Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak vyčistit troubu bez zbytečné dřiny

aktualizováno 
Uvažujete, jak si ulehčit práci při čištění trouby? Rozhodnout se můžete mezi moderní chemií, "babskými" recepty, anebo si připlatit a koupit přístroj, který má samočisticí vlastnosti.

Vyčistit troubu často znamená kleknout na kolena | foto: shutterstock.com

Při grilování nebo použití horkého vzduchu v troubě o stříkající omastek není nouze. Receptů na snadné vyčištění trouby je ale jako šafránu. Reklamy nabízejí "zázračné" přípravky, které si poradí s mastnotou, existují i tradiční lidové recepty. Všechny ale řeší jen čerstvá znečištění - kdo nechá mastnotu několikrát zapéct dalším provozem, nadře se při čištění tak i tak. Jediným spolehlivým receptem jsou jen samočisticí povrchy, za které si ale výrobci nechávají dobře zaplatit.

Jde to a štve to

Externí obrázek

Obtížného čištění vnitřku trub jsou si vědomi i sami výrobci. Proto nové přístroje vyrábějí s vnitřkem z velmi odolných smaltů, na kterých by neměly nečistoty tolik ulpívat a napékat se.

Ale i v tomto případě je čas od času nutné přistoupit k velkému úklidu v troubě. V návodu k přístroji se dočtete, že k tomu stačí horký mycí roztok nebo voda s octem. Zapomeňte ale na ostré předměty, mohly by vnitřek poškrábat.

Externí obrázek

U hodně znečištěných povrchů potom použijte speciální prostředky na čištění trub. Práci si alespoň částečně usnadníte tím, že – pokud to výrobce čisticího prostředku nebo trub  výslovně nezakazuje – je nanesete na ještě teplý povrch. Buďte také opatrní v zadní části kolem ventilátoru u horkovzdušných trub. Látky by se dovnitř neměly dostat. Přípravek nechte určitou dobu působit – uvádí se zpravidla minimálně hodina – a pak důkladně vymyjte mokrým hadrem či houbičkou.

Čištění trouby nemusí ovšem znamenat ekologickou zátěž pro okolí. Kdo vyznává “zelený“ způsob života, může si pořídit ekopřípravky, kde mastnotu odstraňuje například citrusový olej.

Recept podle babiček

Externí obrázek

Mnozí ale při vidině dlouhého drhnutí vnitřku trouby raději zaexperimentují. Pokud patříte do této skupiny, zde jsou léty prověřené “babské“ rady.

Ty doporučují na vnitřek trouby například prací prášek nebo sodu s teplou vodou.

Další návod doporučuje nasypat do zašpiněné trouby sůl a nechat ji žárem zhnědnout. Tím se odstraní mastnota. Zbylá sůl se potom vymete či vysaje a vnitřek trouby se jednoduše vymyje.

Ti odvážnější mohou zkusit čpavek. Nalijte ho do vyššího pekáče a nechte přes noc působit v zavřené troubě. Lépe se tak  uvolní mastnota a napáleniny, které potom jednoduše vytřete hadrem.

Externí obrázek

Někomu se zase osvědčilo vložit do trouby ohřáté na 50 °C misku s vřelou vodou, zavřít na půl hodiny a vlhkostí povolené nečistoty pak setřít.

Na skleněná napálená dvířka prý zase platí hadr namočený do užívací sody. U některých trub je možné je zcela demontovat, což čištění zjednoduší.

Chytří neuklízejí

Externí obrázek

Majitelé novějších trub se starostem s mytím mohou jen smát. Novější (a dražší) přístroje jsou totiž opatřené speciálními povrchy a programy, které se čistí samy.

První ze systémů se nazývá pyrolýza, setkat se lze i s obchodními názvy pyroluxe, perfectclean, aquaclean a podobně.

Po konci vaření a pečení stačí zmáčknout tlačítko, uvnitř trouby se teplota vyšplhá až k pěti stům stupňů a veškeré nečistoty se rozpadnou na prach. Ten z trouby jednoduše vymetete. Tímto způsobem se dají vyčistit také pekáče, pánve, rošty a další smaltované součásti. Stačí je nechat uvnitř trouby.

Druhý způsob "samočištění“ se jmenuje katalýza. Boční, horní a zadní stěny trouby jsou vyrobené ze speciálního materiálu, jenž má v sobě otevřené póry, které absorbují tuky a ostatní nečistoty. Při běžném pečení na vyšší teploty potom nečistoty zoxidují, promění se na vodní páry a zcela zmizí. Trouba se tak čistí vždy, když něco pečete na více než dvě stě stupňů.

Vážení čtenáři, jak právě vy čistíte troubu? Máte svůj zaručený recept? Napište do diskuse a pomozte i ostatním, kteří zatím s tímto problémem bojují!

Autor:



Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků, zjistila studie

Skřivan polní (Alauda arvensis)

Od vstupu Česka do Evropské unie začalo rychleji ubývat polní ptactvo, zjistili vědci z Přírodovědecké fakulty...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve sbírce receptů sešly...

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což nebyl vůbec snadný...

Najdete na iDNES.cz