Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jedinečný játrový knedlík od manželky Otakara Brouska, tip na nedělní oběd

  0:51aktualizováno  0:51
Originální knedlík s drůbežími drůbky ochutnali Brouskovi poprvé před lety ve Valticích, u rodinné přítelkyně. Luka Brousková posléze recept upravila tak, aby byla jeho příprava jednodušší, rychlejší, a přesto neztratil svou výjimečnou chuť.

Manželé Brouskovi si játrový knedlík zamilovali | foto: www.e-knihovnicka.cz

"Původně se do něj ještě přidávaly další drůbky, tedy kuřecí srdíčka a žaludky, což ovšem předpokládalo mnohem delší dobu vaření. A protože čas je drahá veličina, ponechala jsem v receptuře jen syrová játra a tepelná úprava knedlíku se díky tomu výrazně zkrátila," směje se Luka Brousková, manželka herce Otakara Brouska. Pro správnou chuť je důležitý také česnek a majoránka, se kterými se nemá šetřit.

Recept na játrový knedlík

Připravte si 4 rohlíky, 200 g kuřecích jater, 3 vejce, paličku česneku, sůl, černý mletý pepř, majoránku a lžíci vepřového sádla. Neobejdete se bez folie na tlačenku, ideálně o průměru 13 centimetrů; koupíte ji v papírnictví či v domácích potřebách.

Ingredience potřebné na játrový knedlíkHousky či rohlíky nakrájejte na kostky a přidejte k nim nahrubo pokrájená, poutek zbavená játraSyrová vejce, nejlépe rozšlehaná, rohlíky a játra spolehlivě spojí

Rohlíky nakrájejte na kostičky, očištěná a poutek zbavená játra nahrubo pokrájejte. Obojí dejte do misky a přidejte syrová vejce, nejlépe rozšlehaná, a směs promíchejte.

Chybět nesmí tuk, nejlépe se osvědčilo sádlo. Nemělo by být tekuté, ani tuhéNezapomeňte přidat čerstvě prolisovaný česnekSměs osolte, přidejte mletý černý pepř a podle chuti jemně rozemnutou majoránku

V knedlíku nesmí chybět ani tuk, nejlépe se osvědčilo sádlo, přidejte ho tedy velkou lžíci. Pak do směsi prolisujte oloupané stroužky česneku a přisypte mletý černý pepř, sůl a jemně rozemnutou majoránku.

Vše rukou promíchejte a hmotu naplňte do střeva na tlačenku se zavázaným spodním koncemObsah nohavice stáhněte dolů k zavázanému konci, volný konec také zaškrťte a zavažte šňůrkou, která nesklouzne Knedlík vložte do osolené vroucí vody a vařte 25 až 40 minut

Vše promíchejte, případně podle potřeby dochuťte, a hmotu napěchujte do fólie na tlačenku. Osvědčila se ta o průměru 13 centimetrů, v širší by se knedlík musel déle vařit. Nejprve zavažte jeden konec, fólii naplňte, obsah stáhněte a šňůrkou zavažte i druhý konec. Válečky vložte do vroucí osolené vody a vařte je dle tloušťky od 25 do 40 minut.

Uvařený knedlík nakrájejte na plátky a podávejte ještě teplý se zelím nebo i studený se zeleninovým salátem. Lze ho samozřejmě podávat i jako přílohu k masu.

Varianta s hlívou a uzeninou

Když Luka Brousková tuto delikatesu připravila před časem v televizním pořadu Jiřiny Bohdalové, proletěl recept republikou jako uragán. Kdo ho ochutnal, chválí ho. Není divu, že se v internetových diskuzích objevily také jeho různé obměny, například s přídavkem uzeniny a hlívy ústřičné.

Na játrový knedlík s hlívou ústřičnou a uzeninou budete potřebovat čtyři housky, 250 g kuřecích jater, 75 g šunkového salámu, 3 syrová vejce, 1 lžíci másla, 200 g hlívy ústřičné, 1 paličku česneku, majoránku, grilovací koření, sůl a černý mletý pepř.

K pečivu nakrájenému na kostky přidejte pokrájená játra, na kostičky nakrájený salám a kousky hlívy. Vmíchejte vejce, máslo, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku, koření a vše promíchejte. Směsí naplňte fólii na tlačenku a vařte v osolené vodě zhruba 30 minut.

Tyto recepty najdete spolu s dalšími v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Domácí knedlíky.

Autoři:



Nejčtenější

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

Kuchařský, vykosťovací, na zeleninu. Které nože by v kuchyni neměly chybět

Ke každé činnosti v kuchyni je třeba trochu jiný nůž.

Pokud si vybavujete kuchyni, budete potřebovat kvalitní nože. Jelikož jsou dost drahé, je třeba se rozhodnout, které...

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz