Jak vlastnoručně uvařit boilii, chutnou návnadu, které kapr neodolá

  0:10aktualizováno  0:10
Hotové boilie jsou poměrně drahé, proto si je hodně rybářů vyrábí doma. Na rozdíl od továrních produktů navíc mohou experimentovat a namíchat chutě, které na kapry platí.

Hotové boilie | foto: Jan Opatřil

Boilie je kaprařským fenomenem posledních let. Má tvar kuliček o průměru kolem dvou centimetrů. To je hodně, ale je tomu tak naschvál. Menší ryby na podobnou návnadu nezaberou, takže se rybář (pokud má štěstí) může těšit na trofejní kousek.

Boilie se prodávají hotové k okamžitému použití nebo zmražené. Ceny se podle výrobce a kvality liší, pohybují se obvykle mezi 300 a 500 korunami za kilogram. Za tuto cenu lze nakoupit suroviny postačující k výrobě 2-3 kilogramů vlastních boilies. Podle výběru jednotlivých komponentů lze vyrobit kuličky jahodové, medové či čokoládové až po příchuti s vůní kraba nebo lososa. Každý rybář proto může experimentovat a zkoušet, která vůně se mu nejlépe osvědčí.

Krok za krokem

Výroba boilie má několik fází. Nejdůležitější zásadou je smíchat nejprve všechny suché složky a totéž učinit se složkami tekutými.

Příchuť lososa

Příchuť lososa

Sypké složky pořádně promícháme

Sypké složky pořádně promícháme

Smíchání sypkých složek: Do mísy nasypeme suché složky (moučky, vitaminové a minerální přídavky) ve zvolených poměrech a důkladně zamícháme.

Někdo do směsi natluče i skořápky

Někdo do směsi natluče i skořápky

Smíchejte všechny tekuté ingredience

Smíchejte všechny tekuté ingredience

Smíchání tekutých složek s vajíčky: V prvním kroku vejce oddělíme od skořápek a dáme je do misky (je možné do mísy nadrtit i skořápky). Vajíčka rozmícháme vařečkou nebo lžící. Počet vajec závisí na předpokládaném množství těsta (10-12 vajec na 1 kg suché směsi). Poté přidáme tekuté složky (amino komplexy, sladidla, tekuté potravy, esence, oleje), ale můžeme použít i práškové potravinářské barvivo. Lépe se dávkuje injekční stříkačkou. Dávkování je zpravidla uvedeno na obalu jednotlivých komponentů a může se měnit v závislosti na počtu vajec nebo množství suché směsi.

Do vajíčka pomalu přisypávejte sypkou směs

Do vajíčka pomalu přisypávejte sypkou směs

Pořádně prohňácejte a nechejte asi dvacet minut odpočinout

Pořádně prohňácejte a nechejte asi dvacet minut odpočinout

Těsto: Za stálého míchání vařečkou přisypáváme do tekutých složek složky sypké, dokud nevznikne těsto. Necháme ho přibližně dvacet minut odstát, aby se obě složky důkladně promíchaly.

Stisknutím obou částí rollbalu se vytvaruje váleček

Stisknutím obou částí rollbalu se vytvaruje váleček

Vytlačovací pistole

Vytlačovací pistole

Válečky: Než se pustíme do kuliček, musíme nejprve vytvořit válečky o stejnoměrném průměru (mohli bychom ručně koulet přímo kuličky, ale měly by nestejný průměr, navíc je to velmi pracná a zdlouhavá metoda).

Tvořit válečky pomocí takzvaného rollbalu nebo výtlačné pistole je daleko rychlejší. Ručně nahrubo vytvořené válečky ořízneme na požadovanou délku a vložíme do drážek rollbalu, horní částí slisujeme. Místo ručního tvarování je možné použít výtlačnou pistoli, cena solidního výrobku začíná na tisícikoruně, práce s ní ale vyžaduje hodně fyzické síly. Proto mnoho rybářů experimentuje a vytlačuje válečky pomocí mlýnku na maso, do kterého vloží kovovou desku s otvorem o požadovaném průměru, najdou se ale i vytlačovátka s pneumatickým nebo elektrickým pohonem.

Válečky položte napříč

Válečky položte napříč

Po vyválení vzniknou kuličky

Po vyválení vzniknou kuličky

Vytvoření kuliček: Přes drážky položené válečky přiklopíme vrchním dílem rollbalu a několika protichůdnými pohyby vyválíme kuličky. Rollbal je vlastně univerzálním nástrojem - když se drážky postaví rovnoběžně, vylisují se válečky, pak stačí položit váleček přes drážky a vyválejí se kuličky.

Jakmile kuličky vyplavou na hladinu, jsou uvařené

Jakmile kuličky vyplavou na hladinu, jsou uvařené

Na vytáhnutí z vody použijte cedník

Vytáhněte je z vody cedníkem

Vaření: Kuličky vaříme po dobu 2-3 minut ve vyšším hrnci, abychom dosáhli požadované tvrdosti. Vždy přidáváme jen menší množství kuliček, aby si voda uchovávala bod varu. Promícháváme je vařečkou, aby se nelepily ke dnu. Boilie je dostatečně uvařená, když vyplave na povrch. Poté kuličky vyjmeme naběračkou nebo cedníkem.

Boilie po vytažení z vody

Boilie po vytažení z vody

Boilie sušte v jedné vrstvě

Boilie sušte v jedné vrstvě

Sušení: Boilie po uvaření vyskládáme do jedné vrstvy na utěrky do dobře větraného prostoru, ve kterém by neměly být žádné pachy, neboť boilie v této fázi všechny pachy dobře absorbuje. Suší se 1-3 dny na stinném místě v umělohmotných přepravkách nebo sítech.

Na rybách je zavěste do prodyšné tašky

Na rybách je zavěste do prodyšné tašky

Uchovávání boilie: Boilie se u vody uchovává v prodyšných síťkách (vacích) zavěšených na dobře větraném místě.

Autoři:
Témata: Rybaření, Kapr, Vejce

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Rybáři budou od dubna chytat déle. Liberálnější návrh však neprošel

Jaro přináší k vodám naději, v březnu se doposud mohlo chytat jenom od 5 do 21...

Po bouřlivých debatách mezi rybáři se s účinností od 1. dubna 2018 upravuje denní doba lovu ryb na mimopstruhových...

Najdete na iDNES.cz