Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Atlas hub

a b c d e f g h ch i j k l m n o p q r s t u v x y z

Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.

Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů 
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?

Jedlé houby

Plešivka dlabaná (Calvatia utriformis)

12. května 2008

Plešivka dlabaná roste dosti hojně od května do října hlavně na lukách, pastvinách apod.

Penízovka sametonohá (Flammulina velutipes)

12. května 2008

Přestože má penízovka sametonohá velmi tuhou dužninu, je nejlepší ji usušit a rozdrtit.

Penízovka ocasatá (Xerula radicata)

12. května 2008

Její klobouky jsou široké až 15 cm, takže se budou hodit i na pořádný řízek.

Pečárka ovčí (Agaricus arvensis)

12. května 2008

Pečárky se dobře suší, ale před tím je nutné zjistit, zda nejsou napadeny larvami hmyzu.

Pečárka polní (Agaricus campestris)

12. května 2008

Výborná houba k sušení, protože si velmi dobře zachovává svoji vůni i chuť.

Pečárka císařská (Agaricus augustus)

12. května 2008

Nechejte si ji usušenou na zimu, má výbornou chuť i vůni, která obohatí každičké houbové jídlo.

Opeňka měnlivá (Kuehneromyces mutabilis)

12. května 2008

Z kulinářského hlediska je opeňka hotovým kuchyňským pokladem. Můžeme ji dávat do polévky apod.

Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens)

12. května 2008

Její kulinářské využití je všestranné. Můžeme ji smažit, dusit, opékat na kmíně apod.

Mechovka obecná (Clitopilus prunulus)

12. května 2008

Je zajímavé, že roste všude tam, kde je vždy přítomno i podhoubí hřibů.

Lošák jelení (Sarcodon imbricatus)

12. května 2008

Sušené lošáky jelení milují Japonci, kteří je nazývají kawa-také(kožená houba).

Liška obecná (Cantharellus cibarius)

12. května 2008

Chutná výborně a je všestranně použitelná samotná, ve směsi hub, anebo s masem a rybami.

Liška nálevkovitá (Cantharellus infundibuliformis)

12. května 2008

Velmi dobře se suší, může však být uchovávána i v čistém panenském olivovém oleji nebo v octě.

Lišák zprohýbaný (Hydnum repandum)

12. května 2008

Všestranně použitelný druh, který se dobře hodí k rybám a masu.

Líha klubčitá (Lyophyllum fumosum)

12. května 2008

V Japonsku tuto houbu dokonce pěstují a používají jako jednu z ingrediencí do surijaki.

Lakovka ametystová (Laccaria amethystea)

12. května 2008

Můžeme ji uchovávat v okořeněném alkoholu pro přípravu velice neobvyklé omáčky.

Kyj uťatý (Clavariadelphus truncatus)

12. května 2008

Tato nelupenatá houba roste pouze v jehličnatých lesích na půdách bohatých na vápník.

Křemenáč osikový (Leccinum rufum)

9. května 2008

Křemenáč osikový je vynikající jedlá houba, která je vhodná ke všem kuchyňským úpravám.

Křemenáč březový (Leccinum versipelle)

9. května 2008

Z hlediska uchovávání je asi nejlepší velkou houbu rozkrájet a usušit.

Krásnopórka mlynářská (Albatrellus ovinus)

9. května 2008

Nedoporučuje se příliš k jídlu , konzistence jejího „masa“ se rovná asi stoleté slepici.

Kozák habrový (Leccinum carpini)

9. května 2008

Kozák habrový je jedlá a velmi dobrá tržní houba. Na vzduchu i v jídle intenzivně voní.

Kozák březový (Leccinum scabrum)

9. května 2008

Můžeme ho nakrájet na plátky, usušit a uchovat ho na zimní období, nebo ho použít čerstvý.

Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa)

9. května 2008

Kotrč se velmi dobře suší, nejlépe zavěšením plodnice na provázek na světlém vzdušném místě.

Klouzek obecný (Suillus luteus)

9. května 2008

Vzhledem k šťavnaté dužnině je nejlepší klouzka obecného rozkrájet a usušit pro použití v zimě.

Klouzek kravský (Boletus bovinus)

9. května 2008

Klouzek kravský je jedlý, ale ze všech klouzků je nejméně chutný.

Klouzek bílý (Suillus placidus)

9. května 2008

Klouzek bílý roste nehojně až vzácně od července do října v jehličnatých a smíšených lesích.

Kačenka česká (Verpa bohemica)

9. května 2008

Kuchyňské využití je velmi všestranné. Kačenky můžeme sušit, čerstvé je dusit na másle apod.

Hřib strakoš (Suillus variegatus)

9. května 2008

Hřib strakoš je nejlepší, když se nechá usušit. Je také možno ho přidat do omáček a polévek.

Hřib smrkový (Boletus edulis)

9. května 2008

Je velmi proměnlivý, může dorůst značné velikosti a váhy, až do 1 kg.

Hřib siný (Gyroporus cyanescens)

9. května 2008

Hřib sirný se musí před požíváním tepelně upravit.

Hřib sametový (Xerocomus pruinatus)

9. května 2008

V kuchyni s ním můžete nakládat dle libosti. Hodí se k sušení, k nakládání do octa.

Hřib plavý (Boletus impolitus)

9. května 2008

Je jedlý, po tepelné úpravě nepoživatelný. Hřib plavý roste nehojně až vzácně od čevrvence.

Hřib královský (Boletus regius)

9. května 2008

Hřib královský roste velmi vzácně. Je jedlý, ale nesmí se sbírat.

Hřib koloděj (Boletus luridus)

9. května 2008

Hřib koloděj se nejvíce podobá po tepelné úpravě rovněž jedlému hřibu kováři.

Hřib kaštanový (Gyroporus castaneus)

9. května 2008

Pro svoji vzácnost by si spíš zasloužil ochranu, nechávám jej volně růst.

Hřib hnědý (Boletus badius/Xerocomus badius)

9. května 2008

Mladé plodnice můžeme uchovávat v panenském olivovém oleji nebo naložené ve víně.

Hřib Fechtnerův (Boletus fechtneri)

9. května 2008

Hřib Fechtnerův je jedlá, zároveň ale také zákonem chráněná.

Krmítko v americkém Ohiu