Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

aktualizováno 
I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá dobře. Leckde už kvetou plicníky či podběl, sbírat se dá i čerstvá mlaďoučká nať kopřiv, šnytlík, jahodník, mokrýš a další.

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy, plicník a další bylinky na čaje i do kuchyně můžete právě na jaře přinést z lesa. | foto: Pavel Šustr

Honba za medvědím česnekem jakoby odsunula ostatní lesní plody a jarní rostliny na druhou kolej, což je škoda. I jiné bylinky se mohou pochlubit čerstvou chutí česneku, třeba česnáček lékařský. Podívejte se (článek zde):

A nejde jen o česnek. Na jaře můžete propašovat do kuchyně i bylinky, které nahradí třeba nať petržele, nebo jsou vhodné do salátu. Vyzkoušet lze třeba kerblík, mladý šťovík, kokošku pastuší tobolku a další (praktické rady zde).

Nejde jen o bylinky, opravdu rostou i houby

Kromě houbařských úlovků si tedy z lesa můžete donést i spoustu jarních bylinek, tak je škoda toho nevyužít, jak dokazují fotografie nadšeného havířovského houbaře Pavla Šustra, člena facebookové skupiny Houby.

Fotogalerie

V některých lokalitách už sice rostou kačenky (v kuchyni lze na jejich přípravu využít například Pohlreichův recept zde), jinde zase ale naopak ještě zimní houby, jako je oblíbené Jidášovo ucho.

To je právě aktuálně nejčastějším houbařským úlovkem Pavla Šustra. „Je to dřevokazná houba, takže roste na kmenech stromů. Nenajdete je na zemi jako kačenky, i když na ty si tady kolem Havířova stejně můžeme nechat zajít chuť. U nás nerostou, takže je fajn, že jsme donedávna mohli sbírat hlívu, která roste celoročně, a teď ještě stále ty Jidáše. A pak už v květnu májovky a snad i první hříbky,“ těší se houbař na letošní sezonu v lese a na lukách.

Pochvaluje si, že Jidášovo ucho zůstává křupavé i po tepelné úpravě. „Výborné jsou tyhle houby pod maso, nebo do masových směsí. Přidat je můžete i do bramboráku, nebo bramborák naplnit právě masovou směsí,“ popisuje houbař jejich přípravu v kuchyni. (Rady na využití v kuchyni zde.)

Navíc se Pavel Šustr pochlubil na Facebooku úlovkem nejen houbařským, z procházek do lesa si nosí právě i bylinky do kuchyně či na sušení. „K zahození není divoký šnytlík, i já mám ale moc rád medvědí česnek,“ říká Havířovák.

"Zleva nahoru a doprava: devětsil lékařský, devětsil bílý, šnytlík neboli pažitka, prvosenka jarní a listy medvědího česneku. V druhé řadě pak mladé kopřivy a plicník lékařský, vpravo na talíři Jidášovo ucho," popisuje houbař Pavel Šustr své jarní úlovky.

„U nás roste ranější, ukrajinská forma, takže teď už mu vyrážejí poupata. V kuchyni ho používám snad na všechno: skvělý je do pesta i čerstvých nápojů,“ popisuje, jak si mixuje smoothie z listů medvědího česneku a březové vody, které na jaře sbírá z naříznutých, ještě neolistěných bříz na své zahradě.

„Střídavě na tento nápoj používám listy medvědího česneku a mladých kopřiv,“ popisuje Pavel Šustr svou detoxikační kůru, kterou si dopřává každé jaro. Pro řadu bylinek je koneckonců právě jarní sběr - na konzumaci, čerstvé čaje i sušení - nejvhodnější.

Platí to třeba i pro výše zmíněné mladé kopřivy. „Sbírám teď listy jahodníku, plicník lékařský, podběl. I devětsil lékařský a bílý, ty jsou vhodné na chrapot i astma,“ popisuje své další aktuální úlovky z lesů a luk vášnivý houbař i bylinkář. „Mojí oblíbenou bylinkou je i mokrýš, neboli sleziník, který je skvělý na očistu a posílení jater i sleziny,“ dodává ještě.

Nicméně, nakolik je vhodná ta která bylina právě pro vás a vaše případné zdravotní obtíže, to raději konzultujte se svým lékařem. Nebo se zkušeným odborníkem přes bylinky.

Autor:

Nejčtenější

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...

Nemáte krmítko? Mrkněte se na ptáčky v živém přenosu z Makova

Během přímém přenosu z krmítka v Makově můžete vidět až 50 druhů ptáků.

Mrazy trápí nejen lidi, ale i malé ptáky. Ti pro udržování stálé tělesné teploty vynakládají obrovské množství energie,...



Pět rad co dělat, když cizí pes napadne toho vašeho. Hlavně nenadávejte

Když se psi poperou, je nejdůležitější zachovat chladnou hlavu.

Leckterý pejskař už to zažil a pro mnohé je to noční můra: co když se váš pes nepohodne s cizím a zakousnou se do sebe?...

Známe absolutního vítěze soutěže o nejkrásnějšího psa

Absolutní vítěz: Sia

V pondělí 11. prosince dospěla do finále velká fotografická soutěž o nejkrásnějšího pejska. Ve 12:00 se zastavila...

Z Labe vylovili 70kilového sumce, který měřil 226 centimetrů

Monstrum z „velké řeky“

Milovníci Labe se v létě vypravili na dvoudenní rybářskou výpravu na tuto řeku. Zatímco první den se jim absolutně...



Další z rubriky

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Lahodné jarní kačenky české už rostou, ochlazení jim jen prospělo

Kačenka česká je velmi chutná jarní houba, která ale zdaleka neroste všude.

Houbaři jsou po zimě nabuzení a jejich jarní touha najít místečko s kačenkami připomíná hlad po medvědím česneku. Pokud...

Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská...

Co chlapovi pod stromeček?
Co chlapovi pod stromeček?

Přečtěte si hned 35 tipů na dárky k Vánocům



Najdete na iDNES.cz