Jedinečný játrový knedlík od manželky Otakara Brouska, tip na nedělní oběd

  0:51aktualizováno  0:51
Originální knedlík s drůbežími drůbky ochutnali Brouskovi poprvé před lety ve Valticích, u rodinné přítelkyně. Luka Brousková posléze recept upravila tak, aby byla jeho příprava jednodušší, rychlejší, a přesto neztratil svou výjimečnou chuť.

Manželé Brouskovi si játrový knedlík zamilovali | foto: www.e-knihovnicka.cz

"Původně se do něj ještě přidávaly další drůbky, tedy kuřecí srdíčka a žaludky, což ovšem předpokládalo mnohem delší dobu vaření. A protože čas je drahá veličina, ponechala jsem v receptuře jen syrová játra a tepelná úprava knedlíku se díky tomu výrazně zkrátila," směje se Luka Brousková, manželka herce Otakara Brouska. Pro správnou chuť je důležitý také česnek a majoránka, se kterými se nemá šetřit.

Recept na játrový knedlík

Připravte si 4 rohlíky, 200 g kuřecích jater, 3 vejce, paličku česneku, sůl, černý mletý pepř, majoránku a lžíci vepřového sádla. Neobejdete se bez folie na tlačenku, ideálně o průměru 13 centimetrů; koupíte ji v papírnictví či v domácích potřebách.

Ingredience potřebné na játrový knedlíkHousky či rohlíky nakrájejte na kostky a přidejte k nim nahrubo pokrájená, poutek zbavená játraSyrová vejce, nejlépe rozšlehaná, rohlíky a játra spolehlivě spojí

Rohlíky nakrájejte na kostičky, očištěná a poutek zbavená játra nahrubo pokrájejte. Obojí dejte do misky a přidejte syrová vejce, nejlépe rozšlehaná, a směs promíchejte.

Chybět nesmí tuk, nejlépe se osvědčilo sádlo. Nemělo by být tekuté, ani tuhéNezapomeňte přidat čerstvě prolisovaný česnekSměs osolte, přidejte mletý černý pepř a podle chuti jemně rozemnutou majoránku

V knedlíku nesmí chybět ani tuk, nejlépe se osvědčilo sádlo, přidejte ho tedy velkou lžíci. Pak do směsi prolisujte oloupané stroužky česneku a přisypte mletý černý pepř, sůl a jemně rozemnutou majoránku.

Vše rukou promíchejte a hmotu naplňte do střeva na tlačenku se zavázaným spodním koncemObsah nohavice stáhněte dolů k zavázanému konci, volný konec také zaškrťte a zavažte šňůrkou, která nesklouzne Knedlík vložte do osolené vroucí vody a vařte 25 až 40 minut

Vše promíchejte, případně podle potřeby dochuťte, a hmotu napěchujte do fólie na tlačenku. Osvědčila se ta o průměru 13 centimetrů, v širší by se knedlík musel déle vařit. Nejprve zavažte jeden konec, fólii naplňte, obsah stáhněte a šňůrkou zavažte i druhý konec. Válečky vložte do vroucí osolené vody a vařte je dle tloušťky od 25 do 40 minut.

Uvařený knedlík nakrájejte na plátky a podávejte ještě teplý se zelím nebo i studený se zeleninovým salátem. Lze ho samozřejmě podávat i jako přílohu k masu.

Varianta s hlívou a uzeninou

Když Luka Brousková tuto delikatesu připravila před časem v televizním pořadu Jiřiny Bohdalové, proletěl recept republikou jako uragán. Kdo ho ochutnal, chválí ho. Není divu, že se v internetových diskuzích objevily také jeho různé obměny, například s přídavkem uzeniny a hlívy ústřičné.

Na játrový knedlík s hlívou ústřičnou a uzeninou budete potřebovat čtyři housky, 250 g kuřecích jater, 75 g šunkového salámu, 3 syrová vejce, 1 lžíci másla, 200 g hlívy ústřičné, 1 paličku česneku, majoránku, grilovací koření, sůl a černý mletý pepř.

K pečivu nakrájenému na kostky přidejte pokrájená játra, na kostičky nakrájený salám a kousky hlívy. Vmíchejte vejce, máslo, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku, koření a vše promíchejte. Směsí naplňte fólii na tlačenku a vařte v osolené vodě zhruba 30 minut.

Tyto recepty najdete spolu s dalšími v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Domácí knedlíky.

Autoři:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Husička po pěti hodinách pomalého pečení

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už...

Polka vytvořila obal z bakterií a kvasinek. Můžete ho sníst

Biologický obal je vyrobený z přírodních látek a po použití jej můžete...

Polská návrhářka Roza Januszová vymyslela alternativu k plastovým obalům na potraviny. Je vyrobena z přírodních látek a...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Najdete na iDNES.cz