Jak vyčistit troubu bez zbytečné dřiny

aktualizováno 
Uvažujete, jak si ulehčit práci při čištění trouby? Rozhodnout se můžete mezi moderní chemií, "babskými" recepty, anebo si připlatit a koupit přístroj, který má samočisticí vlastnosti.

Vyčistit troubu často znamená kleknout na kolena | foto: shutterstock.com

Při grilování nebo použití horkého vzduchu v troubě o stříkající omastek není nouze. Receptů na snadné vyčištění trouby je ale jako šafránu. Reklamy nabízejí "zázračné" přípravky, které si poradí s mastnotou, existují i tradiční lidové recepty. Všechny ale řeší jen čerstvá znečištění - kdo nechá mastnotu několikrát zapéct dalším provozem, nadře se při čištění tak i tak. Jediným spolehlivým receptem jsou jen samočisticí povrchy, za které si ale výrobci nechávají dobře zaplatit.

Jde to a štve to

Externí obrázek

Obtížného čištění vnitřku trub jsou si vědomi i sami výrobci. Proto nové přístroje vyrábějí s vnitřkem z velmi odolných smaltů, na kterých by neměly nečistoty tolik ulpívat a napékat se.

Ale i v tomto případě je čas od času nutné přistoupit k velkému úklidu v troubě. V návodu k přístroji se dočtete, že k tomu stačí horký mycí roztok nebo voda s octem. Zapomeňte ale na ostré předměty, mohly by vnitřek poškrábat.

Externí obrázek

U hodně znečištěných povrchů potom použijte speciální prostředky na čištění trub. Práci si alespoň částečně usnadníte tím, že – pokud to výrobce čisticího prostředku nebo trub  výslovně nezakazuje – je nanesete na ještě teplý povrch. Buďte také opatrní v zadní části kolem ventilátoru u horkovzdušných trub. Látky by se dovnitř neměly dostat. Přípravek nechte určitou dobu působit – uvádí se zpravidla minimálně hodina – a pak důkladně vymyjte mokrým hadrem či houbičkou.

Čištění trouby nemusí ovšem znamenat ekologickou zátěž pro okolí. Kdo vyznává “zelený“ způsob života, může si pořídit ekopřípravky, kde mastnotu odstraňuje například citrusový olej.

Recept podle babiček

Externí obrázek

Mnozí ale při vidině dlouhého drhnutí vnitřku trouby raději zaexperimentují. Pokud patříte do této skupiny, zde jsou léty prověřené “babské“ rady.

Ty doporučují na vnitřek trouby například prací prášek nebo sodu s teplou vodou.

Další návod doporučuje nasypat do zašpiněné trouby sůl a nechat ji žárem zhnědnout. Tím se odstraní mastnota. Zbylá sůl se potom vymete či vysaje a vnitřek trouby se jednoduše vymyje.

Ti odvážnější mohou zkusit čpavek. Nalijte ho do vyššího pekáče a nechte přes noc působit v zavřené troubě. Lépe se tak  uvolní mastnota a napáleniny, které potom jednoduše vytřete hadrem.

Externí obrázek

Někomu se zase osvědčilo vložit do trouby ohřáté na 50 °C misku s vřelou vodou, zavřít na půl hodiny a vlhkostí povolené nečistoty pak setřít.

Na skleněná napálená dvířka prý zase platí hadr namočený do užívací sody. U některých trub je možné je zcela demontovat, což čištění zjednoduší.

Chytří neuklízejí

Externí obrázek

Majitelé novějších trub se starostem s mytím mohou jen smát. Novější (a dražší) přístroje jsou totiž opatřené speciálními povrchy a programy, které se čistí samy.

První ze systémů se nazývá pyrolýza, setkat se lze i s obchodními názvy pyroluxe, perfectclean, aquaclean a podobně.

Po konci vaření a pečení stačí zmáčknout tlačítko, uvnitř trouby se teplota vyšplhá až k pěti stům stupňů a veškeré nečistoty se rozpadnou na prach. Ten z trouby jednoduše vymetete. Tímto způsobem se dají vyčistit také pekáče, pánve, rošty a další smaltované součásti. Stačí je nechat uvnitř trouby.

Druhý způsob "samočištění“ se jmenuje katalýza. Boční, horní a zadní stěny trouby jsou vyrobené ze speciálního materiálu, jenž má v sobě otevřené póry, které absorbují tuky a ostatní nečistoty. Při běžném pečení na vyšší teploty potom nečistoty zoxidují, promění se na vodní páry a zcela zmizí. Trouba se tak čistí vždy, když něco pečete na více než dvě stě stupňů.

Vážení čtenáři, jak právě vy čistíte troubu? Máte svůj zaručený recept? Napište do diskuse a pomozte i ostatním, kteří zatím s tímto problémem bojují!

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Nezkracujte psům vycházky a nechejte je pořádně očichávat, radí vědkyně

Pro psy je čich nesmírně důležitý.

Psi čenichem zkoumají svět, využívají k tomu až miliardu receptorů. Umějí tak dokonale číst lidské emoce. Proto nechte...

Další z rubriky

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Francouzi se rozhodli zachránit staré maďarské prasečí huňáče mangalica

V houfu vypadají neuvěřitelně, jako z kresleného filmu.

V době, kdy mnozí vedou válku proti tučnému jídlu, se slavné lyonské uzenářství Sibilia snaží ve Francii obnovit chov...

OBRAZEM: Mláďata zvířat celého světa v podzimních kulisách Zoo Praha

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o...

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o letošním krásném podzimu obdivovat...

Najdete na iDNES.cz