Houbové bramboráky
Budete potřebovat 200 g čerstvých hub, 500 g brambor, 1 vejce, mouku na zahuštění, 80 g sádla a sůl.
Brambory nastrouhejte, houby posekejte najemno a obojí smíchejte s vejcem. Podle potřeby zahustěte a osolte. Směs smažte na sádle dokřupava.
Netypické lesní lečo
Spotřebujete 500 g čerstvých tvrdších hub, 300 g zelených paprik, 5 vajec, 2 cibule, 3 stroužky česneku, olej dle potřeby, sůl a pepř.
Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte na oleji, přidejte očištěné nakrájené papriky, houby a utřený česnek se solí, podlijte vodou a duste doměkka. Vmíchejte rozšlehaná vejce a duste, dokud lečo nezhoustne. Nakonec podle chuti dochuťte pepřem a solí.
Houbové karbanátky
Připravte si 300 g pokrájených hub, 500 g mletého masa, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 rohlíky namočené v mléce, 2 vejce, pepř, kmín, majoránku, sůl, strouhanku a 3 lžíce sádla.
Na pánvi zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte houby nakrájené na kostičky. Osolte, opepřete, okmínujte a za stálého míchání restujte, dokud houby nezměknou. V míse promíchejte houby s mletým masem, přidejte vymačkané rohlíky, česnek, sůl, vejce a špetku majoránky. Zahustěte strouhankou, uhněťte karbanátky a smažte je po obou stranách na sádle.
Nenechte si ve středu ujít přílohu DOMOVVe středeční příloze MF DNES najdete dalších deset receptů na nevšední houbové speciality a cenné rady, jak houby správně sušit a mrazit. Dále přináší již 5. část Encyklopedie ovoce, tentokrát vše o malinách a ostružinách: které odrůdy vybrat a kam je zasadit, jak rostlinám zajistit co nejvíce světla a návod na výrobu domácí malinovky. Nechybí ani inspirace na zařízení jídelny v tradičním i moderním stylu. |