VIDEO: Jako jednohubky si na Vánoce připravte pikantní masové kuličky

aktualizováno 
O svátcích nemusíte průběžně uzobávat jen cukroví a tradiční české chlebíčky. Třeba se vám oblíbenou pochoutkou, spojenou právě s Vánocemi, stanou i masové kuličky s pikantní omáčkou.

Recept na tyto masové kuličky, jak je z telecího masa dělala jeho maminka na Elbě, prozradil Emanuele Ridi během vánočního večírku pro své přátele. Jen nahradil telecí maso předním hovězím.   

True

Na jednohubky v podobě masových kuliček budete potřebovat kilogram mletého předního hovězího masa, plechovku loupaných rajčat, balzamikový ocet, 2 - 3 kousky starého pečiva, 100 ml mléka, 4 celá vejce, parmazán, 1 - 2 feferonky, 3 stroužky česneku, čerstvou petrželku, cukr, rostlinný olej na smažení, panenský olivový olej, sůl a pepř.

Na olej dejte orestovat dva tři neoloupané stroužky česneku a přihoďte loupaná sterilovaná rajčata

Feferonku či dvě nakrájejte nadrobno a přidejte k rajčatům

V pánvi na olivovém oleji orestujte dva tři neoloupané stroužky česneku, přidejte obsah konzervy s oloupanými rajčaty, nasekanou feferonku a nechte prohřát.

Rajčata v omáčce pokrájejte

Přidejte balzamikový ocet

Pak česnek odstraňte a rajčata pokrájejte nebo rozmačkejte a nechte omáčku zredukovat, aby zhoustla. Přidejte lžíci cukru a nechte rozpustit, pak omáčku ještě dochuťte zhruba lžící balzamikového octa a je hotová. 

Připravte si mleté přední hovězí maso

Pokrájené starší pečivo zalijte mlékem

Připravte si mleté maso a můžete se pustit do masových kuliček. Starší pečivo, pokrájené nebo roztrhané na kousky, zalijte mlékem.

Pečivo vyždímejte a přidejte k masu

Přidejte celá vejce

Jakmile kousky pečiva mlékem pěkně celé nasáknou, tak je důkladně vyždímejte a přidejte do misky k mletému masu, stejně tak celá vejce.  

K masu s pečivem a vejci přidejte strouhaný parmazán a čerstvou petrželku

Všechny ingrediende je pak potřeba důkladně promíchat

Do misky ještě nastrouhejte parmazán a nasekejte čerstvou petrželku, pak všechny ingredience opravdu důkladně promíchejte. Získanou směs ještě dochuťte solí, pepřem a kapkou olivového oleje.

Z řádně promíchané a ochucené směsi vytvarujte malé kuličky

Osmažené kuličky nejprve odložte na papírový ubrousek

Namočte si ruce a ze směsi vytvarujte malé kuličky, zhruba velikosti vlašského ořechu. Osmažte je v rostlinném oleji, Ital na smažení používá arašídový, a podávejte na mističkách s pikantní rajčatovou omáčkou.

True

Plněné a smažené rýžové koule ze Sicílie (Arancini alla siciliana)

Terinka z bílé čokolády a vlašských ořechů (Terrina di cioccolato bianco con noci)

Masové kuličky nebyly jedinou pochoutkou, kterou Ital na svém večírku servíroval. Jak uvidíte v nedělní podvečer na Primě, přidal i sicilský recept na plněné a smažené rýžové koule a na sladkou terinku z bílé čokolády a vlašských ořechů. Tu Ondřej Soukup či Tomio Okamura označili za to nejlepší, co z italské kuchyně kdy ochutnali. 


Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Další z rubriky

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Husička po pěti hodinách pomalého pečení

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Najdete na iDNES.cz