Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Japonci nechtějí zatěžovat pozůstalé pohřbem. Kupují si rakev už zaživa

  12:19aktualizováno  12:19
Stoupající náklady na pohřeb v Japonsku nastartovaly boom pohřebních služeb. S tím, jak populace stárne, si stále více starších lidí zajišťuje služby spojené s pohřbem předem. Objednávají si rakev na míru, dokonce si ji mohou dopředu vyzkoušet.

V Japonsku se v posledních letech enormně zvýšil počet pohřebních ústavů, z 550 v roce 2000 na téměř 2000 v současné době. Jejich obrat se za tu dobu zdvojnásobil.

Fotogalerie

Do pohřebního byznysu se nyní zapojil i jeden z velkých obchodních řetězců Aeon, který dává možnost seniorům vybrat si rakev na míru a vyzkoušet si ji předem, aby se v ní cítili dobře. „Existuje velké množství seniorů, kteří si uvědomují, jak by finančně zatížili pozůstalé. Proto si služby objednávají zodpovědně už za života,“ popisuje manažer prodeje u Aeon Tomoya Tani.

Kompletní služby však řetězec nedokáže nabídnout, protože do smlouvy mají co mluvit hlavně chrámy, v nichž pohřby probíhají. Jinak udělají vše. Během sezení s klienty se nabízejí i služby fotografa, aby zesnulí v budoucnu při obřadu působili co nejlépe.

Jak se zdá, tyto služby jsou pro mnoho lidí přínosem. Jako například pro 78letého Masaaki Miyazakiho. „Přišel jsem na seminář, protože v mých letech už je načase o těchto otázkách začít přemýšlet,“ popsal v okamžiku, kdy si vyzkoušel, zda mu bude rakev pohodlná a nechal se vyfotit na parte.

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.