Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jamie Oliver porazil McDonald's. Řetězec se vzdal „růžového slizu“

  12:45aktualizováno  12:45
Jeden z největších fastfoodových řetězců upravil pod tlakem recepturu na své hamburgery. Populární britský kuchař Jamie Oliver stál ve Spojených státech za kampaní, která upozornila Američany, že se v hamburgerech krmí hydroxidem amonným.

Televizni "buditel" Jamie Oliver | foto: TV Paprika

McDonald's od začátku tvrdil, že zákazníci dostávají maso prvotřídní kvality. Propagátor zdravé kuchyně Oliver však v roce 2011 šokoval zákazníky fastfoodu zjištěním, že společnost pomocí chemikálie upravuje hovězí odřezky na plnivo pro své hamburgery. Během kampaně mu říkal růžový sliz a změnil tak názory místních zákazníků na kvalitu jídla, napsal deník Daily Mail.

"Je to, jako kdybychom kupovali nejlevnější žrádlo pro psy a jedli ho sami," prohlásil televizní kuchař. Jamie lidem ukázal v praxi, jak se hovězí připravuje u hlavního dodavatele hamburgerů pro McDonald's, společnosti Beef Products Inc.

Řetězec poté změnil postupy při zpracování masa. S Jamie Oliverem souhlasí i mikrobiolog amerického ministerstva zemědělství Geral Zirnstein, který pro Daily Mail prohlásil, že použití hydroxidu amonného by mělo být v potravinářské výrobě omezeno.

Český McDonald´s se vůči tvrzení, že se při výrobě masa používá používá hydroxid amonný ohrazuje. "Takzvaný růžový sliz ve výrobcích z hovězího masa v České republice ani na Slovensku ani jinde v Evropě nepoužíváme a nikdy jsme nepoužívali. Společnost McDonald´s nepoužívá hydroxid amonný v hovězím mase. Pro výrobu hamburgerových plátků používáme pouze ručně vykostěné výsekové partie předního hovězího masa. K umletému masu se nepřidávají žádné další přísady ani emulgátory," říká mluvčí společnosti Drahomíra Jiráková.

"McDonald´s používal hydroxid amonný v masových plátcích v minulosti v USA. V souvislosti se snahou společnosti sjednotit celosvětově standardy na výrobu a zpracování hovězího masa bylo ukončeno jeho používání už v polovině roku 2011. Rozhodnutí bylo uskutečněno ještě dříve, než Jamie Oliver odvysílal zmiňovaný pořad," upřesňuje.

Hydroxid amonný je ve Spojených státech označován za bezpečnou látku. V potravinářství a masném průmyslu slouží hlavně k usmrcení bakterií nacházejících se v libovém hovězím mase.

Používá se i v České republice jako emulgátor E527. Slouží k úpravě pH, pomáhá jako kypřicí látka. Považuje se za bezpečný. Používá se ke korekcím kyselosti, zlepšuje rozpustnost bílkovin a kakaa, pomáhá při zpracování pitné vody. Dále se využívá k výrobě karamelů, cukrářských a pekařských výrobků nebo sýrů. Najdeme jej i v průmyslu zabývajícím se zpracováním krmiva pro zvířata. Používá se jako detergent na odstraňování skvrn, nalezneme jej v některých barvách na vlasy.

V České republice smí být používán v množství, které je nezbytné k výrobě potravin mimo výjimky dané zákonem (dětská výživa). V USA je tato látka povolena, v Austrálii je zakázána.

Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.