Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Teenageři šílí po slizu. Vyrobíte ho z gelu na praní a lepidla

aktualizováno 
Na sociálních sítích se šíří stovky návodů, jak si vyrobit sliz. K čemu slouží? Zdá se, že hlavně k tomu vyzkoušet si, že jsem to dokázal a pochlubit se svým výrobkem ostatním. Podívejte se na video, jak sliz vyrábí youtuberka Naty Hrychová.

Sliz není nic nového. V polovině 70. let firma Mattel vyrobila hračku s názvem „Slime“ (sliz). V roce 1980 Nickelodeonova show You Can’t Do That celkem rutinně pokrývala celebrity slizem. 

Současná vlna výroby slizu je tedy vlastně retro. Výrobou slizu se zhruba před dvěma lety zabývala i redakce Technetu (návod na výrobu slizu z tehdejšího článku Technetu najdete zde) a prezentovala jej jako návod na dárek na poslední chvíli.

Fotogalerie

Dnes se vyrábí sliz hlavně proto, aby se mohly děti připojit k davu a pochlubit se, že ony to také dokázaly a nezůstaly opodál. Což souvisí se stádním principem fungování sociálním sítí.

Na rozdíl od propracovaného a poměrně složitého technetího návodu je ten současný opravdu jednoduchoučký. Na výrobu budete potřebovat jen lepidlo Herkules, tekutý gel na praní a třpytky na obarvení. Účinnou látkou je borax (tetraboritan sodný), který se používá například do hnojiv, anebo třeba jako změkčovadlo v pracích prostředcích. 

Ačkoliv na obalech gelů nenajdete tento název, může to vysvětlovat, proč některé prostředky nelze na výrobu slizu použít a jiné ano (jak vidíte na videu). Záleží na výrobci, zda a případně kolik ho v daném gelu používá.

Když budeme citovat z článku Technetu, který vznikl ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze: „Tetraboritan sodný vytvoří po rozpuštění ve vodě boritanové anionty [B(OH)4]-. Ty se podobně jako bodláky na vlněném svetru pevně přichytí ke škrobovým vláknům a navzájem je spojí v nerozmotatelnou síť. Původně kapalný roztok se tak promění v hustý nelepivý gel, který je pružný při zmáčknutí a teče jen velmi neochotně.“ Místo škrobu lze použít například lepidlo Herkules použité ve videu.

Sliz je ideální skladovat v uzavřené krabičce, do které kápnete trochu gelu. Jinak má sliz tendenci postupně tvrdnout.

Autor:



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Míchačce na beton postačí jen 230 V, ale raději zkontrolujte jističe

Malá míchačka se hodí u každého domu.

Míchačka není velká investice a kolem domu se vždycky hodí. Protože stavbou domu starost nekončí. Vždycky je třeba...

PET lahve nepoužívejte opakovaně, nikdo za ně pak neručí, varují odborníci

PET lahve nepoužívejte opakovaně, tvrdí odborníci.

Plastové lahve jsou sice opředeny nejrůznějšími mýty o tom, jak škodí našemu zdraví. Odborníci se však údajného...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Najdete na iDNES.cz