Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak v zimě pečovat o citrusy, abyste se dočkali úrody

aktualizováno 
Citrusy, to zdaleka nejsou jen pomerančovníky, citroníky, grapefruity a mandarinky. Patří mezi ně i méně známé šedoky, cedráty a řada dalších zástupců, ať už jde o samostatné druhy nebo křížence. Požadavky na pěstební podmínky mají téměř všechny citrusy podobné, dostatkem světla počínaje.

Calamondin je křížencem mezi kumkvátem (nebo chcete-li kumquatem) a některou z mandarinek. | foto: shutterstock.com

Světlo především

Není nad vlastní úroduNáročná na světlo je většina citrusů, to je základní podmínkou jejich prospívání. Proto je doma umístěte nejlépe k oknu s orientací na jihovýchod až jihozápad. Zvláště v zimě je nutné postavit rostliny k oknu co nejblíže. A pokud máte alespoň trochu na vybranou, tak mimo proud horkého vzduchu od zdroje topení.
Při přezimování v teplé místnosti zalévejte podle potřeby, ale vždy teprve po lehkém proschnutí substrátu v nádobě. Při příliš častém a intenzívním zavlažování hrozí poškození kořenů až uhynutí rostliny. To je také nejčastější chyba začátečníků, kteří potom pátrají, proč citrusům žloutnou a opadávají listy.

Ideální přezimování

Přezimovat rostliny v chladné světlé místnosti je ještě výhodnější a pro rostliny příznivější. Ideální jsou bezmrazé zasklené verandy s dostatkem světla, kde se podmínky blíží těm skleníkovým a teploty tu dosahují maximálně 10 °C. Při tomto chladném zimování omezte zálivku a rostliny nepřihnojujte.

Čas na přesazování

V designovém květináčiKoncem února se začínají zlepšovat světelné podmínky, a tak můžete začít rostliny přesazovat do nádob vždy o něco větších, aby rostliny byly dostatečně silné. Používejte pokud možno výživnou zeminu, například směs kompostu nebo zahradnického substrátu (tedy rašeliny a písku). Směs má být jemně kyselá až neutrální, lehká a vzdušná. Po přesazení rostliny mírně zalijte, aby se substrát rovnoměrně provlhčil, ale nesmíte ho přemokřit.

Řez a tvarování koruny

Na jaře může po přesazení následovat řez a tvarování koruny. Přebytečné a korunu zahušťující větve odstraňte, stejně jako zaschlé větvičky. Zakraťte také bezlisté nebo příliš bujné výhony. Brzy po přesazení a řezu citrusy většinou vstupují do nové vegetace.
Pokud rostliny zimujete v chladu při teplotách 0 až 10 °C, musíte je po přesazení dát do teplejší místnosti. V době intenzivního jarního růstu nezapomínejte na časté hnojení (jednou týdně). Pokud si najdete čas, můžete rostliny rovněž rosit, vlhkost jim prospívá.

Opylení je většinou na vás

V přírodě citrusy opylují motýli a další hmyz, který při pití nektaru shodí pyl na bliznu květu. V bytových podmínkách je nahradí opylení štětečkem. Myslete také na opylení květů. Zvládnete to bez problémů sami, například jemným štětečkem. Takovéto ruční opylení není nutné pouze u druhů tvořících plody bez opylení, jako je tomu například u některých druhů mandarinek, pomerančů nebo grepů.
Po oplození je většinou nutné provést redukci nasazených plodů. V našich podmínkách se nedoporučuje překračovat v bytě poměr 1:20, to znamená jeden plod na dvacet listů.

Pozor na škůdce

Miniaturní pomerančeRostliny čas od času pozorně kontrolujte, protože obzvlášť v suchém prostředí moderních příbytků jsou citrusy často napadány sviluškou. Z dalších škůdců je třeba dávat pozor především na štítenky a puklice. Při menším napadení se škůdců poměrně snadno zbavíte ostříkáním nebo jemným osprchováním vodou, případně otřením vlhkým hadříkem.

Druhy vhodné do BYTU

Malý citrusPetr Broža z Moravce na Vysočině, který se pěstování citrusů věnuje řadu let, doporučuje do bytových podmínek spíše okrasnější druhy, převážně s menšími a kyselejšími plody. Vyzkoušejte Citrus madurensis (takzvaný "calamondin"), v obchodech se často nabízí pod starším názvem Citrus mitis.
Na trhu se setkáte také s kumkvátem s oválnými plody (Ovale nebo také Nagami kumkvat, latinsky Fortunella margarita) nebo s kumkvátem Fortunella obovata (prodává se pod názvem Fukushu kumquat). Vhodní jsou i kříženci kumkvátů s citrusy, například lemonquat (citroník a kumkvát v jednom) nebo lemonime (citroník a lajm).

Autoři:



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i praktickou možnost jak si...

Najdete na iDNES.cz