Postup krok za krokem
pomůcky:
|
Oloupejte meloun ze dvou třetin, lépe se pracuje se šišatým. Pak pomocí kulatého vykrajovátka (například na cukroví) a nožíku vyznačte kruh. U malého vykrajovátka rozšiřte obvod tak, aby byl vzniklý kruh tak velký jako na obrázku. Držte nůž kolmo a zařízněte meloun až k červené dužině.
Šikmým řezem z vnější strany odkrajujte klínek melounu tak, aby kulatý střed zůstal nepoškozený.
Střed zbavte hran seříznutím nebo seškrábnutím. To samé proveďte i na vnějším okraji.
Pak vezměte zoubkované dlátko a seškrabujte s ním celý obvod středu, čímž vytvoříte drobné zoubky. Pozor ale, abyste neřízli příliš. Nemáte-li dlátko, pomozte si škrabkou na brambory.
Tenkým nožíkem začněte z vnitřku středu seřezávat tenký lístek, který bude u základny trochu silnější. Zoubkovaným dlátkem seškrábněte zbytek melounu pod vzniklým lístečkem. Postupně vyřezávejte po obvodu další lístky tak, aby se každý částečně překrýval s předcházejícím, a střídavě odstraňujte dlátkem zbytky melounu.
Pokračujte stejně i směrem ke středu, čímž vytvoříte květ. Vnější okraj seřízněte po celém obvodu zoubkovaným dlátkem. Malými, hlubšími zářezy si rozdělte obvod na osm částí, v prostředku každé z nich udělejte malý zářez zoubkovaným dlátkem.
Nožíkem začněte vyřezávat lístky po obvodu melounu. Směřujte ostřím šikmo do dužiny, aby vzniklé plátky pevně držely. Podřízněte lístečky například zeleninovým nožem, odstraňte zbytky a očistěte.
Další řadu lístků opět předem připravte zoubkovaným dlátkem. Pak nožíkem vyřezávejte postupně další lístek tak, aby byl v mezeře mezi dvěma lístky z řady nad ním. Zbytek melounu pod vytvořenými lístky zase odřízněte. Tak pokračujte v dalších vrstvách až k neoloupané části. Po několika patrech máte hotovo.
Co znamená carving mezi zelináři
Pod slovem carving se většině vybaví sjezdové lyžování, v gastronomii je to dekorativní vyřezávání ovoce a zeleniny. Řezat se dá nejen do ovoce a zeleniny, ale i do materiálů, jakými jsou led či sýry, nejrozšířenější je však právě zelenina a ovoce pro svoji barevnost a dostupnost.
Mezi nejčastější motivy patří květinové vzory nebo různé nápisy, na objednávku jsou vám profesionálové schopni vytvořit téměř cokoliv: mapy, zvířata či lidské tváře.
V České republice začal s carvingem v roce 1999 Luděk Procházka, dnes je u nás i v Evropě špičkou ve svém oboru. Věnovat se tomuto "gastronomickému umění" můžete i vy, potřebujete jen několik speciálních nožíků, trpělivost a šikovné ruce.
Mezi základní vybavení řezbáře patří dlátka ve tvaru písmene U a V, rovný a zahnutý zeleninový nůž a thajský nůž. Jak s nimi zacházet, si můžete osvojit na seminářích carvingu. Během několika lekcí se naučíte základní techniky, tipy a triky a dozvíte se, jak se vyvarovat takových chyb, jako je špatné držení dlátek.
Tip: evropský melounový festivalLiberecké Centrum Babylon bude v sobotu 31. července hostit Evropský MELOUNOVÝ FESTIVAL. Během něj se řezbáři utkají ve třech kategoriích, zasoutěžit si ale mohou i návštěvníci: například v půlení melounů, vybírání semínek či v pokusu o titul Mistra ČR v pojídání melounu. Kromě toho vám na festivalu poradí triky k vlastnímu vyřezávání nebo to, jak správně namíchat bowli z melounů. Více informací o akci na www.carving-studio.eu. |