Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kompostér do bytu vyrobíte za pár korun, žížaly seženete i zdarma

Bylinky za oknem či zahrádku na balkoně můžete „přikrmovat“ hnojivem vyrobeným z odpadu z vlastní kuchyně. Stačí si pořídit vermikompostér, tedy kompostér osazený žížalami, které z vašeho odpadu „vyrobí“ poklad v podobě vynikajícího substrátu a výživné tekutiny, tzv. žížalího čaje.

Obsluha vermikompostéru přitom nemůže být jednodušší: prostě pořídíte žížalí násadu, tou nový kompostér osadíte a dáváte žížalám zkrmovat biologický odpad z kuchyně, který prokládáte ruličkami od toaletního papíru či platy od vajíček. Jediné, co musíte hlídat, je správná vlhkost. Suchem žížaly umučíte, přílišné vlhko může způsobit plesnivění obsahu (více o principu fungování v článku zde).   

Na internetu jsme nejlevnější vermikompostér našli za 1 701 korun, což není zrovna láce. Když ovšem přiložíte ruku k dílu, finančně nevykrvácíte: vyrobíte ho za půl hodinky a bude vás to stát pouze investici do tuby tmelu a nýtů či šroubků.

Jak získat násadu žížal?

Kromě klasických prodejních inzerátů můžete zabrouzdat na web občanského sdružení KOKOZA, kde je lze nejen koupit, ale také získat darem, záleží na vás, jak se s vybraným „chovatelem žížal“ domluvíte.

Na interaktivní mapě si vyfiltrujte domácí kompostéry a oslovte někoho ve svém dosahu. Se žížalami tak máte šanci poptat se i na praktické zkušenosti na praktické využití vermikompostu a žížalího čaje, třeba na balkonové zahrádce.

Jako základ totiž dobře poslouží tři plastové kbelíky opatřené pevným víkem, jaké vám zbudou například od barvy. „Prakticky stejné nádoby se dají získat i z kuchyní restaurací nebo jídelen, nakupují v nich například olej a další suroviny. Někdy stačí se jen slušně poptat,“ radí Lucie ze sdružení Kokoza, na jehož workshopu (přijde na 450 Kč a vlastnoručně vyrobený vermikompostér si rovnou odnesete domů) jsme výrobu domácího vermikompostéru natočili.

„Našel jsem si na internetu návod, jak vermikompostér funguje, tak jsem ho zkusil vyrobit sám z prázdných kbelíků, které jsem měl zrovna doma. Nebylo to nic těžkého. Od té doby vermikompostuju a vyrábím si nejkvalitnější hnojivo na planetě,“ popisuje mladý lektor a současně praktikující zemědělec Vít Brodský, který nezapře rčení o šikovných českých ručičkách. „A ještě jsem úspěšný chovatel kalifornských žížal,“ dodává s úsměvem. 

Praktický návod krok za krokem

Hotový vermikompostér vyrobený podle Vítka vypadá velmi nenápadně: tři víkem opatřené kyblíky postavené na sobě. Uvnitř to však žije.

„Střeva“ kbelíků jsou totiž důmyslně propojena, protože vrchní dva kbelíky mají děrované dno a spodní dva víko. Ve středové části pak probíhá vlastní proces, protože právě do něj vložíte natrhaný papír a svoji první násadu žížal jako základ svého vermikompostu. Do středového kbelíku proto také přikrmujete, tedy v podstatě odkládáte biologický odpad z kuchyně, použité čajové sáčky, občas i kousek kartonu. Jen na odpad živočišného původu zapomeňte, ten tam nepatří.

Co všechno lze zkompostovat, tedy zkrmit žížalám, najdete také ve videu zde:

18. května 2022

Do spodního kbelíku pak odkapává tekutá část žížalího produktu, slangově se jí říká žížalí čaj. Vrchní kbelík je v podstatě rezervní - jeho čas přijde až ve chvíli, kdy je středový kbelík plný a vy začnete odkládat odpad do horní nádoby - žížaly si dírkami ve „stropě“ do dalšího patra přelezou za potravou samy. „Jakmile budete mít v této další - tedy horní - nádobě cca dva tři centimetry černého vermikompostu, můžete středový kbelík s kompostem odebrat a jeho obsah využít. V tu chvíli už si žížaly určitě přelezly,“ popisuje Brodský.   

Návodná fotogalerie

Při vlastní výrobě začněte spodním kbelíkem, do jehož víka vyřízněte velký kulatý otvor - v podstatě vám z něj tedy zůstane jen jakýsi rám spodního víka (s několikacentrimetrovým okrajem), který pomocí tmelu přilepíte na dno dalšího kbelíku v pořadí. „Tmel víko a dno nejen spojí, ale také spoj zaizoluje, aby vlhkost z vermikompostéru neunikala ven,“ vysvětluje Brodský a radí spoj pojistit ještě spojením nýty nebo šroubky s matičkami (viz návodné úvodní video a fotogalerie).

Pak dno prostředního kbelíku (již spojené s vyříznutým víkem spodní nádoby) pomocí vrtačky opatříte otvory, kterými bude protékat tekutá složka vermikompostu do spodního kbelíku. „Podle potřeby pak budete tuto tekutinu odlévat, případně lze spodní nádobu opatřit kohoutkem,“ radí lektor.    

Pak úplně stejně postupujete při spojování víka prostřední nádoby a dna té vrchní - zajistíte tak přívod vzduchu z horní nádoby, navíc tudy budou žížaly cestovat, až bude prostřední kbelík plný. Pak už stačí u horního - v tuto chvíli v podstatě rezervního kbelíku - proděravět víko a máte hotovo. 

Již funkční vermikompostér, tedy jeho středová část, ve které probíhá vlastní...
Žížalám zkrmíte slupky z ovoce i zeleniny, zchladlé čajové lístky (i v sáčcíh)...
Dění ve vermikompostéru zblízka.

A kam vermikompostér v bytě postavit? Ideální je, najít pro něj místo přímo u kuchyňské linky, případně v komoře či ve sklípku bytového domu. Teplota by neměla přesáhnout 25 °C. „Třeba na takovém balkoně byste žížaly v létě na sluníčku uvařili a v zimě by zmrzly,“ varuje Brodský, že ne každé místo je vhodné.

Také doporučuje vložit pod vrchní proděravělé víko netkanou textilii, která zabrání tomu, aby vám do bytu létaly octomilky, které se mohou ve vermikompostéru vylíhnout z vajíček nakladených ve slupkách tropického ovoce. Na celý kompostér lze také ušít látkový obal, třeba z pytloviny, pokud vám vadí jeho vzhled.

Uvažujete o vermikompostování, případně už vermikompostujete?

celkem hlasů: 561
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 neděle 21. září 2014. Anketa je uzavřena.
Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025