Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Je čas na houbové bramboráky, lesní lečo či karbanátky

  9:44aktualizováno  9:44
Předpověď se naplnila a lesy jsou plné hub. Až se vám přejí smaženice a bramboračka, až nasušíte či zamrazíte dost hub na zimu, vyzkoušejte něco nového.

Bramborák je česká klasika, tak proč ji nevylepšit houbami. | foto: Profimedia.cz

Houbové bramboráky

Budete potřebovat 200 g čerstvých hub, 500 g brambor, 1 vejce, mouku na zahuštění, 80 g sádla a sůl.

Brambory nastrouhejte, houby posekejte najemno a obojí smíchejte s vejcem. Podle potřeby zahustěte a osolte. Směs smažte na sádle dokřupava.

Netypické lesní lečo

Spotřebujete 500 g čerstvých tvrdších hub, 300 g zelených paprik, 5 vajec, 2 cibule, 3 stroužky česneku, olej dle potřeby, sůl a pepř.

Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte na oleji, přidejte očištěné nakrájené papriky, houby a utřený česnek se solí, podlijte vodou a duste doměkka. Vmíchejte rozšlehaná vejce a duste, dokud lečo nezhoustne. Nakonec podle chuti dochuťte pepřem a solí.

Houbové karbanátky

Připravte si 300 g pokrájených hub, 500 g mletého masa, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 rohlíky namočené v mléce, 2 vejce, pepř, kmín, majoránku, sůl, strouhanku a 3 lžíce sádla.

Na pánvi zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte houby nakrájené na kostičky. Osolte, opepřete, okmínujte a za stálého míchání restujte, dokud houby nezměknou. V míse promíchejte houby s mletým masem, přidejte vymačkané rohlíky, česnek, sůl, vejce a špetku majoránky. Zahustěte strouhankou, uhněťte karbanátky a smažte je po obou stranách na sádle.

Nenechte si ve středu ujít přílohu DOMOV

Ve středeční příloze MF DNES najdete dalších deset receptů na nevšední houbové speciality a cenné rady, jak houby správně sušit a mrazit.  

Dále přináší již 5. část Encyklopedie ovoce, tentokrát vše o malinách a ostružinách: které odrůdy vybrat a kam je zasadit, jak rostlinám zajistit co nejvíce světla a návod na výrobu domácí malinovky. Nechybí ani inspirace na zařízení jídelny v tradičním i moderním stylu.

Autoři:




Nejčtenější

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Václavka smrková
Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z pozitiv začínajícího podzimu. Pokud byste...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kačenka česká je velmi chutná jarní houba, která ale zdaleka neroste všude.
Lahodné jarní kačenky české už rostou, ochlazení jim jen prospělo

Houbaři jsou po zimě nabuzení a jejich jarní touha najít místečko s kačenkami připomíná hlad po medvědím česneku. Pokud víte, na jakých lokalitách hledat, máte...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.