Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jaké houby se sbírají v listopadu

aktualizováno 
Chystáte se na houby? Ani příchod listopadu nemusí znamenat konec úlovků. V lese na vás čekají klouzek bíly nebo čirůvka havelka. Řekneme vám, jaké další houby naleznete.

Hlíva dubová | foto: profimedia.cz

Klouzek bílý

Vyskytuje se jako jeden z mála představitelů hřibovitých hub až do pozdního podzimu, nejčastěji pod borovicemi. Klobouk má barvu slonové kosti, třeň je mírně zrnitý, zbarvený do hněda. Houba se vyskytuje poměrně vzácně. Klobouk mívá až 130 mm v průměru. Třeň může být i stejně vysoký. Tento klouzek je jen mírně slizký a v mládí vylučuje svými póry tekutinu, která zasychá do rezava.

Čirůvka havelka

Lidé si ji často pletou s čirůvkou fialovou, ale tato sphzáměna je zdraví neškodná. Havelka je jedlá. Obvykle šedohnědá, někdy až do fialova. Klobouk má okolo 100 mm v průměru. Třeň je podobně vysoký. Roste často v různých geometrických obrazcích především pod jehličnatými stromy. Její vůně je moučná, oproti čirůvce fialové nevýrazná.

Hlíva dubová

Tato lupenatá houba nepatří mezi typicky zimní, vyrůstá od léta do pozdního podzimu na kmenech a pařezech listnáčů, ale i jehličnanů. Podobně jako ostatní hlívy roste v trsech, ale nepříliš vydatných. Klobouk je mírně šupinatý, bělavý až našedlý, dužnina po poranění žloutne. Houba je jedlá, ale její konzistence je tužší. Třeň do 60 mm výšky, klobouk až do 50 mm šířky. Záměna je možná s jinými hlívami - plicní, chlupatou, nálevkovitou.

Ohňovec rybízový

sphPatří mezi houby nelupenaté, jinak konzolovité čili choroše. Zajímavý je tím, že se může objevit i na kmenech rybízu a angreštu, což zahrádkářům moc radosti neudělá. Plodnice jsou poměrně velké, až 120 mm v průměru, červenohnědé se žlutým okrajem. Není jedlý a na výše uvedených dřevinách, ale i jiných listnáčích roste paraziticky a tím jim moc života nepřidává. Jeho výskyt je pro zahrádkáře znamením, že něco ve svém hájemství zanedbal nebo že stromky či keříky jsou přestárlé.

Helmovka pařezová

Je to zimní lupenatá houba, která není jedlá a jako z trucu se vyskytuje v hojném počtu. Třeň je okolo 50 mm vysoký, snad 2 mm tenký, polokulovitý klobouk do 20 mm šířky je šedohnědě zbarvený. Plodnice rostou na dřevě, které se rozkládá. Mají nakyslou chuť. Záměna je prakticky vyloučena, jedlé penízkovky či opěnky nemají tak výrazně zvoncovitý klobouk a jsou zbarveny do žluta.

Autoři:

Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby.

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Najdete na iDNES.cz