Pozor na jedovaté pokojovky. Oleandr či glorióza mohou způsobit i smrt

aktualizováno 
Jsou krásné a čistí nám vzduch, ale některé jsou bohužel i jedovaté. Máte-li nenechavá domácí zvířata anebo malé děti, buď se pěstování některých druhů vyhněte, nebo postavte květníky na nepřístupná místa. Pokud přesto dojde k požití rostliny, neváhejte a kontaktujte lékaře nebo toxikologické centrum.

Máte-li malé děti, mohou pro ně některé pokojové rostliny znamenat velké riziko. | foto: Profimedia.cz

Některé nenápadně se tvářící rostliny jsou nebezpečné pro malé děti, jiné pro domácí zvířata. A protože potencionálního nepřítele je dobré znát a mít ho pod kontrolou, nabízíme vám jejich přehled:

Zamiokulkas hýčkejte v úzkém květináči, aby vám nezašel.

Zamioculcas (Zamioculcas zamiifolia) je poměrně módní a krásná rostlina, jejíž pěstování zvládne i začátečník (více info o pěstování včetně videa zde). Ale zpozorněte, máte-li doma kočku: rostlina obsahuje jehličkovité krystaly oxalátu, které po požití způsobují ošklivé záněty sliznic.

Kvetoucí bramboříky.

Brambořík (Cyclamen persicum) má jedovatou především hlízu obsahující glykosid cyklamin. Ten po požití způsobuje silné křeče a žaludeční a střevní nevolnost.

Protože rostlina pochází z hor, postavte ji na chladné místo, ideálně jí vyhovuje teplota kolem 16 °C. Vyžaduje pravidelnou, ale opatrnou zálivku do misky, nikdy ne na hlízy. Jinak lehce způsobíte celkové uhnívání rostliny.

Květy hvězdníku mají příjemně sametový povrch.

Hvězdník (Hippeastrum, druhy) je jedovatý celý, ale nejvíc nebezpečných alkaloidů je obsaženo ve velké cibuli. Otravy se projevují malátností a zvracením. Někdy bývá rostlina zaměňována s rovněž jedovatým amarylisem.

Kvete od ledna do dubna, na podzim usychá a zatahuje. Tehdy jí vyhovují chlad, klid a tma. Po Vánocích ho začněte zvolna zalévat a zvyšte teplotu (více zde).

Pryšce (Euphorbia), ať už venkovní či pokojové, jsou jedovaté. Z poraněných mléčnic okamžitě vytéká mléko obsahující alkaloid euforbin, který snadno podráždí pokožku, způsobuje puchýře, při zasažení očí zákal rohovky. Pěstování pryšců je snadné, ale máte-li malé děti, raději je vynechte.

Aglaonema (Aglaonema) Tato rostlina má po pozření účinky jako difenbachie, ale mírnější. Pitím studeného nápoje zabráníte otoku sliznic. Jako jedna z mála pokojovek snáší dobře zatemnění, a tak ji lze pěstovat i v tmavých prostorech. Dobře se jí daří v teple, je citlivá na průvan.

Alokázie (Alocazia amazonica) Většina jejích druhů je efektních a jedovatých. Po pozření dráždí sliznice, způsobují otoky, někdy i dávení a zvracení. Nejčastěji se pěstuje alokázie amazonská, s listy s bílou kresbou. Chce vysokou vzdušnou vlhkost, teplotu cca 20 °C a rašelinový substrát.

Difenbachie (Diffenbachia, různé ruhy) je asi nejznámější z nebezpečně jedovatých áronovitých rostlin, které obsahují krystaly šťavelanu vápenatého. Ty jsou i v tekutině, která se objevuje v horní části rostlin: dítě či zvíře je tedy může snadno olíznout. Výsledkem jsou podrážděné sliznice, kůže, zvracení, často je nutná hospitalizace.

Scindapsus neboli potos je běžnou pokojovou rostlinou, ale málokdo ví, že ve...

Potos (Scindapsus) se pěstuje také v řadě druhů jako velmi nenáročná popínavá pokojovka, vyžaduje jen pravidelné rosení a zálivku. Náleží do čeledi áronovitých, případná konzumace má tedy stejné důsledky jako u difenbachie či alokázie. Ani ji nepěstujte poblíž ptačí klece, pozření listů by mohlo způsobit i uhynutí opeřence.

Syngónie (Syngonium podophyllum ) je plazivá liána, která tvoří dlouhé převislé výhony. Lze ji tedy pěstovat zavěšenou nebo ji nechat obrůstat kolem konstrukce. Pozření rostliny způsobuje otoky a podráždění sliznic, i když některé exempláře mají nebezpečné účinky minimální.

Oleandry, bugenvilie i juky patří v létě ven.

Oleandr (Nerium oleander) je obzvlášť nebezpečná rostlina, která se u nás často pěstuje v zimních zahradách jako přenosná rostlina. Jedovatý je úplně celý. Obsahuje nebezpečné glykosidy, které mohou i po pozření několika listů způsobit i smrt. Otrava se projevuje třesavkou, zvracením, závratěmi a srdeční arytmií.

Glorióza (Glorioza superba) skrývá ve své hlíze tzv. ocúnový jed, kvůli kterému tato exotická liánovitá kráska může způsobit ochrnutí, případně smrt. V Asii se jí prý trávily dvojice z nešťastné lásky. Na zimu celá rostlina zatahuje, hlízy vypustí nové výhonky opět s jarem. Pak jí dopřejte teplé stanoviště.

Kala (Zantedeschia aethiopica) bývá nejkrásnější koncem zimy, kdy se pyšní atraktivními květy. Aby na ně nasadila, potřebuje teplotu kolem 20 °C, na podzim a v zimě ji snižte na 10 °C. Obsahuje šťavel vápenatý a další jedy, které mohou  způsobit otoky, žaludeční potíže a popálenou kůži.

Autoři:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Najdete na iDNES.cz