Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Právě teď sázejte jedlé keře i ovocné stromy, ať máte vlastní úrodu

aktualizováno 
Říjen je ideální čas obohatit zahradu a zdaleka nemusí jít jen o okrasné dřeviny. Výsadba nových ovocných stromků není od věci, navíc existuje řada zajímavých, ale opomíjených keřů, které vám také přinesou jedlé plody. Stačí si vybrat.

Jedlé plody dřínu, na které se tak trochu zapomnělo | foto: Profimedia.cz

Dřín obecný (Cornus mas) se dříve hojně pěstoval jako až 8 metrů vysoký strom či keř, ale dnes bohužel upadá v zapomnění. Syrové plody jsou obvykle příliš trpké (i když záleží na druhu), ale tepelně upravené se dají přidávat do dortů a cukroví.

Jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia), nebo také jedlý, je strom, který zůstává atraktivní až do zimy, protože na něm plody dlouho vydrží. Současně se z jeřabin dělají vynikající zavařeniny, vhodné hlavně ke zvěřině. Chutné jsou i kompoty, sirupy, kvašené nápoje a lihoviny.

Jak stromy a keře sázet

Ideální je výsadba stromků i keřů do předem připravených jam, které několik týdnů před výsadbou vykopete, zryjete jejich dno a vyhnojíte. Pokud jste dopředu neměli jasno, že budete ještě něco sázet, případně kam, neznamená to, že už sázet nemůžete. Máte možnost až do prvních mrazíků. K vyhnojení však použijte jen pěkně rozleželý kompost, čerstvý hnůj by spálil kořeny. Poměrně podrobný návod k výsadbě keřů od zkušené zahradnice najdete zde, ovocných stromků zde.

Nově vysazené stromky a keře samozřejmě pečlivě zalévejte, aby měly na zimu dostatek vláhy. To se koneckonců týká i starších ovocných stromů. 

Kmínky mladých stromků obalte pletivem, aby je v zimě neokousala hladová zvěř a dočkaly se ve zdraví jara. Podobným způsobem můžete chránit i vysazené keře, aspoň než povyrostou.

Mišpule německá (Mespilus germanica) je strom podobný hrušni, ale menší. Plody se nechávají na stromě až do prvních mrazů, pak se uskladní, dokud nezměknou a nezačnou se rozkládat. Následně je lze jíst i syrové, ale ještě chutnější je zavařenina nebo rosol.

Bez černý (Sambucus nigra) nejčastěji roste jako zhruba dvoumetrový keř, ale v přírodě lze narazit i na desetimetrové stromy. Syrové bezinky (plody bezu) jsou jedovaté, musí se tepelně upravit. Připravíte z nich vynikající likér, šťávu, víno, povidla i kompot. Při nachlazení se jako účinný osvědčil odvar ze sušených květů.

Hloh azarol (Crataegus azarolus) se hodně pěstuje ve Středomoří a má chutnější plody než u nás známější hloh obecný. Z plodů bohatých na pektin a vitamin C se dají připravit velmi chutné zavařeniny, džemy i vína.

Dřišťál obecný (Berberis vulgaris) je trnitý keř, který se s podzimem krásně vybarvuje. Plody bývaly velmi oblíbené, dnes se konzumují málo. Přitom se dají nakládat do cukru nebo do octa, lze je i zavařit nebo z nich vyrobit džem.

Trnky (Prunus spinosa) jsou sice keře velmi trnité, ale mívají bohatou násadu temně modrých ojíněných plodů. K přímé konzumaci jsou příliš trpké, obvykle se z nich vyrábějí likéry, kořalka či víno. Dají se přeměnit i v džem nebo sirup.

Kalina klikvová (Viburnum trilobum) je rozložitý keř, kterému se daří ve vlhčích půdách. Plody všech kalin se dříve hojně pojídaly, dnes jsou pozapomenuty. Syrové je lze jíst jen po přemrznutí. Dělají se z nich i zavařeniny ostrých chutí a dá se z nich pálit kořalka.

Šípková růže (Rosa canina) dorůstá výšky i kolem 8 metrů a daří se jí takřka všude. Dobře vyzrálé šípky se dají jíst syrové, ale lepší je odstranit z nich ochlupené nažky a udělat z nich džem, sirup nebo zavařeninu.

Autoři: ,



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Jak vybudovat vyvýšený záhon krok za krokem podle ekozahradníka

Na vyvýšeném záhonu lze pěstovat třeba šalotku a mrkev. Jen musíte průběžně...

Vyvýšený záhon je z pohledu skutečného zahradníka vlastně jen takový narychlo zbudovaný kompost s kvalitní zeminou na...

OBRAZEM: Pokochejte se jednou z nejkrásnějších sbírek pivoněk v Evropě

Stačí vstoupit do Botanické zahrady v pražské Troji severním vchodem a...

Stačí vstoupit do Botanické zahrady v pražské Troji severním vchodem a Pivoňkovou louku se zhruba 500 druhy a kultivary...

Sekačku vybírejte podle četnosti sečení a velikosti pozemku

Akumulátorová sekačka je ideální pro toho, kdo nechce rušit sousedy a zároveň...

Při výběru travní sekačky se nevyplatí postupovat jen podle plochy, pro kterou je určená. Do hry vstupují i další...

PŘÍBĚH: Jak se žije s protikvasinkovou dietou
PŘÍBĚH: Jak se žije s protikvasinkovou dietou

Bez čokolády, bez kávy, bez ovoce. Dominičiny zdravotní obtíže ustoupily až poté, co nasadila protikvasinkovou dietu. Jak se jí teď žije bez sladkostí?

Najdete na iDNES.cz