Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Velcí thajští brouci na talíři. Takové je japonské valentýnské menu

aktualizováno 
Valentýnské akce se inzerují už týdny předem a často se i v předstihu konají. V baru Duranbar v centru Tokia si naplánovali valentýnský večer už 12. února. Přivezli obří thajské vodní brouky a na hmyzu postavili celý koncept večera.

V baru jste si mohli objednat nejen koktejly, do kterých barmani přimíchali i útroby brouků, ale stejně postupovali například i se šlehačkou, která se servírovala se zákusky. Hotové pokrmy a koktejly pak ještě zdobili skořápkami hmyzích těl.

Fotogalerie

„Když jsem viděl ty koktejly prvně, vypadaly jako děsivě špinavé. Jenže pak jsem to ochutnal a bylo to ovocné a velmi chutné,“ přiznal se dvacetiletý student Saki Osawa.

Mezi oblíbená jídla na akci, která přitáhla asi 90 hostů, patřil koktejl z brusinek s vodním broukem a karamelizovaní červi s ořechy. Tento chod se prodával za 800-1 000 jenů (asi 180-220 korun). „Brouci křupají stejně jako ořechy a dobře chutnají s čokoládou,“ neskrýval překvapení dvacetiletý zákazník Sayumi Makino, který předtím nikdy brouky nejedl.

Yuta Shinohara, organizátor akce, se ze zájmu mladých lidí radoval. Rád by podpořil hmyz jako alternativní kulturu jídla v Japonsku. „Miluji hmyz a myslím, že je to opravdu zábavné jídlo. A jsem upřímně přesvědčený o jeho potenciálu a atraktivitě. Jen ještě musíme přesvědčit lidi, že jíst hmyz je zábavné,“ tvrdí Shinohara, který jí hmyz od dětství.

Dává mu za pravdu i Organizace OSN pro výživu a zemědělství, podle které je v celosvětovém měřítku hmyz výborným a k životnímu prostředí šetrným zdrojem bílkovin.

Autor:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Míchačce na beton postačí jen 230 V, ale raději zkontrolujte jističe

Malá míchačka se hodí u každého domu.

Míchačka není velká investice a kolem domu se vždycky hodí. Protože stavbou domu starost nekončí. Vždycky je třeba...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i praktickou možnost jak si...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se...

Najdete na iDNES.cz