Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak vyřezat meloun jako profesionál. Chce to zručnost a hodně trpělivosti

  0:07aktualizováno  0:07
Že nechápete, jak se promění obyčejný meloun v originální ozdobu stolu? Jen to zkuste sami. A rovnou podle návodu Luďka Procházky, průkopníka a učitele vyřezávání ovoce a zeleniny. K vytvoření této efektní dekorace potřebujete ostré nože a hlavně spoustu trpělivosti.

Z kousků zeleniny a ovoce se během hodiny stanou skvosty, které ozdobí letní tabuli | foto: Profimedia.cz

Postup krok za krokem

pomůcky:

  • dlátka ve tvaru písmene U a V
  • rovný a zahnutý zeleninový nůž
  • thajský nůž

Oloupejte meloun ze dvou třetin, lépe se pracuje se šišatým. Pak pomocí kulatého vykrajovátka (například na cukroví) a nožíku vyznačte kruh. U malého vykrajovátka rozšiřte obvod tak, aby byl vzniklý kruh tak velký jako na obrázku. Držte nůž kolmo a zařízněte meloun až k červené dužině.

Šikmým řezem z vnější strany odkrajujte klínek melounu tak, aby kulatý střed zůstal nepoškozený.

0102

Střed zbavte hran seříznutím nebo seškrábnutím. To samé proveďte i na vnějším okraji.

Pak vezměte zoubkované dlátko a seškrabujte s ním celý obvod středu, čímž vytvoříte drobné zoubky. Pozor ale, abyste neřízli příliš. Nemáte-li dlátko, pomozte si škrabkou na brambory.

0304

Tenkým nožíkem začněte z vnitřku středu seřezávat tenký lístek, který bude u základny trochu silnější. Zoubkovaným dlátkem seškrábněte zbytek melounu pod vzniklým lístečkem. Postupně vyřezávejte po obvodu další lístky tak, aby se každý částečně překrýval s předcházejícím, a střídavě odstraňujte dlátkem zbytky melounu.

05b05a

Pokračujte stejně i směrem ke středu, čímž vytvoříte květ. Vnější okraj seřízněte po celém obvodu zoubkovaným dlátkem. Malými, hlubšími zářezy si rozdělte obvod na osm částí, v prostředku každé z nich udělejte malý zářez zoubkovaným dlátkem.

06a06b

Nožíkem začněte vyřezávat lístky po obvodu melounu. Směřujte ostřím šikmo do dužiny, aby vzniklé plátky pevně držely. Podřízněte lístečky například zeleninovým nožem, odstraňte zbytky a očistěte.

0708

Další řadu lístků opět předem připravte zoubkovaným dlátkem. Pak nožíkem vyřezávejte postupně další lístek tak, aby byl v mezeře mezi dvěma lístky z řady nad ním. Zbytek melounu pod vytvořenými lístky zase odřízněte. Tak pokračujte v dalších vrstvách až k neoloupané části. Po několika patrech máte hotovo.

09a09 - výsledek

Co znamená carving mezi zelináři

Pod slovem carving se většině vybaví sjezdové lyžování, v gastronomii je to dekorativní vyřezávání ovoce a zeleniny. Řezat se dá nejen do ovoce a zeleniny, ale i do materiálů, jakými jsou led či sýry, nejrozšířenější je však právě zelenina a ovoce pro svoji barevnost a dostupnost.

Mezi nejčastější motivy patří květinové vzory nebo různé nápisy, na objednávku jsou vám profesionálové schopni vytvořit téměř cokoliv: mapy, zvířata či lidské tváře.

Umění v gastronomii - to je carvingUmění v gastronomii - to je carving

V České republice začal s carvingem v roce 1999 Luděk Procházka, dnes je u nás i v Evropě špičkou ve svém oboru. Věnovat se tomuto "gastronomickému umění" můžete i vy, potřebujete jen několik speciálních nožíků, trpělivost a šikovné ruce.

Mezi základní vybavení řezbáře patří dlátka ve tvaru písmene U a V, rovný a zahnutý zeleninový nůž a thajský nůž. Jak s nimi zacházet, si můžete osvojit na seminářích carvingu. Během několika lekcí se naučíte základní techniky, tipy a triky a dozvíte se, jak se vyvarovat takových chyb, jako je špatné držení dlátek.

Tip: evropský melounový festival

Liberecké Centrum Babylon bude v sobotu 31. července hostit Evropský MELOUNOVÝ FESTIVAL. Během něj se řezbáři utkají ve třech kategoriích, zasoutěžit si ale mohou i návštěvníci: například v půlení melounů, vybírání semínek či v pokusu o titul Mistra ČR v pojídání melounu. Kromě toho vám na festivalu poradí triky k vlastnímu vyřezávání nebo to, jak správně namíchat bowli z melounů. Více informací o akci na www.carving-studio.eu.

Autoři:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.