Jamie Oliver porazil McDonald's. Řetězec se vzdal „růžového slizu“

  12:45aktualizováno  12:45
Jeden z největších fastfoodových řetězců upravil pod tlakem recepturu na své hamburgery. Populární britský kuchař Jamie Oliver stál ve Spojených státech za kampaní, která upozornila Američany, že se v hamburgerech krmí hydroxidem amonným.

Televizni "buditel" Jamie Oliver | foto: TV Paprika

McDonald's od začátku tvrdil, že zákazníci dostávají maso prvotřídní kvality. Propagátor zdravé kuchyně Oliver však v roce 2011 šokoval zákazníky fastfoodu zjištěním, že společnost pomocí chemikálie upravuje hovězí odřezky na plnivo pro své hamburgery. Během kampaně mu říkal růžový sliz a změnil tak názory místních zákazníků na kvalitu jídla, napsal deník Daily Mail.

"Je to, jako kdybychom kupovali nejlevnější žrádlo pro psy a jedli ho sami," prohlásil televizní kuchař. Jamie lidem ukázal v praxi, jak se hovězí připravuje u hlavního dodavatele hamburgerů pro McDonald's, společnosti Beef Products Inc.

Řetězec poté změnil postupy při zpracování masa. S Jamie Oliverem souhlasí i mikrobiolog amerického ministerstva zemědělství Geral Zirnstein, který pro Daily Mail prohlásil, že použití hydroxidu amonného by mělo být v potravinářské výrobě omezeno.

Český McDonald´s se vůči tvrzení, že se při výrobě masa používá používá hydroxid amonný ohrazuje. "Takzvaný růžový sliz ve výrobcích z hovězího masa v České republice ani na Slovensku ani jinde v Evropě nepoužíváme a nikdy jsme nepoužívali. Společnost McDonald´s nepoužívá hydroxid amonný v hovězím mase. Pro výrobu hamburgerových plátků používáme pouze ručně vykostěné výsekové partie předního hovězího masa. K umletému masu se nepřidávají žádné další přísady ani emulgátory," říká mluvčí společnosti Drahomíra Jiráková.

"McDonald´s používal hydroxid amonný v masových plátcích v minulosti v USA. V souvislosti se snahou společnosti sjednotit celosvětově standardy na výrobu a zpracování hovězího masa bylo ukončeno jeho používání už v polovině roku 2011. Rozhodnutí bylo uskutečněno ještě dříve, než Jamie Oliver odvysílal zmiňovaný pořad," upřesňuje.

Hydroxid amonný je ve Spojených státech označován za bezpečnou látku. V potravinářství a masném průmyslu slouží hlavně k usmrcení bakterií nacházejících se v libovém hovězím mase.

Používá se i v České republice jako emulgátor E527. Slouží k úpravě pH, pomáhá jako kypřicí látka. Považuje se za bezpečný. Používá se ke korekcím kyselosti, zlepšuje rozpustnost bílkovin a kakaa, pomáhá při zpracování pitné vody. Dále se využívá k výrobě karamelů, cukrářských a pekařských výrobků nebo sýrů. Najdeme jej i v průmyslu zabývajícím se zpracováním krmiva pro zvířata. Používá se jako detergent na odstraňování skvrn, nalezneme jej v některých barvách na vlasy.

V České republice smí být používán v množství, které je nezbytné k výrobě potravin mimo výjimky dané zákonem (dětská výživa). V USA je tato látka povolena, v Austrálii je zakázána.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Další z rubriky

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Francouzi se rozhodli zachránit staré maďarské prasečí huňáče mangalica

V houfu vypadají neuvěřitelně, jako z kresleného filmu.

V době, kdy mnozí vedou válku proti tučnému jídlu, se slavné lyonské uzenářství Sibilia snaží ve Francii obnovit chov...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Najdete na iDNES.cz