Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Japonci nafilmovali mládě latimérie, ryby, která zapomněla vyhynout

aktualizováno 
Japonským vědcům se podařilo najít a nafilmovat mládě hlubinné ryby larimérie podivné, jejíž původ sahá do doby vzdálené stovky milionů let. Objevili ji v hloubce 161 metrů, jde o první filmový záznam.

Japonští vědci jsou podle agentury AFP první, kdo zachytil mládě této lalokoploutvé ryby latimérie podivné (Latimeria chalumnae). S kamerou ji objevili v zátoce Manado poblíž indonéského ostrova Sulawesi. Dvacetiminutový film zachycuje modro-bíle skvrnitou latimérii dlouhou 31,5 centimetru proplouvající mezi balvany na mořském dně.

"Pokud víme, je to první kamerový záznam mláděte latimérie podivné. Teď budeme schopni zjistit, kde tyto tajemstvím opředené ryby žijí a jak se rozmnožují," řekl Masamicu Iwata z akvária v japonském Iwaki, které film začátkem října natočilo. Vědci k tomu použili na dálku ovládanou ponorku vybavenou kamerou. Mládě podle nich bylo narozené teprve nedávno.

Latimérie podivná

Latimérie podivná vědecký svět fascinuje. Její předci žili už před 360 miliony lety. Dospělí jedinci dosahují velkosti dvou metrů a váhy asi 80 kg a žijí do hloubky 700 metrů, většinou na mořském dně, po němž se pohybují jakýmsi kráčením.

Podle expertů se vývoj této ryby zastavil, takže je považována za živou fosílii. Má vlastnosti společné s předky prvních suchozemských obratlovců - náznak končetin na čtyřech ploutví a vzduchový vak považovaný za primitivní plíce.

Latimérie podivná

Rozmnožuje se tak, že vajíčka zrají v těle matky, živá mláďata se rodí po třináctiměsíční březosti. Latimérie je špatný plavec a pohybuje se spíš jako obratlovci, střídavým pohybem končetin. Byla dlouho považovaná za vymřelý druh, dokud ji v roce 1938 nevylovili u afrických břehů. Identifikovala ji kurátorka muzea z jihoafrického East Londonu Marjorie Courtenay-Latimerová, po níž byla pojmenována.

Latimérie podivná

Latimérie podivná22. prosince 1938 byla vylovena u břehů Afriky a objevena kurátorkou muzea v jihoafrickém East Londonu Marjorie Courtenay-Latimerovou, avšak podařilo se jí zachránit pouze některé její části.

O svém objevu informovala ichtyologa Jamese Leonarda Brierleyho Smithe, který její nález systematicky zařadil do skupiny lalokoploutvých ryb, jež byla považována za vyhynulou již koncem druhohor, a na počest objevitelky nový druh pojmenoval vědeckým názvem Latimeria chalumnae. Ostatní vědci ovšem objev prohlásili za falzifikát.

Roku 1952 byla vylovena další latimérie u Komorských ostrovů, východně od afrického pobřeží. Ukázalo se, že latimérie se u Komorských ostrovů loví sice v malém počtu, ale pravidelně, a místní domorodci ji dobře znají.

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.