Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pět základních rad, které udělají z grilu dobrého společníka

aktualizováno 
Grilů je nepřeberně druhů a je umění vybrat takový, se kterým se určitě nespletete. Záleží na tom, zda považujete grilování za obřad, anebo dáváte přednost rychlé přípravě bez starostí.

Čím lépe gril bude fungovat, tím více ho budete používat a tím lepší budou výsledky. | foto: Weber

Rozhodnutí, zda si pořídit gril plynový, elektrický, nebo na dřevěné uhlí, závisí zcela na preferencích každého a také na tom, kde máte v plánu grilovat. S kvalitním zařízením, které je schopno dostatečně vysokého žáru, si pochutnáte vždycky.

Inspirovat se můžete také v naší letní příloze Letní grilování, kterou jsme pro vás připravili.

1.Plyn, elektřina, nebo dřevěné uhlí?

Pokud chcete mít jídlo na talíři rychle, pohodlně, ale zároveň chcete být s grilem mobilní, pak určitě vybírejte mezi menšími plynovými grily. Potřebného žáru s plynem dosáhnete za pouhých deset až patnáct minut a teplotu lze nastavit i regulovat.

Fotogalerie

Navíc údržba plynového grilu je velice snadná – stačí rošt vyčistit kartáčem a zkontrolovat misku na zachytávání odkapávajícího tuku. Podobné je to s grily na elektřinu – ty ale vybírejte, jen pokud máte v dosahu místa, kde grilujete, zásuvku.

Pro mnoho lidí zůstává stále pravým prožitkem pouze grilování na ohni. Milovníkům klasiky, kteří navíc disponují i zahradou, tedy doporučujeme kotlový gril na dřevěné uhlí.

2.Kvalita především

Gril si člověk nepořizuje na jednu sezonu, ale měl by mu spolehlivě sloužit řadu let.

Jelikož většina grilů stojí venku, kde jsou vystaveny nepřízni počasí, musí být zhotoveny z kvalitního, pevného a odolného materiálu a vyznačovat se stabilní konstrukcí, abyste při samotném grilování měli jistotu bezpečnosti a zbytečně se netrápili.

Vybírejte proto mezi značkami, které představují desítky let prověřenou jistotu, a všímejte si použitých materiálů u všech součástí grilu. V neposlední řadě vám leccos napoví poskytovaná záruka.

3.Bez poklopu ani ránu

Ať už vybíráte mezi modely na plyn, elektřinu, nebo dřevěné uhlí, doporučujeme, aby gril měl unikátní součást – a sice poklop. Pro kvalitní grilování je nezbytný. Snižuje totiž přísun kyslíku a zamezuje tak vzniku plamenů.

Navíc zaručuje, že se grilovaný pokrm stejnoměrně připravuje seshora i zespodu. Poklop v podstatě vytváří efekt horkovzdušné trouby. Bez něj se rošt ochlazuje a suroviny pak musí zůstávat na grilu déle a tím se vysušují. Poklop navíc zadržuje typické kouřové aroma, které na grilovaném jídle všichni milujeme.

4.Prověřte si možnosti a kvalitu příslušenství

Mnoho dnešních grilů je vybaveno spoustou různých doplňků a dodatečných funkcí, jejichž kvalita a účinnost je často nízká. Výsledkem pak je, že platíte za něco, co v podstatě nepoužíváte.

Z druhé strany dobré, funkční příslušenství grilu značně rozšiřuje a usnadňuje možnosti přípravy jídla a učiní z vás opravdové mistry kuchaře, kteří zvládnou venku na grilu připravit prakticky jakékoliv hlavní jídlo, přílohu či dezert.

5.Čištění grilu

Čistota je základem všeho. Při výběru grilu si proto určitě dejte pozor na to, jak se konkrétní zařízení čistí. Lze říci, že čím snadnější čištění bude, tím častěji budete grilovat.

Gril na dřevěné uhlí by měl být konstruován tak, aby pálením vznikající popel padal do vyjímatelné záchytné nádoby. Grily na plyn či elektřinu by měly mít dobře přístupnou misku na odkapávající omastek, a pokud mají rošt z kvalitního materiálu, pak lze říci, že se čistí samy – rošt stačí zahřát na maximální provozní teplotu a zbytky po grilování potom speciálními kartáči lehce odstranit.

Autor:


Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

VIDEO Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i...

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

VIDEO Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak...


Nejčtenější

Do lesa jen o úplňku, babky způsobují rakovinu a další mýty o houbách

Na tradiční zářijové výstavě hub v Přerově je letos k vidění nejméně 350 druhů...

Houbaření je u nás jedním z nejoblíbenějších „sportů“. Houbaře však provází spousta mýtů, o nichž jsou mnohdy schopni...

Po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků, zjistila studie

Skřivan polní (Alauda arvensis)

Od vstupu Česka do Evropské unie začalo rychleji ubývat polní ptactvo, zjistili vědci z Přírodovědecké fakulty...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

Další z rubriky

Za co v přírodě hrozí pokuta až sto tisíc korun a kdy lze přijít o psa

Na toulky do přírody lze vyrazit i se psem, jen je potřeba se chovat podle...

Houbaření, turistika i táboření u nás mají dlouhou tradici, pro pohyb a pobyt v přírodě současně platí řada právních...

Cílek vidí šumavská rašeliniště jako součást protipovodňové ochrany Prahy

Geolog Václav Cílek (23. října 2015).

Nežádoucí úbytek srážek a negativní činnost člověka vidí geolog a ekolog Václav Cílek jako příčinu aktuálních problémů...

Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

Najdete na iDNES.cz