Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Jako jednohubky si na Vánoce připravte pikantní masové kuličky

aktualizováno 
O svátcích nemusíte průběžně uzobávat jen cukroví a tradiční české chlebíčky. Třeba se vám oblíbenou pochoutkou, spojenou právě s Vánocemi, stanou i masové kuličky s pikantní omáčkou.

Recept na tyto masové kuličky, jak je z telecího masa dělala jeho maminka na Elbě, prozradil Emanuele Ridi během vánočního večírku pro své přátele. Jen nahradil telecí maso předním hovězím.   

True

Na jednohubky v podobě masových kuliček budete potřebovat kilogram mletého předního hovězího masa, plechovku loupaných rajčat, balzamikový ocet, 2 - 3 kousky starého pečiva, 100 ml mléka, 4 celá vejce, parmazán, 1 - 2 feferonky, 3 stroužky česneku, čerstvou petrželku, cukr, rostlinný olej na smažení, panenský olivový olej, sůl a pepř.

Na olej dejte orestovat dva tři neoloupané stroužky česneku a přihoďte loupaná sterilovaná rajčata

Feferonku či dvě nakrájejte nadrobno a přidejte k rajčatům

V pánvi na olivovém oleji orestujte dva tři neoloupané stroužky česneku, přidejte obsah konzervy s oloupanými rajčaty, nasekanou feferonku a nechte prohřát.

Rajčata v omáčce pokrájejte

Přidejte balzamikový ocet

Pak česnek odstraňte a rajčata pokrájejte nebo rozmačkejte a nechte omáčku zredukovat, aby zhoustla. Přidejte lžíci cukru a nechte rozpustit, pak omáčku ještě dochuťte zhruba lžící balzamikového octa a je hotová. 

Připravte si mleté přední hovězí maso

Pokrájené starší pečivo zalijte mlékem

Připravte si mleté maso a můžete se pustit do masových kuliček. Starší pečivo, pokrájené nebo roztrhané na kousky, zalijte mlékem.

Pečivo vyždímejte a přidejte k masu

Přidejte celá vejce

Jakmile kousky pečiva mlékem pěkně celé nasáknou, tak je důkladně vyždímejte a přidejte do misky k mletému masu, stejně tak celá vejce.  

K masu s pečivem a vejci přidejte strouhaný parmazán a čerstvou petrželku

Všechny ingrediende je pak potřeba důkladně promíchat

Do misky ještě nastrouhejte parmazán a nasekejte čerstvou petrželku, pak všechny ingredience opravdu důkladně promíchejte. Získanou směs ještě dochuťte solí, pepřem a kapkou olivového oleje.

Z řádně promíchané a ochucené směsi vytvarujte malé kuličky

Osmažené kuličky nejprve odložte na papírový ubrousek

Namočte si ruce a ze směsi vytvarujte malé kuličky, zhruba velikosti vlašského ořechu. Osmažte je v rostlinném oleji, Ital na smažení používá arašídový, a podávejte na mističkách s pikantní rajčatovou omáčkou.

True

Plněné a smažené rýžové koule ze Sicílie (Arancini alla siciliana)

Terinka z bílé čokolády a vlašských ořechů (Terrina di cioccolato bianco con noci)

Masové kuličky nebyly jedinou pochoutkou, kterou Ital na svém večírku servíroval. Jak uvidíte v nedělní podvečer na Primě, přidal i sicilský recept na plněné a smažené rýžové koule a na sladkou terinku z bílé čokolády a vlašských ořechů. Tu Ondřej Soukup či Tomio Okamura označili za to nejlepší, co z italské kuchyně kdy ochutnali. 





Nejčtenější

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Německý boxer
Psi, kterým se jen tak nevybijí baterky. Jen pro páníčky plné energie

Hledáte parťáka, který vás donutí chodit na dlouhé procházky, běhat či začít s nějakým psím sportem? Prostě psa s energií na rozdávání? K těm, co potřebují...  celý článek

Takto vypadá normální koňský profil. Ilustrační snímek.
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolat mezi odborníky...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Tady si vybral každý.
Nejostřejší potěšení. Pálivé chilli ovládlo smíchovskou náplavku

V sobotu 30. září se smíchovská náplavka stala rájem všech fanoušků pojídání chilli papriček. Nejenže ochutnávali street food v hodně ostré verzi, ale zároveň...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.