Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak vylepšit obyčejnou žemlovku, aby z ní byla luxusní krmě

  0:05aktualizováno  0:05
Nad tradiční jablečnou žemlovkou z rohlíků či housek kdekdo ohrne nos. Zkuste ale její chuť pozvednout přidáním broskví, přihoďte nějaké vejce navíc, nahrubo sekané ořechy, trochu skořice a hlavně strouhanou citrónovou kůru se zázvorem. A nikdo jí neodolá.

I žemlovka se dá připravit tak, aby strávníci žadonili o přídavek | foto: Jiří Savinec

Semlbábu (z něm. semmel) neboli hezky česky zemlbábu či žemlovku ze staršího pečiva, trochy mléka, tvarohu s cukrem a oloupaných jablek je skutečně možné celkem jednoduše povýšit z obyčejného nákypu na bezkonkurenční moučník hodný podávání na zámku. Voňavý, šťavnatý a navrch báječně nadýchaný. Mechovitou konzistenci mu dodá sníh našlehaný z bílků.

Lahůdková žemlovka vylepšená broskvemi, vajíčkem navíc a ořechy

V receptu zmiňované broskve nejsou podmínkou, místo nich můžete klidně přidat třeba meruňky nebo právě dozrávající blumy. Na přídavku jemně strouhané citrónové kůry se zázvorem ale nic neměňte, stejně jako na vrstvičce ořechů a máslem vytřené zapékací míse. Bez nich by to nebylo ono.

Žemlovka, jakou jste ještě nejedli

Připravte si 3 vejce, 200 ml sladké smetany, 1 vanilkový cukr, 4 rohlíky, 250 g navinulých jablek (letních nebo z loňských), 2 broskve, 0,5 lžíce mleté skořice, 1,5 lžíce moučkového cukru, 250 g měkkého tvarohu, 100 g pískového cukru, 2 lžíce rozinek namočených v troše rumu, 1 lžíci čerstvého jemně strouhaného zázvoru, 1 lžičku strouhané citrónové kůry, 2 lžíce sekaných vlašských ořechů, máslo na vytření formy a moučkový cukr na posypání.

V misce rozšlehejte sladkou smetanu s  cukrem a dvěma oddělenými žloutkyRohlíky nakrájejte na kolečka silná 1 cm, namočte do smetany a skládejte na dno máslem vytřené zapékací mísy

V misce rozšlehejte sladkou smetanu s trochou odváženého pískového cukru, přidejte vanilkový cukr a dva oddělené žloutky. Z bílků ušlehejte sníh. Rohlíky nakrájejte na kolečka silná 1 cm, z poloviny je smočte ve žloutkové smetaně a rozložte na dno máslem vytřené zapékací mísy.

Na rohlíková kolečka rozložte plátky jablek Vrstvu jablek posypte mletou skořicí s moučkovým cukrem

Na tuto vrstvu rozložte oloupaná, jádřinců zbavená a na plátky nakrájená jablka. Rovnoměrně je rozhrňte a posypte je skořicí smíchanou s moučkovým cukrem.

V misce utřete tvaroh s cukrem a zašlehejte celé vejce a strouhanou citrónovou kůru se zázvoremDo tvarohové hmoty přidejte rozinky namočené v rumu a vmíchejte sníh z bílků

Na další vrstvu si zvlášť utřete v misce tvaroh se zbylým cukrem a do hmoty zašlehejte jedno celé vejce a strouhanou citrónovou kůru se zázvorem. Přidejte i rozinky namočené v rumu, ty lze svařit v mikrovlnce, a nakonec vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků.

Tvarohovou pěnu rozetřete na vrstvu jablek posypaných skořicovým cukremNa tvaroh rozložte měsíčky broskví

Tvarohovou pěnu vylehčenou tuhým sněhem rovnoměrně rozetřete na vrstvu jablek posypaných skořicovým cukrem. Na tvaroh rozložte broskve nakrájené na tenké měsíčky. Můžete je zakápnout citrónovou šťávou, aby nehnědly.

Přidejte nahrubo sekaná jádra vlašských ořechůOpět rozložte vrstvu rohlíkových koleček a polijte je zbytkem žloutkové smetany

Přidejte nahrubo sekaná jádra vlašských ořechů. Stačí jich pár a udělají s žemlovkou divy. A na ně opět rozložte vrstvu rohlíkových koleček namočených do žloutkové smetany, případným zbytkem této smetany celou žemlovku polijte a upečte ji při 180 °C dorůžova.

Hotovou žemlovku pocukrujte prosátým moučkovým cukremHotovou žemlovku pocukrujte prosátým moučkovým cukrem

Po vyjmutí žemlovku posypte vrstvou moučkového cukru a podávejte ji teplou. Výborná je ale i studená, například s ovocným koktejlem.

Titulní stránka letošního srpnového vydání časopisu Knihovnička ReceptyRecept na tuto lahůdkovou žemlovku najdete v aktuálním čísle časopisu Knihovnička recepty, který se ve svém srpnovém čísle zaměřil na nejlepší zapečené dobroty. Najdete v něm vyzkoušené recepty například na zapečené baklažány, cukety, květák, sekanou v podobě želviček se slaninovým krunýřem, kuřátko utopené v nádivce, vanilkové nudle s ovocem, lepenici, pastýřský koláč, plněné paprikové lusky, zelné závitky a další a další zapékané dobroty.

Autoři:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Smažené dukátky jako variace na kuře s broskví prošly i u Pohlreicha

V Luži se podařilo štábu Ano, šéfe natočit takový retrodíl. Možná i objednání...

V hotelové restauraci Vídeň na náměstí v Luži byste možná očekávali nějakou tu vídeňskou specialitku, stejně jako...

VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz