Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

aktualizováno 
I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá dobře. Leckde už kvetou plicníky či podběl, sbírat se dá i čerstvá mlaďoučká nať kopřiv, šnytlík, jahodník, mokrýš a další.

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy, plicník a další bylinky na čaje i do kuchyně můžete právě na jaře přinést z lesa. | foto: Pavel Šustr

Honba za medvědím česnekem jakoby odsunula ostatní lesní plody a jarní rostliny na druhou kolej, což je škoda. I jiné bylinky se mohou pochlubit čerstvou chutí česneku, třeba česnáček lékařský. Podívejte se (článek zde):

A nejde jen o česnek. Na jaře můžete propašovat do kuchyně i bylinky, které nahradí třeba nať petržele, nebo jsou vhodné do salátu. Vyzkoušet lze třeba kerblík, mladý šťovík, kokošku pastuší tobolku a další (praktické rady zde).

Nejde jen o bylinky, opravdu rostou i houby

Kromě houbařských úlovků si tedy z lesa můžete donést i spoustu jarních bylinek, tak je škoda toho nevyužít, jak dokazují fotografie nadšeného havířovského houbaře Pavla Šustra, člena facebookové skupiny Houby.

Fotogalerie

V některých lokalitách už sice rostou kačenky (v kuchyni lze na jejich přípravu využít například Pohlreichův recept zde), jinde zase ale naopak ještě zimní houby, jako je oblíbené Jidášovo ucho.

To je právě aktuálně nejčastějším houbařským úlovkem Pavla Šustra. „Je to dřevokazná houba, takže roste na kmenech stromů. Nenajdete je na zemi jako kačenky, i když na ty si tady kolem Havířova stejně můžeme nechat zajít chuť. U nás nerostou, takže je fajn, že jsme donedávna mohli sbírat hlívu, která roste celoročně, a teď ještě stále ty Jidáše. A pak už v květnu májovky a snad i první hříbky,“ těší se houbař na letošní sezonu v lese a na lukách.

Pochvaluje si, že Jidášovo ucho zůstává křupavé i po tepelné úpravě. „Výborné jsou tyhle houby pod maso, nebo do masových směsí. Přidat je můžete i do bramboráku, nebo bramborák naplnit právě masovou směsí,“ popisuje houbař jejich přípravu v kuchyni. (Rady na využití v kuchyni zde.)

Navíc se Pavel Šustr pochlubil na Facebooku úlovkem nejen houbařským, z procházek do lesa si nosí právě i bylinky do kuchyně či na sušení. „K zahození není divoký šnytlík, i já mám ale moc rád medvědí česnek,“ říká Havířovák.

"Zleva nahoru a doprava: devětsil lékařský, devětsil bílý, šnytlík neboli pažitka, prvosenka jarní a listy medvědího česneku. V druhé řadě pak mladé kopřivy a plicník lékařský, vpravo na talíři Jidášovo ucho," popisuje houbař Pavel Šustr své jarní úlovky.

„U nás roste ranější, ukrajinská forma, takže teď už mu vyrážejí poupata. V kuchyni ho používám snad na všechno: skvělý je do pesta i čerstvých nápojů,“ popisuje, jak si mixuje smoothie z listů medvědího česneku a březové vody, které na jaře sbírá z naříznutých, ještě neolistěných bříz na své zahradě.

„Střídavě na tento nápoj používám listy medvědího česneku a mladých kopřiv,“ popisuje Pavel Šustr svou detoxikační kůru, kterou si dopřává každé jaro. Pro řadu bylinek je koneckonců právě jarní sběr - na konzumaci, čerstvé čaje i sušení - nejvhodnější.

Platí to třeba i pro výše zmíněné mladé kopřivy. „Sbírám teď listy jahodníku, plicník lékařský, podběl. I devětsil lékařský a bílý, ty jsou vhodné na chrapot i astma,“ popisuje své další aktuální úlovky z lesů a luk vášnivý houbař i bylinkář. „Mojí oblíbenou bylinkou je i mokrýš, neboli sleziník, který je skvělý na očistu a posílení jater i sleziny,“ dodává ještě.

Nicméně, nakolik je vhodná ta která bylina právě pro vás a vaše případné zdravotní obtíže, to raději konzultujte se svým lékařem. Nebo se zkušeným odborníkem přes bylinky.

Autor:

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

KVÍZ: Znáte dobře naše hřibovité houby?

Pokud houbaříte, hřiby či křemenáče určitě milujete. Ale vyznáte se v nich?

Hřiby pravé i jejich příbuzní jsou asi nejoblíbenějšími a nejčastěji sbíranými houbami u nás. Na našem území roste více...

Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz