Jedenáct letošních nejlepších kuchařek. Nadělte si kulinářskou radost

  • 2
Šéfkuchař Radek David vybral deset nejlepších kuchařek, které ho oslovily v průběhu letošního roku. Berte to jako seznam dárků nejen pro foodies, ale i pro profesionály z oboru. Jako přídavek přinášíme jednu, která osloví hlavně milovníky vína.
Scandinavian Comfort Food

Scandinavian Comfort Cookbook

Kuchařka je zaměřená primárně na vaření pro rodinu a přátele. Jejím cílem je zkrátka pomoci vytvořit příjemnou událost.

Autorka se zaměřuje především na styl stolování a hygge (zahrnuje něco hezkého, útulného, bezpečného a známého), tedy ten druh pohody, kdy si člověk užívá dlouhé večeře v příjemné společnosti v období krátkých dnů.

Velká kuchařka Čech a Moravy

Velká kuchařka Čech a Moravy

Český autor, který pravidelně publikuje velmi úspěšné kuchařky. Roman Vaněk společně s Pražským kulinářským institutem letos vydal knihy hned dvě, pokračování kuchařky Snadno a rychle 2 a čerstvou novinku Velká kuchařka Čech a Moravy.

Druhá zmíněná je jednak prvním počinem, pod kterým je oficiálně podepsána i Romanova žena Jana Vaňková, a jednak jde o dosud nejobsáhlejší publikaci autora. Je rozdělena do 23 kapitol, obsahuje 431 receptů a 762 fotografií. Recepty klasické české a moravské kuchyně jsou zpracovány krok po kroku tak, aby je zvládl začátečník, ale byly přínosné i pro profesionály.

Květinová kuchařka

Květinová kuchařka: Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení

Od jara až do zimy, z lesa i zahrádky. Květinová kuchařka autorky Jany Vlkové nahlíží do světa jedlých květin a bylin. Její recepty jsou založeny na využití těchto netradičních surovin, experimentování a objevování nových chutí.

Recepty jsou rozděleny do čtyř částí podle ročních období a doplněny o ilustrace, kde jsou jasně označeny ty části rostlin, které jsou jedlé.

The Nordic Kitchen

The Nordic Kitchen: One Year of Family Cooking

Dánský podnikatel a spoluzakladatel světově proslulé restaurace Noma Claus Meyer měl v roce 2016 dost napilno. Nejenže v New Yorku otevřel Great Northern Food Hall, ale také vydal svoji první anglicky psanou kuchařku The Nordic Kitchen: One Year of Family Cooking.

Ta ve 350 receptech představuje skandinávský styl vaření, který stojí především na sezonních, lokálních a především vysoce kvalitních surovinách.

Octaphlilozophy

Octaphilosophy: The Eight Elements of Restaurant André

Atmosféra a prostředí singapurské fine diningové restaurace Restaurant André (její kuchyně je ovšem francouzská) je velmi povedeně zachycena v kuchařce Octaphilosophy: The Eight Elements of Restaurant André.

Restaurace stojí a padá s jejím šéfkuchařem a hodnotami, které přisuzuje nejen svému vaření. Jde o osm elementů: pure, salt, artisan, south, texture, unique, memory a terroir (volně přeloženo jako čistota, sůl, obyčejné tradice, chuť jihu, textura, jedinečnost, paměť a území).

Kniha šéfkuchaře Andrého Chianga je určena pro profesionály nebo ty, jejichž kuchařské schopnosti jsou na vysoké úrovni, a zároveň je profesní a filozofickou biografií autora.

Pickled

Pickled

Dalším současným trendem, který se nese napříč gastronomií, je fermentace a nakládání. Návrat ke starým metodám úpravy surovin si tak přirozeně vyžaduje i vlastní kuchařku.

Povedeným kouskem z letošního seznamu je podle šéfkuchaře knížka Pickled. Autor Freddie Janssen vytvořil přes šedesát originálních receptů, které popisují, jak bez speciální technologie a za použití běžných surovin vytvořit chuťově velmi výrazné pokrmy.

Biota: Grouw. Gather. Cook.

Biota: Grow. Gather. Cook.

Kuchařka Biota od Jamese Vilese si zakládá na lokálnosti pokrmů a surovin a zároveň představuje přes šedesát receptů, kdy každý je doplněn o svůj vlastní příběh vzniku.

Autor zde staví na filosofii rovnováhy mezi zvířecím a rostlinným světem. Recepty proto tvoří rostlinné i živočišné suroviny tak, jak se spolu vyskytují i v přírodě. Navíc je kniha doplněna také fotografiemi z honu nebo ze sbírání surovin. Rozhodně další povedený kousek navracející se zpátky ke kořenům.

Bistronomy

Bistronomy: Recipes from the Best New Paris Bistros

Bistronomy je francouzská kuchyně ve své nejaktuálnější podobě. Na receptech v knize se podílela nová generace zdejších šéfkuchařů.

Ti se odklánějí od klasické upjatosti francouzské kuchyně a začínají se trochu více bavit. Vaří často v menších bistrech na kraji Paříže pokrmy, které se vyhýbají všem těžkým ingrediencím a složitým metodám a nahrazují je jednoduchými, ale propracovanými postupy založenými na místních surovinách.

The Great British Cook Book

The Great British Cookbook

Napříč britskými restauracemi, konkrétně jsou jich rovné dvě stovky, vás vezme letos vydaná kuchařka The Great British Cookbook. Obsahuje 200 receptů od 200 šéfkuchařů z 200 nejprestižnějších britských restaurací, hotelů, penzionů a michelinských podniků. Představuje tak inspiraci pro vlastní vaření, ale také velmi obsáhlého průvodce současnou britskou gastronomií.

Vegetables that Sparkle the Conversation

Vegetables that Sparkle the Conversation

Celkem 68 čistě zeleninových receptů nabízí kuchařka Vegetables that Sparkle the Conversation. Jejich autorem je vítěz soutěže o Nejlepšího zeleninového kuchaře roku 2015 Seppe Nobbels.

Jeho recepty v kuchařce jsou zdravé a jednoduché na přípravu. V Nobbelsově restauraci je zvykem pokrmy sdílet, a proto jsou i jeho knižní recepty založeny na tomto způsobu servírování, který je ideální pro obědy nebo večeře s rodinou nebo přáteli.

Průvodce nejlepšími víny

Průvodce nejlepšími víny České republiky 2016/2017

Koncem září letošního roku vyšel Průvodce nejlepšími víny v České republice 2016/2017. Ten od roku 2014 každoročně vydává časopis WINE & Degustation jako aktuální nezávislý přehled nejlepších vín v České republice. Letošní již třetí vydání obsahuje přes 860 vín od více než 150 vinařů.

Původní článek vyšel v magazínu Storyous a byl redakčně upraven.