Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pět základních rad, které udělají z grilu dobrého společníka

aktualizováno 
Grilů je nepřeberně druhů a je umění vybrat takový, se kterým se určitě nespletete. Záleží na tom, zda považujete grilování za obřad, anebo dáváte přednost rychlé přípravě bez starostí.

Čím lépe gril bude fungovat, tím více ho budete používat a tím lepší budou výsledky. | foto: Weber

Rozhodnutí, zda si pořídit gril plynový, elektrický, nebo na dřevěné uhlí, závisí zcela na preferencích každého a také na tom, kde máte v plánu grilovat. S kvalitním zařízením, které je schopno dostatečně vysokého žáru, si pochutnáte vždycky.

Inspirovat se můžete také v naší letní příloze Letní grilování, kterou jsme pro vás připravili.

1.Plyn, elektřina, nebo dřevěné uhlí?

Pokud chcete mít jídlo na talíři rychle, pohodlně, ale zároveň chcete být s grilem mobilní, pak určitě vybírejte mezi menšími plynovými grily. Potřebného žáru s plynem dosáhnete za pouhých deset až patnáct minut a teplotu lze nastavit i regulovat.

Fotogalerie

Navíc údržba plynového grilu je velice snadná – stačí rošt vyčistit kartáčem a zkontrolovat misku na zachytávání odkapávajícího tuku. Podobné je to s grily na elektřinu – ty ale vybírejte, jen pokud máte v dosahu místa, kde grilujete, zásuvku.

Pro mnoho lidí zůstává stále pravým prožitkem pouze grilování na ohni. Milovníkům klasiky, kteří navíc disponují i zahradou, tedy doporučujeme kotlový gril na dřevěné uhlí.

2.Kvalita především

Gril si člověk nepořizuje na jednu sezonu, ale měl by mu spolehlivě sloužit řadu let.

Zvolte krále grilu

Hlasujte v naší soutěži, kterou jsme vyhlásili v rámci přílohy Letní grilování, o nejlepší recept a obrázek nejoblíbenějšího grilovaného pokrmu. Soutěží se o čtyři grily v celkové hodnotě 100 tisíc korun, které věnovala společnost WEBER. Hlasujte ZDE.

Jelikož většina grilů stojí venku, kde jsou vystaveny nepřízni počasí, musí být zhotoveny z kvalitního, pevného a odolného materiálu a vyznačovat se stabilní konstrukcí, abyste při samotném grilování měli jistotu bezpečnosti a zbytečně se netrápili.

Vybírejte proto mezi značkami, které představují desítky let prověřenou jistotu, a všímejte si použitých materiálů u všech součástí grilu. V neposlední řadě vám leccos napoví poskytovaná záruka.

3.Bez poklopu ani ránu

Ať už vybíráte mezi modely na plyn, elektřinu, nebo dřevěné uhlí, doporučujeme, aby gril měl unikátní součást – a sice poklop. Pro kvalitní grilování je nezbytný. Snižuje totiž přísun kyslíku a zamezuje tak vzniku plamenů.

Navíc zaručuje, že se grilovaný pokrm stejnoměrně připravuje seshora i zespodu. Poklop v podstatě vytváří efekt horkovzdušné trouby. Bez něj se rošt ochlazuje a suroviny pak musí zůstávat na grilu déle a tím se vysušují. Poklop navíc zadržuje typické kouřové aroma, které na grilovaném jídle všichni milujeme.

4.Prověřte si možnosti a kvalitu příslušenství

Mnoho dnešních grilů je vybaveno spoustou různých doplňků a dodatečných funkcí, jejichž kvalita a účinnost je často nízká. Výsledkem pak je, že platíte za něco, co v podstatě nepoužíváte.

Z druhé strany dobré, funkční příslušenství grilu značně rozšiřuje a usnadňuje možnosti přípravy jídla a učiní z vás opravdové mistry kuchaře, kteří zvládnou venku na grilu připravit prakticky jakékoliv hlavní jídlo, přílohu či dezert.

5.Čištění grilu

Čistota je základem všeho. Při výběru grilu si proto určitě dejte pozor na to, jak se konkrétní zařízení čistí. Lze říci, že čím snadnější čištění bude, tím častěji budete grilovat.

Gril na dřevěné uhlí by měl být konstruován tak, aby pálením vznikající popel padal do vyjímatelné záchytné nádoby. Grily na plyn či elektřinu by měly mít dobře přístupnou misku na odkapávající omastek, a pokud mají rošt z kvalitního materiálu, pak lze říci, že se čistí samy – rošt stačí zahřát na maximální provozní teplotu a zbytky po grilování potom speciálními kartáči lehce odstranit.

Autor:



Nejčtenější

Chtěli vylovit basketbalový míč, pod vodou čekalo překvapení

Oficiální míč NBA

Nezvyklý úlovek se podařil manželům Annie a Ianovi Gilbertovým při projížďce na moři. Když chtěli z vody vylovit...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...

Tygří koťata už s mámou olizují maso, od čtvrtka budou k vidění

Šestitýdenní kotě tygra malajského (Zoo Praha 14.11.2017)

Jedenáctiletá malajská tygřice Banya odchovává sice teprve svoje první koťata, ale s takovou péčí, že už se chovatelé...

Další z rubriky

Tulipány a spol. sázejte právě teď, ať stihnou do jara nabrat sílu

Květinové cibulky musí být pevné a bez známek plísně či jiného poškození.

Má-li vaše zahrada na jaře rozkvést pestrými květy cibulovin, právě teď na podzim si vyhrňte rukávy a začněte je strkat...

VIDEO: Psí plemena, u kterých byste měli ušetřit za veterináře

Nejzdravější bývají voříšci.

Psi s nejpevnějším zdravím. Asi každý, kdo si vybírá toho nejideálnějšího psího společníka pro sebe či svoji rodinu, by...

Róza a její parta na statku, kde užitková zvířata nechovají pro užitek

Statek Radosti ve Velimi založila Klára Netušilová

Bylo nebylo. Za devatero horami, devatero řekami a jedním železničním přejezdem leží statek, kde se hospodářská...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.