náhledy
Japonská polévka osuimono
Autor: Ladislav Ptáček, iDNES.cz
Japonské vánoční menu: nechybí pečená ryba ani bramborový salát. Každý týden vám přineseme další recept.
Autor: YAMATO, Marek Dienstl
Základem japonské polévky osuimono je vývar z řasy a sušeného tuňáka.
Autor: YAMATO, Marek Dienstl
V jakémkoliv menu japonské kuchyně je základem kvalitní rýže vařená v rýžovaru.
Autor: YAMATO, Marek Dienstl
Suroviny potřebné na přípravu polévky osuimono
Autor: osuimono, video.iDNES.cz
Sušené kousky tuňáka neboli katsuobushi
Autor: osuimono, video.iDNES.cz
Čerstvé krevety (zrůžoví až po vložení do vroucí vody)
Autor: osuimono, video.iDNES.cz
Čerstvé krevetky zbavte střívek (postup viz video).
Autor: osuimono, video.iDNES.cz
Do kastrolku s vodou vložte řasu, přiveďte vodu k varu a řasu z vody zase vytáhněte.
Autor: osuimono, video.iDNES.cz
Pak vypněte oheň, do vroucí vody nasypte kousky sušeného tuňáka a nechte ho zhruba 10 minut louhovat.
Autor: osuimono, video.iDNES.cz
Vývar z řasy a tuňáka slijte (kousky tuňáka nechte usušit, ještě je využijete).
Autor: osuimono, video.iDNES.cz
Čerstvé krevety vařte v osolené vodě (cca 2 minuty), krásně zrůžoví. Kolečka mrkve byste ideálně měli uvařit zvlášť, pro změnu ve vodě oslazené lžičkou cukru.
Autor: osuimono, video.iDNES.cz
Do každé mističky (kalíšku) naaranžujte po jedné krevetě a dvou třech kouscích vařené mrkve.
Autor: osuimono, video.iDNES.cz
Přilijte vývar...
Autor: osuimono, video.iDNES.cz
Pro vůni ještě navrch naaranžujte kousek citronové kůry.
Autor: osuimono, video.iDNES.cz