Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak vybrat vánoční stromek, aby neopadal

aktualizováno 
Klasický smrček sice představuje tradici, v suchém panelovém bytě ale nemá šanci. Anebo potřebuje zvýšenou péči.

Jehličnanům svědčí zima více nežli teplo – a navíc jim i sluší. | foto: shutterstock.com

Box

Mezi významné české pěstitele se širokým sortimentem stromků patří například firma ABIES Vysočina, která má podnikovou prodejnu v dolních Břežanech u Prahy (více na www.vanocni-stromky.cz). U mnoha menších pěstitelů si stromek můžete vybrat dokonce přímo na plantáži. V Chrudimi můžete zajít do okrasné školky Vaněk (http://vanek-skolky.kvalitne.cz), v Brně a okolí zase prodávají stromky s certifikátem FSC, tedy pocházející z ekologicky vedeného lesnictví, sdružené ekologické organizace: zakoupíte je v Lesní školce Jezírko - Lipky, ekologické poradně Veronica, ve sdružení YMCA, v Olomouci pak v kanceláři Hnutí Duha.

Smrk ztepilý, tedy ten "nejobyčejnější smrk“, býval vždy vánoční klasikou. Pro teplé byty však ideální není, poměrně rychle zde schne a opadává - v klasickém panelákovém klimatu ho zničí i pouhých pět dní. Bývá ovšem nejlevnější a dobře poslouží hlavně na chladném místě – při vyšší vlhkosti vzduchu (nad 50 %) vydrží i týdny.

Oblíbenější je dnes smrk pichlavý či omorika, který má huňatější vizáž a delší trvanlivost. K dostání jsou i jeho variety se "stříbrným“ jehličím, jež vyvolávají tajuplnou a pohádkovou atmosféru. Již zavedenou novinkou je druh introdukovaný do našich lesů, douglaska tisolistá. Je podobná smrku, ale tmavozelené jehličí je měkké, ploché a tmavě zelené. Po rozemnutí voní výrazně po citrusech, poslouží vám jako živá aromalampa.

Vonné silice do vzduchu však uvolňují i ostatní druhy jehličnanů. I douglaska vydrží déle než smrk ztepilý. Špičkovým zbožím mezi stromky je pak jedle – ať obrovská, vznešená či rovněž oblíbená kavkazská. Její krása je nepřehlédnutelná a především velmi trvanlivá. Do vánočních bytů si našla cestu i borovička (lesní či ještě ozdobnější černá). Má rovněž dlouhý život, avšak řidší stavbu. Volná místa pod větvemi ale poskytují ideální místo pro velké ozdoby – zvažte tedy, jaký styl budete při zdobení volit. Její dlouhé voňavé jehličí pak ještě více vynikne.

Tipy proti stárnutí

To, jak budete se stromkem nakládat, může jeho životnost ovlivnit velmi výrazně. Pokud jej nekupujete na poslední chvíli, před konečným umístěním a zdobením jej skladujte zásadně v chladnu, ideální je teplota kolem nuly. Větve ponechejte volně svázané, aby později lépe držely tvar. Stromek "zakonzervovaný“ při této teplotě vydrží měsíce bez jakékoli újmy.

Varieta stříbrného smrku je krásná pod pokrývkou sněhu i ověšená vánočními ozdobamiNápor začíná poté, co jej přemístíte do pokoje – problémem je teplý suchý vzduch. Z jehličí se ve velkém odpařuje voda, stromek vysychá. Napojte jej – stojánky s nádržkou na vodu jsou skvělým fíglem. Obnovte řez stromku, stačí 1-2 cm silné kolečko, čerstvý řez saje lépe – starý bývá často zalepený pryskyřicí, zaschlý a roztřepený. Uvidíte, že stromek je schopen vypít přes Vánoce několik litrů vody.

Čím chladnější je místo, kde bude stát, tím lépe. Snažte se vyhnout blízkosti topení, pokuste se zvlhčit vzduch nebo stromek denně oroste stejně jako pokojové květiny – to vše zachová jehličí déle krásné a zabrání jeho padání. Před zdobením a instalací zahradníci doporučují stromek důkladně pokropit vodou "od hlavy až k patě".

Stromek v květináči

Stále více lidí si pořizuje stromek v květináči s přáním, aby vydržel i na řadu Vánoc příštích. Dočkat se však mohou i zklamání – buď nezakoupili kvalitní sazenici, nebo stromek příliš zatěžovali.

Při výběru stromku v kontejneru buďte opatrní – některé sazenice v květináči jsou ve skutečnosti pouze na jedno použitíTrvalé místo živého stromku je na zahradě, kde může být vsazen do země i s kontejnerem, nebo v dostatečně velké a proti mrazu izolované nádobě na balkoně. Do bytu si jej můžete vzít pouze na krátkou dobu – pokud možno jen na Štědrý den či tři dny, maximální dobou je 10 dní – pokud stojí na chladnějším a vlhčím místě. Po delším pobytu v teple by se jeho úsporný zimní režim přeladil na jarní a návrat do zimy by nepřežil.

Stromek v pokoji dostatečně zalévejte, dvakrát denně oroste, ochladit jej můžete i kouskem sněhu, který na chvilku ozdobí povrch substrátu. 
Důležitá je také postupná aklimatizace – týden či dva by měl stromek stát na chladnější, ale bezmrazé světlé chodbě či v garáži, pak teprve by se měl přenést do tepla. Ten samý postup v opačném sledu je vhodný i po odstrojení.

Dobrý nákup

V některých Péče o stromek se vyplatí – pokud si však nepořídíte již unavený a dehydrovaný exemplář. Vodítkem může být prostředí, ve kterém je prodáván a uchováván. Nejhorším řešením je nákup stromku v teple, neboť každý den zde mu ubral životnost. Venkovní prodej je lepší, prodejci by vám však měli bez váhání říci, odkud stromky jsou, jak byly skladovány a přepravovány.

Pokud máte možnost a zajdete si přímo do specializované "vánoční“ školky či dobrého zahradnictví, je šance koupit čerstvý stromek větší. Při nákupu stromečku v kontejneru je třeba se ujistit, že sazenice nebyla vsazena do květináče těsně před prodejem. Ani stromky v kontejneru nekupujte, pokud byly umístěny v teple. Riziko znamená i koupě stromku z dovozu, cestování přes půl Evropy na čerstvosti nepřidá.

Tradice dlouhá, či krátká?

Novodobá tradice zdobeného vánočního stromku k nám přišla z Německa teprve na počátku minulého století. Na druhou stranu, zdobením stromků uctívali boha slunce už staří Keltové. Snad i proto katolická církev proti tomuto „pohanskému“ zvyku zpočátku brojila. Dnes však nádherný ozdobený smrk stojí i na samotném náměstí sv. Petra ve Vatikánu, každoročně jej daruje jedna z evropských zemí. Vánoční stromek je jednoduše zvyk, který si lehce získal srdce všech doslova po celém světě.

Autoři:



Nejčtenější

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem, který se s ním vrhl...



Lógr je lahůdkou pro kompostující žížaly a navíc odrazuje slimáky

Žížaly promění kávovou sedlinu i další odpad z kuchyně v cenný substrát, který...

Kávová sedlina neboli lógr jednoznačně patří do bioodpadu. Doporučuje se i přímo jako hnojivo nebo mulč, nicméně kávová...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Pošlete fotografii s receptem a vyhrajte kontaktní elektrický gril

Grilovací sezona začala.

V rámci naší speciální přílohy Grilování vyhlašujeme soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené...

Ukliďme Česko a jaro bude ještě krásnější. V sobotu se hodí každá ruka

Do úklidů se zapojují i děti, loni bych byla úctyhodná polovina z celého počtu...

První jarní sluníčko nekompromisně odhalí odhozené petky či jiné odpadky, stejně jako černé skládky, tedy rádoby...

Oprašte grily: zkontrolujte, vyčistěte, naložte maso. Sezona je tu

Mřížku grilu čistěte v hodně rozpáleném stavu.

Teplé počasí vyláká mnohé z nás přes víkend na zahradu, abychom zahájili grilovací sezonu. Než poprvé rozpálíte gril,...

Najdete na iDNES.cz