Jak vylepšit obyčejnou žemlovku, aby z ní byla luxusní krmě

  0:05aktualizováno  0:05
Nad tradiční jablečnou žemlovkou z rohlíků či housek kdekdo ohrne nos. Zkuste ale její chuť pozvednout přidáním broskví, přihoďte nějaké vejce navíc, nahrubo sekané ořechy, trochu skořice a hlavně strouhanou citrónovou kůru se zázvorem. A nikdo jí neodolá.

I žemlovka se dá připravit tak, aby strávníci žadonili o přídavek | foto: Jiří Savinec

Semlbábu (z něm. semmel) neboli hezky česky zemlbábu či žemlovku ze staršího pečiva, trochy mléka, tvarohu s cukrem a oloupaných jablek je skutečně možné celkem jednoduše povýšit z obyčejného nákypu na bezkonkurenční moučník hodný podávání na zámku. Voňavý, šťavnatý a navrch báječně nadýchaný. Mechovitou konzistenci mu dodá sníh našlehaný z bílků.

Lahůdková žemlovka vylepšená broskvemi, vajíčkem navíc a ořechy

V receptu zmiňované broskve nejsou podmínkou, místo nich můžete klidně přidat třeba meruňky nebo právě dozrávající blumy. Na přídavku jemně strouhané citrónové kůry se zázvorem ale nic neměňte, stejně jako na vrstvičce ořechů a máslem vytřené zapékací míse. Bez nich by to nebylo ono.

Žemlovka, jakou jste ještě nejedli

Připravte si 3 vejce, 200 ml sladké smetany, 1 vanilkový cukr, 4 rohlíky, 250 g navinulých jablek (letních nebo z loňských), 2 broskve, 0,5 lžíce mleté skořice, 1,5 lžíce moučkového cukru, 250 g měkkého tvarohu, 100 g pískového cukru, 2 lžíce rozinek namočených v troše rumu, 1 lžíci čerstvého jemně strouhaného zázvoru, 1 lžičku strouhané citrónové kůry, 2 lžíce sekaných vlašských ořechů, máslo na vytření formy a moučkový cukr na posypání.

V misce rozšlehejte sladkou smetanu s  cukrem a dvěma oddělenými žloutkyRohlíky nakrájejte na kolečka silná 1 cm, namočte do smetany a skládejte na dno máslem vytřené zapékací mísy

V misce rozšlehejte sladkou smetanu s trochou odváženého pískového cukru, přidejte vanilkový cukr a dva oddělené žloutky. Z bílků ušlehejte sníh. Rohlíky nakrájejte na kolečka silná 1 cm, z poloviny je smočte ve žloutkové smetaně a rozložte na dno máslem vytřené zapékací mísy.

Na rohlíková kolečka rozložte plátky jablek Vrstvu jablek posypte mletou skořicí s moučkovým cukrem

Na tuto vrstvu rozložte oloupaná, jádřinců zbavená a na plátky nakrájená jablka. Rovnoměrně je rozhrňte a posypte je skořicí smíchanou s moučkovým cukrem.

V misce utřete tvaroh s cukrem a zašlehejte celé vejce a strouhanou citrónovou kůru se zázvoremDo tvarohové hmoty přidejte rozinky namočené v rumu a vmíchejte sníh z bílků

Na další vrstvu si zvlášť utřete v misce tvaroh se zbylým cukrem a do hmoty zašlehejte jedno celé vejce a strouhanou citrónovou kůru se zázvorem. Přidejte i rozinky namočené v rumu, ty lze svařit v mikrovlnce, a nakonec vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků.

Tvarohovou pěnu rozetřete na vrstvu jablek posypaných skořicovým cukremNa tvaroh rozložte měsíčky broskví

Tvarohovou pěnu vylehčenou tuhým sněhem rovnoměrně rozetřete na vrstvu jablek posypaných skořicovým cukrem. Na tvaroh rozložte broskve nakrájené na tenké měsíčky. Můžete je zakápnout citrónovou šťávou, aby nehnědly.

Přidejte nahrubo sekaná jádra vlašských ořechůOpět rozložte vrstvu rohlíkových koleček a polijte je zbytkem žloutkové smetany

Přidejte nahrubo sekaná jádra vlašských ořechů. Stačí jich pár a udělají s žemlovkou divy. A na ně opět rozložte vrstvu rohlíkových koleček namočených do žloutkové smetany, případným zbytkem této smetany celou žemlovku polijte a upečte ji při 180 °C dorůžova.

Hotovou žemlovku pocukrujte prosátým moučkovým cukremHotovou žemlovku pocukrujte prosátým moučkovým cukrem

Po vyjmutí žemlovku posypte vrstvou moučkového cukru a podávejte ji teplou. Výborná je ale i studená, například s ovocným koktejlem.

Titulní stránka letošního srpnového vydání časopisu Knihovnička ReceptyRecept na tuto lahůdkovou žemlovku najdete v aktuálním čísle časopisu Knihovnička recepty, který se ve svém srpnovém čísle zaměřil na nejlepší zapečené dobroty. Najdete v něm vyzkoušené recepty například na zapečené baklažány, cukety, květák, sekanou v podobě želviček se slaninovým krunýřem, kuřátko utopené v nádivce, vanilkové nudle s ovocem, lepenici, pastýřský koláč, plněné paprikové lusky, zelné závitky a další a další zapékané dobroty.

Autoři:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

V roce 2035 půjde díky třídění na skládky jen deset procent odpadků

Velké kusy papíru popeláři hodí do vozu. Malé papírky nechávají doúklidové...

Jestli lidem v Česku něco jde, tak je to třídění odpadových obalů. Ale přesto na skládkách stále končí necelá polovina...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Najdete na iDNES.cz