Šetřete s Jamiem Oliverem a zkuste jeho dva cenově dostupné recepty

aktualizováno 
"Nakupujte s rozvahou, vařte chytře a získejte z nakoupených surovin maximum," odhaluje svoje nové motto populární "šéfkuchař bez čepice" Jamie Oliver. Hvězda mezi televizními kuchaři se vrací k domácímu vaření, nově ovšem s větším ohledem na rodinný rozpočet.

Jamie Oliver, populární britský šéfkuchař. Nově radí, jak v kuchyni ušetřit. | foto: TV Paprika – Šetřete s Jamiem

Nové motto odhaluje populární Jamie Oliver v novém televizním seriálu Save with Jamie, který u nás pod názvem Šetřete s Jamiem v české premiéře vysílá TV Paprika.

Vždyť dobrá jídla nemusejí stát majlant. I z běžně dostupných ingrediencí lze vyčarovat pokrmy, které dokážou potěšit i náročnějšího strávníka. A uznávaný britský kuchař už nejednou prokázal, jak bere boj za zdravou stravu vážně.

Zkuste recepty od Jamieho

V roce 2011 se mu povedlo vyhrát boj nad světovým řetězcem s rychlým občerstvením. Upozornil zákazníky na to, jak se reálně připravuje maso, které se tam podávalo. Dokonce přirovnal jejich hamburgery k psímu žrádlu. Nakonec byl řetězec nucen pod palbou kritiky změnit výrobní postupy.

Další akcí, kterou si zajistil místo mezi nejvlivnějšími britskými osobnostmi, byla jeho iniciativa proti nezdravé stravě ve školních jídelnách ve Velké Británii a Spojených státech. Podle něj se v devíti z deseti škol podávají nevyhovující jídla.

Jamie si rád pohrává s běžně dostupnými surovinami, které se pod jeho rukama promění v pozoruhodné pokrmy pro celou rodinu. Ukáže například, jak přeměnit vepřové ramínko v lahodnou sekanou nebo hovězí hruď v úžasné pikantní rizoto. Nechme se inspirovat, jak levně, nápaditě a chutně připravit zdravá jídla.

Recept na zapékaný květák s brokolicí

Ingredience pro 6 osob: 2 stroužky česneku, 50 g polohrubé mouky, 50 g nesoleného másla, 500 ml polotučného mléka, 500 g brokolice, 75 g zralého čedaru, 1 kg čerstvého(mraženého) květáku, 2 krajíce oschlého pečiva, hrst čerstvého tymiánu, 25 g mandlových lupínků a olivový olej.

Zapékaný květák s brokolicí

Zapékaný květák s brokolicí

Troubu předehřejte na 180 °C. Nasekaný česnek přidejte spolu s máslem na pánev a když se začne máslo rozpouštět, přidejte mouku a mléko a důkladně vše promíchejte, aby nevznikly hrudky.

K připravené směsi přidejte nakrájenou brokolici a nechte ji vařit přibližně 20 minut. Když se brokolice začne rozpadat, rozmixujte ji ručním mixérem. Do brokolicové směsi pak přidejte půlku nastrouhaného čedaru.

Do zapékací mísy rozložte květák, který předem rozeberte na růžičky. Přelijte květák brokolicovou omáčkou a nastrouhejte na ni zbytek čedaru.

Oschlé pečivo rozmixujte na drobky, ke kterým přidejte lístky tymiánu a mandle. Celou směs ještě promíchejte s trochou olivového oleje, dochuťte je solí a pepřem a poté ji rozprostřete na brokolicovou omáčku. Nechte zapéci v předehřáté troubě zapékat hodinu a můžete podávat.

Recept na vepřovou sekanou s rajčatovou omáčkou

Ingredience pro 6 osob: 3 mrkve, olivový olej, 100 g oschlého pečiva,  500 g libovějšího mletého vepřového masa, 2 lžičky sušeného oregana, 30 g sýru feta, 1 vejce, 3 chilli papričky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 700 ml rajčatového protlaku, 30 g čedaru a 480g balení špaget.

Troubu si předehřejte troubu na 200 °C. Mrkve oškrábejte, nakrájejte na čtvrtinu délky a nechte je zhruba 10 minut péct na pečicí mřížce.

Vepřová sekaná s rajčatovou omáčkou

Vepřová sekaná s rajčatovou omáčkou

Mezitím si rozmixujte pečivo na drobky a dejte ho do velké mísy k mletému masu. Přidejte ještě lžičku oregana, sýr feta, vejce a směs ochuťte solí a pepřem. Celou směs důkladně promíchejte, aby se všechny složky spojily.

Ze směsi vytvarujte zhruba 20 centimetrů dlouhý bochník sekané, položte sekanou na mřížku a zapékejte ji 25 min, nebo dokud nebude zcela propečená.

Zbavte se semínek u chilli papriček, nakrájejte je na poloviny, papričky krátce (2 minuty) orestujte na oleji a mezitím nasekejte česnek a cibuli. Papričky vyndejte z pánve, naopak na ni přidejte česnek a cibuli se zbytkem oregana a restujte na mírném ohni zhruba 10 minut. Poté přidejte rajčatový protlak, dochuťte a nechte omáčku ještě pár minut zvolna vařit.

Hotovou sekanou dejte do hrnce, přelijte rajčatovou omáčkou, naaranžujte kolem sekané chilli papričky a mrkev a přidejte navrch nastrouhaný čedar. Pak hrnec se sekanou vložte zpátky do trouby a nechte péct 5 až 10 minut, dokud nezezlátne sýr.

Mezitím uvařte špagety na skus a nechte je okapat. Nakonec hrnec se sekanou vložte doprostřed stolu, kde teprve sekanou nakrájejte, aby do sebe nasákla omáčku.

Autoři:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Další z rubriky

V topné sezoně nezapomínejte větrat, vyhnete se rosení oken i plísním

Nesprávný způsob větrání může způsobit rosení oken.

S přicházející zimou a začátkem topné sezony se v bytech a domech může objevit problém s vlhkostí a s tím spojené...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Najdete na iDNES.cz