Pět základních rad, které udělají z grilu dobrého společníka

aktualizováno 
Grilů je nepřeberně druhů a je umění vybrat takový, se kterým se určitě nespletete. Záleží na tom, zda považujete grilování za obřad, anebo dáváte přednost rychlé přípravě bez starostí.

Čím lépe gril bude fungovat, tím více ho budete používat a tím lepší budou výsledky. | foto: Weber

Rozhodnutí, zda si pořídit gril plynový, elektrický, nebo na dřevěné uhlí, závisí zcela na preferencích každého a také na tom, kde máte v plánu grilovat. S kvalitním zařízením, které je schopno dostatečně vysokého žáru, si pochutnáte vždycky.

Inspirovat se můžete také v naší letní příloze Letní grilování, kterou jsme pro vás připravili.

1.Plyn, elektřina, nebo dřevěné uhlí?

Pokud chcete mít jídlo na talíři rychle, pohodlně, ale zároveň chcete být s grilem mobilní, pak určitě vybírejte mezi menšími plynovými grily. Potřebného žáru s plynem dosáhnete za pouhých deset až patnáct minut a teplotu lze nastavit i regulovat.

Fotogalerie

Navíc údržba plynového grilu je velice snadná – stačí rošt vyčistit kartáčem a zkontrolovat misku na zachytávání odkapávajícího tuku. Podobné je to s grily na elektřinu – ty ale vybírejte, jen pokud máte v dosahu místa, kde grilujete, zásuvku.

Pro mnoho lidí zůstává stále pravým prožitkem pouze grilování na ohni. Milovníkům klasiky, kteří navíc disponují i zahradou, tedy doporučujeme kotlový gril na dřevěné uhlí.

2.Kvalita především

Gril si člověk nepořizuje na jednu sezonu, ale měl by mu spolehlivě sloužit řadu let.

Jelikož většina grilů stojí venku, kde jsou vystaveny nepřízni počasí, musí být zhotoveny z kvalitního, pevného a odolného materiálu a vyznačovat se stabilní konstrukcí, abyste při samotném grilování měli jistotu bezpečnosti a zbytečně se netrápili.

Vybírejte proto mezi značkami, které představují desítky let prověřenou jistotu, a všímejte si použitých materiálů u všech součástí grilu. V neposlední řadě vám leccos napoví poskytovaná záruka.

3.Bez poklopu ani ránu

Ať už vybíráte mezi modely na plyn, elektřinu, nebo dřevěné uhlí, doporučujeme, aby gril měl unikátní součást – a sice poklop. Pro kvalitní grilování je nezbytný. Snižuje totiž přísun kyslíku a zamezuje tak vzniku plamenů.

Navíc zaručuje, že se grilovaný pokrm stejnoměrně připravuje seshora i zespodu. Poklop v podstatě vytváří efekt horkovzdušné trouby. Bez něj se rošt ochlazuje a suroviny pak musí zůstávat na grilu déle a tím se vysušují. Poklop navíc zadržuje typické kouřové aroma, které na grilovaném jídle všichni milujeme.

4.Prověřte si možnosti a kvalitu příslušenství

Mnoho dnešních grilů je vybaveno spoustou různých doplňků a dodatečných funkcí, jejichž kvalita a účinnost je často nízká. Výsledkem pak je, že platíte za něco, co v podstatě nepoužíváte.

Z druhé strany dobré, funkční příslušenství grilu značně rozšiřuje a usnadňuje možnosti přípravy jídla a učiní z vás opravdové mistry kuchaře, kteří zvládnou venku na grilu připravit prakticky jakékoliv hlavní jídlo, přílohu či dezert.

5.Čištění grilu

Čistota je základem všeho. Při výběru grilu si proto určitě dejte pozor na to, jak se konkrétní zařízení čistí. Lze říci, že čím snadnější čištění bude, tím častěji budete grilovat.

Gril na dřevěné uhlí by měl být konstruován tak, aby pálením vznikající popel padal do vyjímatelné záchytné nádoby. Grily na plyn či elektřinu by měly mít dobře přístupnou misku na odkapávající omastek, a pokud mají rošt z kvalitního materiálu, pak lze říci, že se čistí samy – rošt stačí zahřát na maximální provozní teplotu a zbytky po grilování potom speciálními kartáči lehce odstranit.

Autor:

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

VIDEO Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i...

VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Burger s trhaným masem

VIDEO Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě...


Nejčtenější

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Další z rubriky

Potkejte se s farmáři budoucnosti. V Kalifornii pěstují zeleninu roboti

Robot se stará o přesazování rostlinek.

Kalifornský start-up Iron Ox představil stroj, který pomocí robotického ramene dokáže přemísťovat těžké palety i...

KVÍZ: Umíte v kuchyni využít plané květy, pelyněk či kořen pampelišky?

Jakmile se venku něco zazelená, lze vyrazit s košíkem a nůžkami na bylinky. Jen...

S babím létem mnohde po osvěžujících deštících vyrazily čerstvé bylinky. A pokud bude ještě chvíli pokračovat letošní...

Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Najdete na iDNES.cz