Bramborák je česká klasika, tak proč ji nevylepšit houbami.

Bramborák je česká klasika, tak proč ji nevylepšit houbami. | foto: Profimedia.cz

Je čas na houbové bramboráky, lesní lečo či karbanátky

  • 7
Předpověď se naplnila a lesy jsou plné hub. Až se vám přejí smaženice a bramboračka, až nasušíte či zamrazíte dost hub na zimu, vyzkoušejte něco nového.

Houbové bramboráky

Budete potřebovat 200 g čerstvých hub, 500 g brambor, 1 vejce, mouku na zahuštění, 80 g sádla a sůl.

Brambory nastrouhejte, houby posekejte najemno a obojí smíchejte s vejcem. Podle potřeby zahustěte a osolte. Směs smažte na sádle dokřupava.

Netypické lesní lečo

Spotřebujete 500 g čerstvých tvrdších hub, 300 g zelených paprik, 5 vajec, 2 cibule, 3 stroužky česneku, olej dle potřeby, sůl a pepř.

Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte na oleji, přidejte očištěné nakrájené papriky, houby a utřený česnek se solí, podlijte vodou a duste doměkka. Vmíchejte rozšlehaná vejce a duste, dokud lečo nezhoustne. Nakonec podle chuti dochuťte pepřem a solí.

Houbové karbanátky

Připravte si 300 g pokrájených hub, 500 g mletého masa, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 rohlíky namočené v mléce, 2 vejce, pepř, kmín, majoránku, sůl, strouhanku a 3 lžíce sádla.

Na pánvi zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte houby nakrájené na kostičky. Osolte, opepřete, okmínujte a za stálého míchání restujte, dokud houby nezměknou. V míse promíchejte houby s mletým masem, přidejte vymačkané rohlíky, česnek, sůl, vejce a špetku majoránky. Zahustěte strouhankou, uhněťte karbanátky a smažte je po obou stranách na sádle.

Nenechte si ve středu ujít přílohu DOMOV

Ve středeční příloze MF DNES najdete dalších deset receptů na nevšední houbové speciality a cenné rady, jak houby správně sušit a mrazit.  

Dále přináší již 5. část Encyklopedie ovoce, tentokrát vše o malinách a ostružinách: které odrůdy vybrat a kam je zasadit, jak rostlinám zajistit co nejvíce světla a návod na výrobu domácí malinovky. Nechybí ani inspirace na zařízení jídelny v tradičním i moderním stylu.