) nebo lemonime (citroník a lajm).

Autoři:




Nejčtenější

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.