Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak vlastnoručně uvařit boilii, chutnou návnadu, které kapr neodolá

  0:10aktualizováno  0:10
Hotové boilie jsou poměrně drahé, proto si je hodně rybářů vyrábí doma. Na rozdíl od továrních produktů navíc mohou experimentovat a namíchat chutě, které na kapry platí.

Hotové boilie | foto: Jan Opatřil

Boilie je kaprařským fenomenem posledních let. Má tvar kuliček o průměru kolem dvou centimetrů. To je hodně, ale je tomu tak naschvál. Menší ryby na podobnou návnadu nezaberou, takže se rybář (pokud má štěstí) může těšit na trofejní kousek.

Boilie se prodávají hotové k okamžitému použití nebo zmražené. Ceny se podle výrobce a kvality liší, pohybují se obvykle mezi 300 a 500 korunami za kilogram. Za tuto cenu lze nakoupit suroviny postačující k výrobě 2-3 kilogramů vlastních boilies. Podle výběru jednotlivých komponentů lze vyrobit kuličky jahodové, medové či čokoládové až po příchuti s vůní kraba nebo lososa. Každý rybář proto může experimentovat a zkoušet, která vůně se mu nejlépe osvědčí.

Krok za krokem

Výroba boilie má několik fází. Nejdůležitější zásadou je smíchat nejprve všechny suché složky a totéž učinit se složkami tekutými.

Příchuť lososa

Příchuť lososa

Sypké složky pořádně promícháme

Sypké složky pořádně promícháme

Smíchání sypkých složek: Do mísy nasypeme suché složky (moučky, vitaminové a minerální přídavky) ve zvolených poměrech a důkladně zamícháme.

Někdo do směsi natluče i skořápky

Někdo do směsi natluče i skořápky

Smíchejte všechny tekuté ingredience

Smíchejte všechny tekuté ingredience

Smíchání tekutých složek s vajíčky: V prvním kroku vejce oddělíme od skořápek a dáme je do misky (je možné do mísy nadrtit i skořápky). Vajíčka rozmícháme vařečkou nebo lžící. Počet vajec závisí na předpokládaném množství těsta (10-12 vajec na 1 kg suché směsi). Poté přidáme tekuté složky (amino komplexy, sladidla, tekuté potravy, esence, oleje), ale můžeme použít i práškové potravinářské barvivo. Lépe se dávkuje injekční stříkačkou. Dávkování je zpravidla uvedeno na obalu jednotlivých komponentů a může se měnit v závislosti na počtu vajec nebo množství suché směsi.

Do vajíčka pomalu přisypávejte sypkou směs

Do vajíčka pomalu přisypávejte sypkou směs

Pořádně prohňácejte a nechejte asi dvacet minut odpočinout

Pořádně prohňácejte a nechejte asi dvacet minut odpočinout

Těsto: Za stálého míchání vařečkou přisypáváme do tekutých složek složky sypké, dokud nevznikne těsto. Necháme ho přibližně dvacet minut odstát, aby se obě složky důkladně promíchaly.

Stisknutím obou částí rollbalu se vytvaruje váleček

Stisknutím obou částí rollbalu se vytvaruje váleček

Vytlačovací pistole

Vytlačovací pistole

Válečky: Než se pustíme do kuliček, musíme nejprve vytvořit válečky o stejnoměrném průměru (mohli bychom ručně koulet přímo kuličky, ale měly by nestejný průměr, navíc je to velmi pracná a zdlouhavá metoda).

Tvořit válečky pomocí takzvaného rollbalu nebo výtlačné pistole je daleko rychlejší. Ručně nahrubo vytvořené válečky ořízneme na požadovanou délku a vložíme do drážek rollbalu, horní částí slisujeme. Místo ručního tvarování je možné použít výtlačnou pistoli, cena solidního výrobku začíná na tisícikoruně, práce s ní ale vyžaduje hodně fyzické síly. Proto mnoho rybářů experimentuje a vytlačuje válečky pomocí mlýnku na maso, do kterého vloží kovovou desku s otvorem o požadovaném průměru, najdou se ale i vytlačovátka s pneumatickým nebo elektrickým pohonem.

Válečky položte napříč

Válečky položte napříč

Po vyválení vzniknou kuličky

Po vyválení vzniknou kuličky

Vytvoření kuliček: Přes drážky položené válečky přiklopíme vrchním dílem rollbalu a několika protichůdnými pohyby vyválíme kuličky. Rollbal je vlastně univerzálním nástrojem - když se drážky postaví rovnoběžně, vylisují se válečky, pak stačí položit váleček přes drážky a vyválejí se kuličky.

Jakmile kuličky vyplavou na hladinu, jsou uvařené

Jakmile kuličky vyplavou na hladinu, jsou uvařené

Na vytáhnutí z vody použijte cedník

Vytáhněte je z vody cedníkem

Vaření: Kuličky vaříme po dobu 2-3 minut ve vyšším hrnci, abychom dosáhli požadované tvrdosti. Vždy přidáváme jen menší množství kuliček, aby si voda uchovávala bod varu. Promícháváme je vařečkou, aby se nelepily ke dnu. Boilie je dostatečně uvařená, když vyplave na povrch. Poté kuličky vyjmeme naběračkou nebo cedníkem.

Boilie po vytažení z vody

Boilie po vytažení z vody

Boilie sušte v jedné vrstvě

Boilie sušte v jedné vrstvě

Sušení: Boilie po uvaření vyskládáme do jedné vrstvy na utěrky do dobře větraného prostoru, ve kterém by neměly být žádné pachy, neboť boilie v této fázi všechny pachy dobře absorbuje. Suší se 1-3 dny na stinném místě v umělohmotných přepravkách nebo sítech.

Na rybách je zavěste do prodyšné tašky

Na rybách je zavěste do prodyšné tašky

Uchovávání boilie: Boilie se u vody uchovává v prodyšných síťkách (vacích) zavěšených na dobře větraném místě.

Autoři:


Témata: Rybaření, Kapr, Vejce

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Candáti, štiky a okouni. Takhle se závodí na World Predator Classic 2018

Unikátní fotografie z letošního  mistrovství z lovu dravců v Nizozemsku.

Český tým ve složení Radek Filip a Martin Štěpka se i letos vydal na světový šampionát v lovu dravců z lodi – World...

VIDEO: Tisíce rybářů na dírkách. To je největší rybářský závod na světě

Takto to každoročně vypadá na Brainerd Jaycees Ice Fishing Extravaganza.

Brainerd Jaycees Ice Fishing Extravaganza je největší zimní charitativní závod na světě, kde se sejdou tisíce rybářů na...

Muškaření na podzim je krásnější a zároveň náročnější

Na mělkých vodách mohou bezpečně muškařit i děti.

Podzim muškařům přináší změny a nové výzvy, které dělají lov zajímavějším. Oproti létu, kdy bylo lepší vyrazit spíše...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz