Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pět jedovatých hub, které si nejsnáze spletete s jedlými

aktualizováno 
Houbaři hlásí první nálezy lišek, hřibů kovářů či klouzků. Společně s nimi se však v lese začínají objevovat i další druhy hub. Mezi nimi i ty jedovaté, i když často tolik podobné těm jedlým.

Pokud si nejste absolutně jisti, houbu raději nechejte v lese. | foto: Profimedia.cz

Vybrali jsme pět hub, které si někdy poplete i zkušený houbař. Ten, kdo sbírá pouze hřibovité houby, nemusí mít z fatální záměny strach, ovšem houbaři sbírající holubinky, růžovky a další druhy lupenatých hub musí být velmi ostražití.

Bez knihy do lesa

Stáhněte si do čtečky průvodce Poznáváme jarní houby a těžký atlas hub klidně nechte doma.

Absolutně neplatí, že houby okousané plži, zvěří či prožrané červy jsou jedlé. Larvám ani plžům jedovaté toxiny nevadí. Mají totiž jinou látkovou výměnu, a tak si klidně pochutnají i na smrtelně jedovaté muchomůrce zelené.

Neplatí ani pověra, že všechny jedovaté houby jsou nepříjemné na chuť a pálí. Můžeme opět poukázat na muchomůrku zelenou. Vůni má nenápadnou a podle lidí, kteří se jí otrávili, chutná dokonce báječně. Oproti tomu řada jedlých druhů má nepříjemnou vůni a palčivější chuť, ale ty se tepelnou úpravou ztrácejí.

Ani mýtus o tom, že jedovaté houby po rozkrojení změní barvu, není založen na pravdě. Změna barvy nesouvisí s toxiny, ale je důsledkem okysličovací reakce barviva. Jistě se vám už do ruky dostal jedlý hříbek, který po rozkrojení zmodral.

A stejným nesmyslem je i pověra, že stříbro po kontaktu s jedovatou  houbou zčerná. Nezčerná. Jedovaté toxiny tuto reakci nezpůsobují.

1.Muchomůrka růžovka vs. muchomůrka tygrovaná

Muchomůrka růžovka je jedna z vůbec nejchutnějších hub. Dříve lidem nahrazovala maso, proto se jí říká masák. Roste od května do října ve všech lesích. Klobouk je v mládí polokulovitý, později až plochý, dorůstá průměru 5 až 20 centimetrů.

Pokožka je masově narůžovělá, bílé lupeny při poranění zrůžoví, stejně jako ostatní místa při napadení hmyzem.

Muchomůrka růžovka

Muchomůrka růžovka

Muchomůrka tygrovaná

Muchomůrka tygrovaná

Odlišné znaky: Od muchomůrky tygrované ji odlišíte díky prstenu. Růžovka ho má výrazně rýhovaný, muchomůrka tygrovaná hladký. Růžovka má navíc třeň pokrytý více kruhy malých bradavek, tygrovaná jej má zakončen bílou obrubou.

Muchomůrka tygrovaná roste od června do října v listnatých lesích a parcích, především v teplejších oblastech. Klobouk má průměr 4 - 12 cm, bývá šedohnědý nebo žlutohnědý.

Dužnina je bílá a neměnná. Je prudce až smrtelně jedovatá, vyvolává mykoatropinovou otravu. Následky mohou být vážné i po požití malého množství.

2.Holubinka trávozelená vs. muchomůrka zelená

Holubinka trávozelená roste hlavně pod břízami, ale i smrky, často na lesních cestách nebo i v parcích, od června do října. 3 - 10 cm velký klobouk je zelený, uprostřed nahnědlý. Třeň je křehký, bílý, ve stáří narezivělý. Stejně jako ostatní holubinky chutná skvěle ve směsích nebo vypražená do škvarků.

Holubinka trávozelená

Holubinka trávozelená

Muchomůrka zelená

Muchomůrka zelená

Odlišné znaky: Holubinku rozeznáte podle toho, že nikdy nemá prsten ani pochvu naspodu třeně. Ta je u muchomůrky zelené lidově nazývaná kalich smrti.

Muchomůrka zelená je naše nejjedovatější houba, která má na svědomí až 90 procent veškerých úmrtí po otravách houbami. Roste od června do října, především v listnatých lesích. Zbarvení klobouku může být nažloutlé, zelené, ale i bělavé.

Základním poznávacím znakem je ztlustlý spodní třeň, který obepíná volná pochva jako punčocha.

3.Hřib kovář vs. hřib satan

Hřib kovář roste už od května, ale hojný je především v létě a na podzim. Najdete ho ve všech typech lesů, nejvíce ve smrčinách a hlavně v podhorských oblastech.

Má tmavohnědý až hnědočerný sametový klobouk, dužnina je sytě žlutá, po poranění intenzivně modrá. Třeň je červeně šupinkatý. Je oblíben pro svou pevnost, chutný je v omáčkách i naložený v octu. Vyžaduje delší tepelnou úpravu.

Hřib kovář

Hřib kovář

Hřib satan

Hřib satan

Odlišné znaky: Hřib kovář má tmavší klobouk a na třeni červené šupiny. Hřib satan má na třeni červenou síťku.

Hřib satan najdete jen velmi vzácně, především v teplých listnatých lesích, pod buky, duby, lípami, břízami a habry. Klobouk má bělavý nebo našedlý, dužnina je bělavá, na řezu slabě modrá. Za syrova je prudce jedovatý, vyvolává silné žaludeční a střevní potíže. Protože jde o vzácnou houbu, je třeba ho chránit a nesbírat.

4.Ryzec smrkový vs. ryzec kravský

Ryzec smrkový můžete najít od srpna do listopadu, často v mladých smrčinách nebo na travnatých okrajích lesů či kolem lesních potoků. Klobouk má oranžový s tmavšími soustřednými kruhy. Starší plodnice mívají zelené fleky. Bohužel je často napaden hmyzem.

Chuť má kořennou, skvěle chutná na sádle nebo naložený do octa.

Ryzec smrkový

Ryzec smrkový

Ryzec kravský

Ryzec kravský

Odlišné znaky: Ryzec smrkový roní červené mléko, ryzec kravský palčivé bílé. Další jedlý ryzec borový má mrkvově červené mléko a ryzec syrovinka bílé, sladké a velmi silně ronící.

Ryzec kravský má kobouk, který je na okrajích nápadně chlupatý, načervenalý se světlejšími pruhy. Může dosáhnout šířky až 12 cm. Roste nejčastěji pod břízami a ve světlých lesích, někdy i mimo ně, především v létě a na podzim.

Vyznačuje se ostrou palčivou chutí. Vyvolává silné průjmy a zvracení.

5.Liška obecná vs. hlíva olivová

Liška obecná je jedna z nejoblíbenějších hub. Roste od června do října v jehličnatých lesích, často pod smrky, místy velmi hojně. Klobouk má žlutý nebo oranžovohnědý, nálevkovitý, na okrajích zprohýbaný, dužninu bílou.

Nejlepší je ve smetanových omáčkách, polévkách, smažená na oleji, s estragonem. Hodí se i k nakládání.

Liška obecná

Liška obecná

Hlíva olivová

Hlíva olivová

Odlišné znaky: Liška obecná vyrůstá ze země na rozdíl od hlívy olivové, která vyrůstá v trsech ze dřeva. Rovněž podobná strmělka nálevkovitá (jedlá) ze dřeva nikdy neroste.

Hlíva olivová se nejčastěji vyskytuje v teplejších oblastech, na kmenech či pařezech listnatých stromů, obvykle ve větších trsech. Nálevkovitý klobouk je oranžový či hnědavý, dužnina žlutavá, tuhá.

Způsobuje lehčí otravy. Je příčinou žaludečních potíží, které však po několika hodinách skončí bez následků.

Autor:

Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Nádherný úlovek z Náchodska.

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom...

Ověřeno maminkami: Co s nákupem z farmářských trhů
Ověřeno maminkami: Co s nákupem z farmářských trhů

Připravte si večeři z dobrot, které si přinesete z trhu. Stačí pár ingrediencí a za pár minut hotovo. Tyto recepty vaří ženy pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz